Uporabniška podpora
Praznični čas je najboljši trenutek za eksperimentiranje v kuhinji. To je obdobje, ko največ razmišljamo o receptih, najpogostejša sestavina pa je zagotovo moka, ki postane osnova vsake jedi. Od tort, nepogrešljivih mišk, do družinskega kruha, prinašamo vodnik, kako izbrati najboljšo (zdravo) moko za vaše dobrote. Pa tudi nekaj predlogov in receptov, če nimate ideje, kaj pripraviti. :)
Moka je osnovna sestavina človekove prehrane, že od nekdaj pa je njen pomen v tem, da je številnim civilizacijam omogočala ustvarjanje stabilnih zalog hrane. Najzgodnejše oblike moke so nastale z ročnim mletjem zrn med dvema kamnoma, danes pa sta tehnologija in človeški um omogočila, da poznamo toliko vrst moke iz različnih žit, ki so dostopne povsod.
Danes je moka nepogrešljiva ob praznikih in posebnih dogodkih, saj je vonj peciva nekaj, brez česar si praznikov ne moremo predstavljati. A čeprav so naše babice in mame znale iz česarkoli narediti čudeže, je vseeno dobro imeti nasvete in navodila, kako in kaj uporabiti za določene jedi. Glede na pestro izbiro moke je dobro vedeti, katera moka je dobra za kruh, pecivo, pico ali miške. Zato smo tukaj, da vam olajšamo praznični čas in vam zagotovimo vse vrste moke, ki jih potrebujete, skupaj z najboljšimi nasveti za najokusnejše sladice doslej.
Vrste moke označujejo količino suhe snovi (mineralov), ki ostane v moki po pripravi. Nižje številke kažejo na bolj rafinirano moko z nižjo vsebnostjo mineralov, medtem ko višje številke kažejo na višjo vsebnost otrobov in hranil.
Za popoln okus številnih jedi je priporočljivo kombinirati različne vrste moke. Za miške je recimo odlična kombinacija ostre in gladke moke v razmerju 7:3. Testo mora biti mehko in rahlo, zato je pomembno, da med mešanjem previdno dodajamo tekočino. Za popoln rezultat je potrebno olje dobro segreti na 175-180 °C, da bodo miške zunaj hrustljave in zlate, znotraj pa mehke in sočne. Po cvrtju jih potresemo s sladkorjem v prahu in po želji dodatno okrasimo.
Recept za zdrave, veganske božične miške
Za pripravo kruha je najbolje uporabiti ostro moko, ki vsebuje večji odstotek beljakovin. Ta vrsta moke zagotavlja strukturo in elastičnost, potrebno za dobro rast testa. Za kruh se najpogosteje uporablja klasična moka katere koli vrste, za bogatejši okus in hranljivost pa lahko dodamo polnozrnato moko.
Namig: Dodajte malo soli in oljčnega olja za boljšo teksturo, dobro pregnetite testo in ga pustite vzhajati na toplem, da bo kruh zračen in mehak.
Recept za domač praznični kruh.
Pri sladicah je uporaba moke odvisna od vrste peciva, ki ga pečete. Gladka moka je namreč najbolj primerna za sočne mafine, listnato in kvašeno testo, ostra moka pa je boljša za krhke piškote, pite, biskvite in hrustljave piškote. Praznično pecivo je res odvisno od osebnih preferenc in da vam ne bi dali le enega recepta, imamo za vas cel članek o božičnem pecivu.
Gotovo se sprašujete, zakaj je pica na tem seznamu. Preprosto – pica nima časovnega okvirja in zagotovo vam bo prišla prav kot hiter obrok, ki je lahko zdrav in okusen, vi pa imate več časa, da okrasite dom.
Za pripravo popolne pice je najboljša izbira fino mleta italijanska moka tipa 00. Ta moka daje testu gladko strukturo in omogoča, da postane popolnoma elastično, kar je nujno za dobro pico. Takšna moka je odlična izbira tudi za pripravo sconesa in focaccie, saj omogoča, da je testo mehko in okusno.
Glede na to, da obstaja več vrst moke, imate možnost eksperimentirati po mili volji. Za začetek smo vam razkrili nekaj nasvetov, s katerimi se boste zagotovo lažje podali na kulinarično avanturo, poleg tega pa vam v naši trgovini ponujamo moke, za katere si sploh ne predstavljate, da obstajajo. In ja, vse so zelo zdrave!
Na voljo je tudi naš brezplačni Novičnik, na katerega se lahko prijavite in prejmete 10 % popust pri prvem naročilu! Odlično, kajne?
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila: