Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Joga za začetnike doma: Osnove, oprema in nasveti

Joga za začetnike doma: Osnove, oprema in nasveti

Joga nam pomaga da se sprostimo stresa in živčnosti ter da najdemo notranji mir.

Izvedite vse, kar potrebujete za uspešen začetek vadbe joge doma. V nadaljevanju besedila prinašamo nekaj koristnih nasvetov za prijeten in preprosti uvod v to starodavno disciplino!

Vsi članki
12. september 2023.

Joga za začetnike - vadite v udobju lastnega doma!

Joga (yoga) je vzhodnjaška duhovna veščina starejša več kot 5000 let. Beseda joga na sanskrtu ima nekaj pomenov, vendar tisto najpogostejše uporabljeno pomeni združitev, oziroma združitev telesa in uma. Joga poteka iz Indije, in zadnja leta pa je zasvojila srca tudi zahodnjakov. Gre za filozofski sistem, ki se temelji na ideji da se skozi fizične vadbe (pozen ali asane), dihanja (pranayama) in meditacije lahko doseže notranji mir, samozavest in duševni mir. 

Joga pogosto velja za vrsto holističkega pristopa k zdravju in dobri volji , saj se osredotoča na združitev telesa, uma in duha. Lahko se vadbe izvajajo v različnih oblikah, od dinamičnih vadb do tistih mirnih in meditativnih, v skupini ali samostojno, v dvorani, doma ali na prostem. Cilj joge je povečati fleksibilnost, moč, vzdržljivost ter spodbuditi duševno in duhovno rast posameznika. 

Zakaj je joga dobra za vaše zdravje?

  • joga izboljšuje fleksibilnost telesa in krepi telo
  • pomirja um
  • Povečuje samozavest
  • izboljšuje spanje
  • pomaga zmanjšati bolečine
  •  izboljšuje kakovost življenja

Ali se joga lahko vadi doma?

Številni od nas, v hitrem vsakdanu, težko vzpostavimo redno vadbo joge, zlasti če ta zahteva obiskovanje dvoran ali joga studiev.  Dobra je novica da jogo lahko vadite tudi v udobju lastnega doma. Zato, če ste začetnik v svetu joge ali jo želite začeti vaditi doma, v nadaljevanju vam prinašamo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali da začnete z vadbo joge. Enkrat ko začnete, prepričani smo, da se ne boste tako hitro ustavili, saj se človek na splošno zaljubi v jogo.

Najbolj znani citat  Ashtanga gurua Pattabhi Joisa je "vadite jogo in vse bo prišlo". Z odpiranjem telesa in uma skozi jogo se resnica sčasoma razkrije, z resnico pa prihaja tudi globoka pomirjenost. 

Začnimo, potem z nasveti kako začeti vaditi jogo in kaj vse potrebujete od športne opreme za prijetno in varno vadbo. 

Joga doma

Najdite si ali si ustvarite prijetni prostor za vadbo joge v svojem domu

Če v svoji hiši ali stanovanju imate dodatno sobo , katero boste koristili le za vadbo in jogo, odlično! Imeti svojo podlogo ves čas je vsekakor prednost. Vendar, večina nas mora biti bolj fleksibilna in ustvariti prostor v trenutku ko bi hoteli vaditi. Poskušajte najti miren in tihi prostor v stanovanju, s čim več prostega prostora okoli vas, Prazen kos stene je tudi lahko priročen "rekvizit" pri vadbi. Tudi, ustrezno vašim željam, prostor lahko dopolnite z dišečimi lučicami, dišečimi palčkami ali difuzorjem

Zavedajte se da so lučke, dišave, dišeče palčke in razpršilec koristni dodatki, vendar niso nujni za vadbo joge. Jogo lahko vadite kadar koli in kjer koli, če imate dovolj prostira okoli sebe brez nevarnosti da se boste poškodovali ali udarili ob mihaz, stolih in podobno. Zato, bodite ustvarjalni in predvsem - stopite na svojo podlogo. Ustvarite najboljši prostor in tisto najbolj pomembno - uživajte v jogi. 

Difuzor

Oprema za jogo doma

Vse, ker potrebujete je kakovostna podloga za jogo, po možnosti protizdrsna, Na trgu obstaja veliko različnih podlog za vadbo in vsi oboževalci joge se bodo strinjali - vredno je investirati v kakovostno podlogo za vadbo joge ki bo ustrezala vašim potrebam in ki vam bo trajala dolgo časa. Zagotovo se vprašate, kje kupiti kakovostno in po možnosti okolju prijazno podlogo za vadbo. V naši Tovarni Zdrave Hrane so na voljo visoko kakovostne podloge za jogo v nekaj različnih različic, ter boste zagotovo našli idealno podlogo za vaše potrebe. 

Prostirka za jogu

Varnost na prvem mestu

Varnost naj vam bo vedno na prvem mestu. Vedno se zavedajte svojih mej in posebej pazite na ranljive dele telesa. Še posebej ranljivi predeli so kolena, kolki, hrbtenica in vrat. Če čutite katere koli boleče gibe, se prilagodite, omehčajte, po potrebi izstopite iz položaja. Ne silite svojega telesa in ne izvajajte gibov »na silo«. Dobro ogrejte svoje telo, preden se lotite zahtevnejših položajev, in ves čas preverjajte, ali se v določeni pozi počutite dobro. Bodite še posebej previdni pri prehodih med položaji ali pri vstopanju ali izstopanju iz položajev – to so trenutki potencialnega tveganja za poškodbe, saj navadno posvečamo manj pozornosti položaju telesa.

