Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Najboljša sladila za diabetike

Najboljša sladila za diabetike

Znano je da beli sladkor ima veliko kalorij in visoki glikemični indeks. Katera je najboljša alternativa?

Trg je poln različnih virov sladkorja, tako se je nekdaj težko odločiti za najboljšo možno različico. 

Ena izmed bolezni, ki je najbolj povezana s hrano je diabetes. Pretirano pa bi bilo reči, da je zanj kriva le slaba prehrana, prazni ogljikovi hidrati in sladkor v hrani in pijači. 

Diabetes je veliko več, to je bolezen življenja in za uspešno uravnavanje sladkorja v krvi, je treba sprejeti zdrav način življenja, To nikakor ne pomeni, da se morate odpovedati hrani, temveč je treba pametno in kakovostno izbirati hrano pred vsakim obrokom. 

Katera naravna sladila uporabljati?

Rafiniran beli sladkor, kot sladilo, je visoko kalorično in hranilno slabo vredno živilo. Poleg tega, je še industrijski visoko predelan, kar pomeni da se v procesu proizvajanja uporabljajo kemikalije. 

Presenetili bi se, koliko adekvatnih, zdravih in naravnih sladila obstaja kot nadomestek belega sladkorja. Ta alternativna sladila so super rešitev za vse in ne samo za diabetike. 

Stevija je verjetno najbolj okusni nadomestek sladkorja. V preteklosti se ni preveč uporabljala, danes pa se vse več uporablja kot uspešno sredstvo za zdravljenje debelosti. Je zelo dobra tudi za znižanje visokega krvnega tlaka. Okusna je in zelo sladka, tako da se mora uporabljati v omejenih količinah. 

Melasa je gost, temno-rjavi sok, ki ostane kot stranski produkt pri proizvajanju presnega ali trsnega sladkorja. Je rjave barve, kalorična, ker vsebuje okoli 50% sladkorja (287 kcal) vendar je bogata s hranili kot so esencialne aminokisline, kalcij, kalij, železo in fosfor ter magnezij, zato se neredko primerja  medom (videzom je podobna tudi). Med je vendar bistveno bolj kakovostnejše in bolj zdravilno živilo. Melasa iz sladkornega trsa je primerna kot nadomestek sladkorja, slabosti pa so temna barva in to, da je tekoča. 

Rižev sladkor (sirup) je podoben medu, vendar je manj sladki in to je glavna prednost tega sladila. Diabetikom se priporoča, da ga uporabljajo za sladice in kreme, saj se zelo dobro poda prav sladicam, bolj je zdravi kot sladkor, bodisi beli ali rjavi. 

Eritritol  je sladkorni alkohol, ki se uporablja v živilski industriji kot nadomestek za saharozo (sladkor). V majhnih količinah pa se nahaja v gobah, hruškah, lubenici, grozdju in jedeh, ki se pripravljajo s fermentacijo: v vino, sojini omaki in siru. Medtem ko večina sladkornih alkoholov je nizko kalorična, eritritol ima nula kalorij, poleg tega pa ne povečuje raven sladkorja v krvi ter je primeren za osebe, ki trpijo za diabetesom, ne da povečuje glukozo v plazmi ali inzulin. 

Ksilitol (brezov sladkor) je kot nalašč za vse, ki se spopadajo s kandido, saj preprečuje saj preprečuje, da bi se ta gliva prijela na stene črevesja. Zaradi svojih zdravstvenih koristi ga lahko uživajo nosečnice, diabetiki in debeli ljudje, vsebuje pa skoraj dvakrat več kalorij kot beli sladkor.

Preveč sladkorja pri zdravih ljudeh tudi povečuje možnosti za diabetesom!

Hitrost, s katero glukoza iz živila vstopi v kri, se imenuje glikemični indeks (GI) – višji ko je GI živila, hitrejša je absorpcija glukoze, zato je živilo manj primerno za diabetike, običajno pa manj priporočljivo za  zdravo populacijo.

Zato, sami izberite pametneje! Okus bo sladek.. prav kakšnega želite. 

Pripravite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane! 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.