Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Čarobna kopriva - starodavno zdravilo s travnikov

Čarobna kopriva - starodavno zdravilo s travnikov

Zdravilne lastnosti koprive so znane že stoletja.

Zaradi veliko klorofila, ima kopriva spodbujevalni učinek na strukturo celic.

Kopriva popolnoma zasluženo sodi med ene najbolj koristnih in priljubljenih zdravilnih rastlin. V ljudski je medicini uporaba koprive bila raznolika - uporablja se sok, listje, poganjki, korenina in semena. V farmacevtski industriji se uporablja večinoma listje. 

Zdravilne lastnosti koprive so znane že več stoletij!

S pomočjo koprive se zdravilo tudi v obdobju, ko sta živela Plinije in Horacije. Dioskorid je koprivo uporabljal za zdravljenje ledvičnih kamnov, s koprivo so se greli tudi Cezarjevi legionarji. Koprive so skozi stoletja uporabljali za zdravljenje revmatizma in bolezni sklepov, z listi zdravili rane, s koprivnim sokom pa proti izpadanju las in plešavosti.

Kopriva je zavzela pomembno mesto v ljudski medicini številnih zemelj - v Nemčiji se tinktura koprive uporabljala za zdravljenje sečil in prostate, v Romuniji  se za zdravljenje bolezni, povzročenih  s stafilokokom, uporabljalo mazilo, ki vsebuje 20% izvlečka koprive. 

Kopriva svojo zdravilnost dolguje svoji sestavi. Koprivno listje vsebuje veliko vitaminov: K, B1,B2, C, karatenoid in veliko drugih, tudi alkaloide, flavanoide, klorofil, pantotensko in mravljično kislino, mineralne soli železa, bora, titana, nikala, bakra in mangana. Zaradi takšne sestave, tinktura koprive izboljšuje strjevanje krvi, spodbuja proizvajanje hemoglobina in količine rdečih krvničk ter prispeva k splošnem stanju srčno žilnega telesa. 

Zaradi obilice klorofila, ima kopriva spodbujevalni učinek na strukturo celic!

Ob peroralnem uživanju kopriva pospeši metabolizem in znižuje raven sladkorja v krvi. Pri zunanji uporabi klorofil spodbuja epitelizacijo, zaradi česar je kopriva uporabna pri zdravljenju ran, ekcemov, opeklin in ozeblin.

Fitoncidi koprivi dajo razstupljalni in dezodorirajoč učinek. Zaradi velike količine fitoncidov, so v starih časih meso in ribe zavijali v koprivne liste, da so čim dlje ostali sveži. Zdravilne lastnosti koprive segajo tudi na razstrupljajoč in antioksidativen učinek, ki pomagajo pri nekaterih alergijah, zlasti tistih, ki povzročajo težave z dihali. Kopriva vsebuje tudi glutamin, esencialno aminokislino, ki ima blagodejni učinek na delovanje možganov. 

V negi las je kopriva nenadomestljiva - preprečuje prhljaj, pomirja srbenje, upočasnjuje pojav sivih las, da lasem zdrav sijaj in krepi lase, verjetno pa je najbolj znana kot sredstvo proti izpadanja las - tako z zunanjo uporabo pri vidu kot peroralno. Najljubša je sestavina šamponov, balzamov in izdelkov za lase, koprivni čaj pa se lahko uporablja za izpiranje las in kot napitek, s katerim se krepijo lasje znotraj. 

Včasih pozabimo da naše zdravstvene težave lahko rešimo na naraven način.  Sama nam je narava dala veliko možnosti za zdravje, na nas pa je samo da se informiramo. Za koprivo pravijo da je ena najbolj koristnih rastlin, ko bi ljudje znali, koliko koristi ima v njej, bi sejali le koprivo. 

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane!  S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.