Oprema za jogu

Izberite stil in rutino joge ki je ustrezna vašim željam in potrebam

Ko je vaš prostor pripravljen, je prvo vprašanje, ki se morate vprašati "kaj potrebuje moje telo in moj um"? Nekaj aktivnega, kot Vinyasa Flow Yoge za gibanje telesa ali nekaj lažjega, za pomirjanje in sprostitev telesa in uma? Ali vam ustreza dinamična in ustvarjalna joga, ali iščete miren slog, nagnjen k sproščanju, tehnikah dihanja in meditaciji, ali se z jogo želite spotiti, razstrupiti in shujšati, ali pa vas vabijo tradicionalni slogi joge?

Čim več vadite jogu, boljše boste dojeli učinke različnih praks, sčasoma pa boste zlahka prepoznali kaj zares potrebuje vaše telo in um v določenem času. Izberite si slog, učitelja, posebno nameno in želeno trajanje joge (ali katero koli tih kombinacij) in preprosto krenite. 

Način na kateri lahko dopolnite vaš čas joge je vadbapri polni zavesti, za kar je možno manj odpora. Če obstaja del, ki vam ni všeč, dihajte skozi njega in opazujte svoje reakcije. Zapomnite si da se vaša reakcija na podlogi med jogo lahko opazi z vašimi reakcijami v vsakdanu. V vsakdanjem življenju se boste srečevali tudi s situacijami, ki vam niso všeč, na vas pa je, da se odločite, kako se boste odzvali.

Sčasoma vas bo vadba joge na podlogi naučila da se vedno bolj predajate trenutku. Naučili se boste spopadati s trenutkom, ne boste se več upirali tistemu, kar je in ne boste več poskušali spremeniti stvari. Potem boste lahko to začeli uporabljati tudi v vsakodnevnem življenju. Mir, ki izhaja iz tega, da lahko sprejmemo sedanji trenutek, torej tisto, kar je, bo neprecenljiv.

Joga kod kuće

Na koncu vadbe se sprostite s Savasano

Zelo je pomembno svojem telesu dati dovolj časa, da se sprosti v Savasani po vadbi joge. Savasana je položaj s katerim se vedno konča  tečaj joge. Savasana se izvaja tako da uležemo se na hrbet, razpremo roke in noge za približno 45°C od telesa in obrnemo dlani proti nebu. Prsti na rokah se bodo naravno zvili v nevtralen položaj. 

Sprostimo mišice celotnega telesa in zaprimo oči. Postopoma začnemo globoko vdihati in tako čutimo kako dah prehaja skozi naše telo. Živčnem sistemu je treba časa da sprejeme blagodejnosti, ki jih je pridobil s  prakso. Drugače se lahko občutite nepotrebno živčno po vadbi joge, zlasti po intenzivnem tečaju joge. 

Vježbanje joge kod kuće

Redno vadite jogo

Koristno je tudi ko enkrat na teden vadite jogo. Trikrat na teden je odlično, vsak dan tudi. Preprosto najdite tempo ki vam ustreza. Torej, bodite iskreni do sebe, postavite si stvarne cilje in prisluhnite svojem umu in telesu. In najbolj pomembno - uživajte v vadbi! Ne pretiravajte: če ne uživate v jogi, je zelo verjetno da boste prenehali z jogo. Joga bi morala biti nekaj, čemur se boste veselili. Vaš trenutek v dnevu za sprostitev in uživanje. Zato ležite na podlogo, vadite in vse bo preprosto prišlo na svoje mesto!

In za konec - majhni plonkec za začetnike v jogi

Joga je lahko odlična tehnika za sprostitev in uživanje v trenutku. Če ste začetnik v jogi, tukaj imate nekaj nasvetov, kateri vam lahko pomagajo da se sprostite in uživate v jogi doma. 

  • Izberite prijeten, prezračevan prostor za jogo ali odprt prostor, kjer se lahko počutite sproščeni.
  • Vključite prijetno glasbo ali zvoke narave, ki vam lahko pomagajo da se sprostite.
  • Pripravite vse, kar potrebujete za jogo, kot je podloga za jogo, kocke za jogo ali joga kolo za raztezanje.
  • Izberite stil joge, ki vam je všeč in ki ustreza vašem trenutnem razpoloženju in telesni pripravljenosti
  • Ni je treba, da vse naredite popolno. Osredotočite se na svoje dihanje in občutke v telesu med izvedbo položajev. 
  • Postopajte z jogo nežno, z ljubeznijo do sebe in sprostite se , če ne morete izvesti nekatere poze ali če se počutite utrujeno. 
  • Končajte jogo z nekoliko minut sprostitve v Savasani ali v ležečem položaju, kjer lahko sprostite svoje telo in uživajte v trenutku. 

Vježbanje joge kod kuće

Prijavite se na naš brezplačni NOVIČNIK za še več koristnih nasvetov in zdravih receptov! S prijavo na novičnik pridobite 10% na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.