Uporabniška podpora
Aceto balsamico, znan tudi kot balzamični kis, je eden najbolj cenjenih in prepoznavnih zakladov italijanske kulinarične dediščine.
Aceto Balsamico, znan tudi kot balzamični kis, ni navadna začimba - je simbol tradicije, strasti in izjemnega okusa, ki sega v stoletja italijanske kulinarične dediščine. Izvira iz regij Modena in Reggio Emilia v osrčju Italije ter ima globoko zakoreninjene zgodovinske in kulturne vezi, ki segajo v srednji vek.
Po ustnem izročilu je bogatim trgovcem iz Modene predstavljal dragoceno darilo in statusni simbol. Sčasoma je postal znan kot "čarobni eliksir" ne samo zaradi svoje neverjetne arome in okusa, temveč tudi zaradi svojih zdravilnih lastnosti.
Pravi balzamični kis je proizveden iz redukcije stisnjenega grozdja Trebbiano in Lambrusco. Nastali gost sirup, v italijanščini znan kot mosto cotto (mošt), se nato vsaj 12 let stara v več sodih iz različnih vrst lesa, kot so kostanj, češnja, hrast, murva, jesen in smreka, ter se navzame teh arom. Pravi balzamični kis je bogat, sijoč, temno rjave barve in ima kompleksen okus, ki uravnoteži naravne sladko-kisle elemente kuhanega grozdnega soka s pridihom lesa iz sodov.
Poleg zelo intenzivnega in značilnega okusa, ki obogati jedi, kis prinaša še vrsto drugih prednosti:
Obstajajo dve glavni kategoriji balzamičnega kisa:
Balzamični kis je neverjetno vsestranska sestavina. Tradicionalno se uporablja v manjših količinah zaradi svoje intenzivne arome. Lahko se uporablja kot preliv za solate, dodatek omakam ali za mesne in ribje jedi kot aroma. Odlična je kombinacija tudi z jagodami, sirom, kot je parmezan ali celo s sladoledom. Njegova sladkoba in kislost odlično dopolnita razne okuse ter je neizogibna sestavina v vsaki kuhinji.
Viri:
Za še več receptov, nasvetov in idej, se naročite na naš Novičnik in pridobite 10% popusta ob prvem naročilu!
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila: