DomovReceptiSlano in slastnoAjdota z bučo - prisrčno ime za prisrčni obrok
Glavna jed

Ajdota z bučo - prisrčno ime za prisrčni obrok

Ajdota z bučo - prisrčno ime za prisrčni obrok
Vsi recepti
06. oktober 2022.


Če je jed z rižem rižota, je potem jed z ajdo ajdota, seveda!  Preprosta jed ki se pripravlja kot se pripravlja rižota, je gosta, kremasta in te bo navdušila že s prvim grižljajem. Zlasti zato, ker vsebuje bučo, oranžno lepotico , ki jo obožujemo jeseni. 

Iz buče lahko naredite neštete jedi : juhe, žita, pite, mafine, slaščice...Mi pa imamo še nekaj receptov, kot so: 

...vendar ajdota zelo počasi, vendar zanesljivo prihaja na prestol. 

Ajda ne vsebuje glutena, zaradi česa je sprejeta med ljudmi, ki trpijo za celiakijo. Ajdina moka je zato pogosta sestavina brezglutenskih testenin in kruha. 

Bogata je s prehranskimi vlakninami in vsebuje 8 esencialnih aminokislin. Tudi z minerali, tako tudi vsebuje: 

  • fosfor
  • magnezij
  • železo
  • cink
  • baker
  • mangan ter je poleg tega tudi primerna za diabetike

Je bilo ugotovljeno da ajda zniža visoki pritisk in holesterol ter da ohranja zdravje srčno-žilnega sistema, in zmanjša tveganje pred rakom. No..naj vas bo prvo navdušila z okusom, potem pa lahko začnemo šteti njene prednosti. 

Se strinjate?

Priprava: 

  1. Na nekoliko oljčnega olja prepražite čebulo in česen, ter jima dodajte bučo sesekljano na kocke. 
  2. Dodajte tudi ajdo ter prelijte z vodo ali z zelenjavno jušno osnovo. 
  3. Kuhajte okoli 30 minut z nenehnim mešanjem, dokler se ajda ne skuha. 
  4. Začinite. 

NOVIČNIK je tukaj, brez skrbi, ne bi ga pozabili! Ne pozabite se tudi vi prijaviti!