Uporabniška podpora
Božič je čas druženja, obilja in uživanja v hrani, ki na poseben način združuje družino in prijatelje. Vse več ljudi pa se odloča za bolj trajnosten pristop k praznovanju z izbiro plant based jedilnikov. Takšna božična miza ponuja bogastvo okusa, kreativnosti in hranljivih živil, ki zadovoljijo še tako zahtevne brbončice, hkrati pa zmanjšajo vpliv na okolje.
Se zdi veganska božična večerja nemogoča? V Tovarni Zdrave Hrane dokazujemo, da je vse mogoče – še posebej, ko gre za zdravje in praznično razkošje! Ko začne dišati po praznikih, vse več ljudi raziskuje zdravo kuhanje in odkriva, da je lahko tudi veganska miza prav tako bogata in okusna kot klasična.
S pravimi sestavinami in ščepcem ustvarjalnosti se lahko vaša božična večerja spremeni v pravo kulinarično pustolovščino!
Zakaj ne bi letos namesto klasičnih mesnih jedi pripravili nekaj novega? Na primer, okusno zelenjavno enolončnico, bogato z aromatičnimi začimbami, ali pa se prepustili navdihu tujih kultur. V nekaterih kulturah praznujejo s pripravo več manjših jedi, ki jih delijo in postrežejo eno za drugo. Na Poljskem, recimo, za božič pripravljajo sarmo z zeljem in puste piroge.
Ključ je v sestavinah rastlinskega izvora – od sveže zelenjave in stročnic do oreščkov, semen in polnozrnatih žitaric. S temi čarobnimi sestavinami lahko ustvarite jedi, ki niso le zdrave, ampak tudi nepozabno okusne in vizualno privlačne. Pomembno je zagotoviti ravnovesje okusov in tekstur – od kremnih juh in hrustljavih prilog do bogatih glavnih jedi in razkošnih sladic.
Naj bo letošnji božič drugačen – zdrav, razkošen in, kar je najpomembneje, poln ljubezni do sebe in planeta. Ponujamo nekaj predlogov, kako pripraviti vegetarijanski praznični meni, ki bo navdušil vse za mizo!
Kremne juhe so idealna predjed za praznično božično mizo. So tople, okusne, krepčilne in izjemno elegantne. Zaradi svoje kremaste teksture in bogatega okusa so popoln uvod v praznične dobrote, ki ji sledijo. Od klasične bučne juhe z začimbami, kot sta cimet in muškatni orešček, do kremne juhe iz brokolija ali cvetače – možnosti je veliko.
Prav ste prebrali, sarma je lahko veganska in prav tako okusna. Sarma je tradicionalna jed, ki spominja na naše babice, z dobro kombinacijo rastlinskih živil pa lahko dosežete enako dober okus. Namesto klasičnega mesnega nadeva lahko sarme nadevate z mešanico riža, leče, prosa ali mletih oreščkov, ki jih začinite s čebulo, česnom in dišečimi začimbami. Izbira je vaša, mi pa imamo recept:
Veganska sarma za tradicionalno praznično mizo
Rižota je odlična izbira za božični obrok, saj jo lahko prilagodimo različnim okusom in željam. Za vegansko različico pripravite rižoto z zelenjavo, kot so gobe, bučke, grah ali rdeča paprika, za dodaten bogat okus pa uporabite zelenjavno osnovo in oljčno olje. Za kremasto teksturo dodajte veganski parmezan ali prehranski kvas. Ta preprost, a okusen obrok je kot nalašč za vse, ki želite uživati v okusnem, hranljivem obroku, ki bo obogatil praznično mizo. Rižota je tako priloga kot glavna jed, odvisno od izbire sestavin, na mizo pa prinaša popolno ravnovesje okusov.
Kruh in različna peciva so lahko odlična popestritev božične mize, pa naj bo to dišeč kruh, hrustljavo pecivo ali slane žemljice. Veganske različice lahko pripravite z rastlinskim mlekom, rastlinskim maslom ali oljčnim oljem, v kombinaciji z različnimi začimbami, kot so rožmarin, timijan ali česen, pa poskrbijo za fantastičen okus. Kruh je odličen za serviranje k juhi, omakam, pečeni zelenjavi ali celo kot samostojen prigrizek z veganskimi namazi. Pecivo lahko postrežete kot uvod v obrok ali kot prigrizek med božičnimi druženji. Z malo truda in ustvarjalnosti lahko to preprosto pecivo zasije na vaši mizi in je popoln dodatek k vsaki praznični pojedini.
Carpaccio je lahko izjemno prefinjen in okusen dodatek na božični mizi, veganska različica te priljubljene poslastice pa prinaša svežino in eleganco. Namesto mesa se uporablja različna zelenjava – gobe, pesa, avokado, bučke. Zelenjavo na tanko narežemo in začinimo z oljčnim oljem, limoninim sokom, soljo in poprom. Za dodaten okus lahko dodate oreščke, parmezan ali zelišča, kot sta rožmarin ali bazilika. Ta lahek obrok je kot nalašč za začetek prazničnega kosila ali večerje, še boljši pa kot priloga h glavni jedi, saj bo očaral vaše goste in predstavljal zdravo in okusno alternativo klasičnemu karpaču.
Zdaj, ko imate ideje za pripravo prazničnih jedi, je čas, da se lotite priprav. In čeprav so tukaj samo slani recepti, ne skrbite, poskrbeli smo tudi za sladkarije. Vabljeni, da preberete več o božičnih sladkarijah v našem članku.
Naj bo letošnja praznična miza polna zdravja, ekoloških izdelkov in najokusnejših receptov!
Za vse nasvete, ideje in novice se naročite na naš Novičnik in prejmite 10% popust na prvo naročilo!
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila: