Uporabniška podpora
Namakanje posušenih listov koprive in pitje čaja sega tisoče let nazaj. Menijo, da koprivin čaj blagodejno vpliva na splošno zdravje telesa.
Kopriva, latinsko ime Urtica dioica, je vrsta divje užitne rastline, ki raste večinoma na zapostavljenih področjih v Evropi, Aziji, Afriki in Severni Ameriki. V ljudski medicini se zaradi svojih zdravilnih lastnosti uporablja že več kot 1000 let. Stari Grki so jo uporabljali za masažo proti revmatskim obolenjem, v srednjem veku so koprivin čaj uporabljali kot diuretik, uporabljali pa so ga tudi pri zdravljenju bolečih sklepov.
Kopriva je že od antičnih časov znana kot zdravilna rastlina, pomaga pri prebavnih motnjah, flavonoidi, ki jih vsebuje, pa pomagajo ohranjati zdravje in varujejo pred boleznimi ter krepijo odpornost. Med mikrohranili je kopriva bogata s kalcijem, kalijem, železom, fosforjem ter vitaminoma C in A. Deluje tudi diuretično (pomaga pri izločanju vode in toksinov iz telesa) in antihemoragično (povzroča hemostazo, tj. zaustavlja krvavitev).
Čeprav so jo ljudje že stoletja uporabljali kot zeliščno zdravilo, sodobne raziskave podpirajo tudi številne možne zdravstvene koristi koprive in koprivnega čaja.
Koprive so bogate z rastlinskimi kemikalijami, imenovanimi polifenoli. Raziskave kažejo, da lahko te močne spojine igrajo vlogo pri preprečevanju in zdravljenju s kroničnimi vnetji povezanih bolezni, kot so diabetes, debelost, rak in bolezni srca.
Zlasti polifenoli iz izvlečka koprive so pokazali potencial za zdravljenje raka dojke in prostate. Rastline, kot je kopriva, vsebujejo tudi močne antioksidante, snovi, ki ščitijo telo pred staranjem in poškodbami celic. Kopriva poleg polifenolov vsebuje tudi pigmente, beta karoten, lutein in luteoksantin, ki lahko delujejo antioksidativno in protivnetno.
Zato obstajajo indikacije pozitivnega učinka koprive na:
Koprive lahko pomagajo pri izpiranju škodljivih bakterij iz sečil, kar lahko po raziskavah še posebej koristi ljudem z boleznimi sečil, kot je benigna hiperplazija prostate (BPH). BHP povzroči povečano prostato pri moških, kar lahko povzroči bolečine ali druge težave pri uriniranju. A pred uživanjem koprivnega čaja se najprej posvetujte z zdravnikom o morebitnih interakcijah med zeliščnimi pripravki in zdravili, ki jih jemljete.
Kopriva se v preteklosti uporablja za zdravljenje bolečin in vnetij mišic, zlasti povezanih z artritisom. Prav tako raziskave kažejo, da lahko čaj iz kopriv zmanjša vnetje in bolečino, povezano z osteoartritisom.
Kopriva je pokazala nekaj obetavnih učinkov tudi na raven sladkorja v krvi. Trebušni slinavki namreč pomaga pri ustvarjanju oziroma sproščanju inzulina, hormona, ki znižuje sladkor. V študiji iz leta 2013 je izvleček listov koprive znižal krvni sladkor in glikoziliran hemoglobin pri skupini ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2.
Hipertenzija je tiha, zahrbtna bolezen, ki morda leta ne kaže nobenih simptomov. Visoke vrednosti krvnega tlaka opazimo šele, ko se pokažejo poškodbe različnih organov, največkrat v srcu, možganih, ledvicah ali očeh. Visok krvni tlak predstavlja tveganje za razvoj bolezni srca in možganske kapi, ki sta med vodilnimi vzroki smrti v svetu.
Koprive so tradicionalno uporabljali za zdravljenje visokega krvnega tlaka. Študije na živalih kažejo, da lahko kopriva pomaga znižati krvni tlak na več načinov. Za začetek lahko spodbudi proizvodnjo dušikovega oksida, ki deluje kot vazodilatator. Vazodilatatorji sprostijo mišice v krvnih žilah in jim tako pomagajo, da se razširijo.
Poleg tega ima kopriva spojine, ki lahko delujejo kot blokatorji kalcijevih kanalčkov, ki sprostijo vaše srce z zmanjšanjem moči kontrakcij. Raziskave na živalih so pokazale, da kopriva znižuje krvni tlak in povečuje antioksidativno obrambo srca. Vendar so učinki koprive na krvni tlak pri ljudeh še vedno nejasni in potrebne so dodatne raziskave na ljudeh, preden je mogoče podati kakršna koli priporočila.
Za vse tiste, ki se borite z odvečnimi kilogrami, je kopriva potencialno dobra izbira. Kopriva pospešuje proces razstrupljanja telesa in pomaga pri izločanju odvečne vode brez izgube vitalnosti in energije. Podatki o hranilni vrednosti koprivnega čaja kažejo, da je čaj bogat z magnezijem, pomembnim mineralom, ki pomaga pri številnih telesnih funkcijah.
Znano je, da visoka vsebnost magnezija zmanjšuje napenjanje in zastajanje vode v telesu. Ko zaužijete skodelico vročega zeliščnega čaja, vaš metabolizem porabi več kalorij, da ohladi tekočino, kar olajša hujšanje.
Seveda je koprivni čaj le dodatek k zdravi in uravnoteženi prehrani. Za hujšanje zmanjšajte vnos testenin in kruha ter povečajte vnos sadja in zelenjave. Poleg tega je treba, kot pri vsaki drugi dieti, zmanjšati uživanje alkohola in sladkanih sokov. S koprivnim čajem ne pretiravajte, saj lahko zaradi prekomernega uriniranja pride do dehidracije ali izgube elektrolitov.
Koprivni čaj lahko pijemo vsak dan. Je močan čistilec krvi, zaradi česar je popoln dodatek k vaši dnevni rutini. Kopriva deluje protibakterijsko, protiglivično, adstringentno in protivnetno, zato priporočamo, da zaužijete eno skodelico sveže pripravljenega koprivnega čaja na dan. Raziskava iz leta 2018 je potrdila, da so listi rastline koprive bogati s številnimi hranilnimi snovmi, vključno z:
Ker koprive vsebujejo veliko pomembnih vitaminov in mineralov, vam lahko uživanje koprivnega čaja pomaga vnesti več hranilnih snovi v telo in podpira vaše splošno zdravje.
Ker ima čaj iz kopriv številne protivnetne učinke, naj bi lajšal bolečine in vnetja, še posebej pa je koristen za lajšanje glavobolov in bolečin v mišicah. Skodelica koprivnega čaja pred spanjem vas lahko pomiri in lajša bolečine, kar potrjujejo nedavne raziskave.
Poleg tega lahko koprivni čaj izboljša vašo prebavo, zaradi protivnetnih učinkov pa bo zmanjšal vnetja v prebavilih. Zato bo skodelica koprivnega čaja pred spanjem še posebej koristila ljudem, ki čutijo napihnjenost in imajo težave z zaprtjem. Da bi uživanje koprivnega čaja kar najbolje vplivalo na zdravje, je priporočljivo, da 2 do 3 čajne žličke suhih listov koprive prelijete z vročo vodo in v pokriti posodi pustite 10–15 minut.
Koprivni čaj lahko kupite v Tovarni Zdrave Hrane, spomladi pa lahko koprivne liste naberete tudi sami. Čaj lahko pripravimo iz svežih ali posušenih listov. Pri svežih listih poskusite z razmerjem med koprivo in vodo, ki vam je najbolj všeč.
Za pripravo svežega koprivnega čaja potrebujemo naslednje sestavine:
Priprava:
Pred uporabo koprive za zdravljenje določenih bolezni ali stanj se vsekakor posvetujte z zdravnikom, še posebej, če ste kronični bolniki. Celo povsem naravna hrana in pijača, kot je čaj, lahko povzroči alergijske reakcije ali vpliva na določena zdravila. Nekatera zelišča in prehranska dopolnila so lahko škodljiva za ljudi z določenimi zdravstvenimi težavami. Med nosečnostjo in dojenjem se je treba koprivi izogibati.
Čaj iz kopriv ni namenjen ljudem s srčnimi boleznimi, pa tudi ljudem, ki imajo kakršnokoli okvaro ledvic. Ker kopriva vpliva na povečano izločanje urina, je treba pri dolgotrajni uporabi paziti na dopolnjevanje ravni kalija v telesu z živili, bogatimi s kalijem.
Koprivni čaj lahko kupite v naši spletni trgovini. Če pa bi se raje odpravili na obisk do fizičnih poslovalnic na Hrvaškem, je tukaj seznam trgovin.
P.S. Ali ste vedeli, da če se pridružite našemu programu zvestobe, prejmete minimalno 5% popust ZA VEDNO. Odlično, kajne?! Več o Loyalty Klubu na povezavi: Loyalty klub.
Včasih v iskanju rešitve za zdravstvene težave pozabimo, da nam je narava že dala vse, kar potrebujemo za zdravje, in da so nam naravna in brezplačna zdravila na dosegu roke. Čaj iz kopriv ima številne zdravilne lastnosti, uživanje v skodelici toplega čaja pa bo blagodejno vplivalo na vaš um, duha in telo.
Prijavite se na naš brezplačni Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane! S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo.
Zanima vas lahko tudi:
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila: