DomovReceptiRecepti za kruhPolnozrnat kruh brez kvasa

Polnozrnat kruh brez kvasa

Polnozrnat kruh brez kvasa
Vsi recepti
01. april 2020.

Ste vedeli da obstaja domači kruh ki ga lahko pripravite v 5 minut, spečete pa ga za 40 minut v navadni pečici, in ki je hkrati zdrav in super okusen? In, kar je še boljše, ne potrebujete niti tehtnice. Vse lahko zmerite s kozarcem (jaz uporabljam kozarec od 2,2dl) in z žlico. 

Ta recept delam vsak drug dan več kot eno leto. Preizkusila sem še nešteto kombinacij moke in vam lahko rečem da je skoraj nemogoče da bi izpadel slabo. Skrivnost gotovega uspeha je edino pečica, ki mora biti dobro segreta in zelo vroča. Brez ventilacije na okoli 230-250°C in z ventilacijo na okoli 210-220°C, odvisno od vaše pečice. Za omenjene količine sestavin je najboljše uporabiti model od 12-25 cm in model mora biti kovinske vrste. Po moji izkušnji silikonski model preveč izolira zmes ter je potrebno še več greti pečico. 

Priprava: 

  1. V skodelico dajte 3 kozarca moke, vse skupaj 6 jušnih žlic, eno žličko soda bikarbone in eno žličko soli. Lahko eksperimentirate s kombiniranjem različnih vrst moke: polnozrnata pirina moka, polnozrnata pšenična moka, polnozrnate ržena moka, polnozrnata ajdova moka, amarantova moka, prosena moka, polnozrnata ovsena moka: vsak izmed njih se odlično ujema s sestavinami za ta kruh. Jaz obvezno dam do pol kozarca tapioke škroba, ki bo zagotovil hrustljavo skorjo. Izmed semen je priporočeno uporabljat bogato mešanico: bučna semena, sončnična semena, zlat lan, lan, neolupljena, olupljena in/ali črna sezamova semena. 
  2. Pred dodajanjem 2 kozarca gazirane vode premešajte vse suhe sestavine. Dobro mešajte dokler ne dobite homogeno zmes (ne smejo ostati suhi deli)
  3. Premažite model z maščobo, vlijte zmes in potresite zgornji del s semeni.
  4. Pecite v dobro segreti pečici 40 minut. 
  5. 2-3 minut potem ko ste dali kruh ven iz pečice, ga umaknite iz modela, saj bo drugače skorja omehčala. V primeru da vam se zdi da ni dovolj pečen, lahko iz njega naredite toast in naslednji krat ga dajte v še toplejšo pečico. 

Za še več zdravih sestavin in receptov, se prijavite na naš novičnik!

Recept napisala: Agnes Csoka

Recept, kot tudi fotografije so prevzeli iz LCHF kuhalnice Anite Šupe in se imenuje "Dober jutranji kruh".