Ne le da je čičerika okusna, čičerika je tudi zdravo živilo. Vsebuje veliko beljakovin, je nižjega glikemičnega sestava ter je bogat vir hranil in zelo primerna za diabetike.
Čičerika je živilo, ki je visoke vrednosti za človeško prehrano in v mnogih državah je pomemben vir beljakovin.
Čičerika - živilo za ves dan!
Najbolj znane jedi iz čičerika so hummus (namaz iz čičerike) in falafel (pražene kroglice iz čičerike), vendar se s to stročnico lahko naredijo obroki od jutra do večera, od zajtrka do večerje.

UMEŠANA JAJCA S ČIČERIKO
Sestavine:

Priprava:
- Umešajte jajca in dodajte jogurt
- Zagrejte olje v ponvi in pecite jajca, občasno premešajte, dokler se ne strdijo.
- Dodaje čičeriko, sesekljane skuhane liste špinača, posolite po želji in postrezite.
POLPETE IZ ČIČERIKE

Sestavine:
Priprava:
- Skuhano čičeriko zmeljite v mešalniku in nato čičerikin pire dodajte v skledo in premešajte z vsemi drugimi sestavinami.
- Zmes dajte v hladilnik na minimalno 10 minut
- Če je zmes premehka, dodajte še malo ovsenih kosmičev ali žličko kokosove moke.
- Izdelajte polpete in pražite na kokosovem olju z vsake strani po 2-3 minute.
JUHA IZ ČIČERIKE

Sestavine:
Priprava:
- Čičeriko namočite v vodi prek noči.
- Na segretem olju dušite sesekljano čebulo in sesekljanega korenčka dokler dobro ne omehčata ter dodajte čičeriko in vodo tako da pokrije čičeriko.
- Dodajte začimbe in kuhajte 30-40 minut (dokler čičerika ne bo mehka na vilico) in vse dobro zmešajte s paličnim mešalnikom ali v mešalniku, da dobite gosto juho.
ENOLONČNICA S ČIČERIKO

Sestavine:
Priprava:
- V loncu segrejte olje, česen in začimbe dušite približno 5 minut, nato dodajte paradižnik in dušite približno 2 minuti.
- Dodajte papriko, vodo in jušno osnovo
- Zavrite, zmanjšajte ogenj in kuhajte 10 minut
- Dodajte čičeriko, sol in poper po želji, kuhajte okoli 5 minut in postrezite.
ČOKO KROGLICE

Sestavine:
Priprava:
- Vse sestavine razen kakava dodajte v multipraktik ali mešalnico in mešajte dokler ne dobite enotne zmesi.
- Ročno dodajte zdrobljena zrna kakava in dajte v hladilnik, da se zmes stisne.
- Iz ohlajene zmesi naredite kroglice in jih znova vrnite na hlajenje ter kroglice povaljajte v čokoladni glazuri
- Čokoladno glazuro naredite tako, da na majhnem ognju stopite kakavovo maslo s kakavom v prahu.
Čičeriko lahko uživate kot prigrizek, ki je priljubljen v zemljah kot so Alžir, Iran in Turčija
Čičerika se lahko uporablja v solatah, enolončnicah ter se odlično poda k ribi, dostopna je tudi v obliki moke.
Zaradi visoke vsebnosti beljakovin je odličen hranilni zveznik vegetarijanskih jedi kot je indijska jed chana masala - bogate enolončnice iz čičerike obogatene z začimbami in začimbnimi rastlinami.
Dovolj je kuhanja, malo počivajte ter prebrskajte naš NOVIČNIK.