Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Zeleni čaj za hujšanje - priprava, zdravilnost, kdaj in koliko često ga uživati?

Zeleni čaj za hujšanje - priprava, zdravilnost, kdaj in koliko često ga uživati?

Intenzivno zelene barve, rahlega do grenkega okusa, bogat z antioksidanti - ti 3 lastnosti zaznamujemo zeleni čaj!

Zeleni čaj se že več kot 4000 letih uživa v zemljah Daljnega vzhoda , zaradi številnih zdravilnih lastnosti je priljubljeni napitek po vsem svetu!

Ljudje že stoletja hvalijo zdravstvene prednosti zelenega čaja. Številna raziskovanja kažejo da uživanje zelenega čaju lahko pozitivno vpliva na zdravje kože, vendar tudi da lahko pomaga v hujšanju ter pomaga zmanjšati tveganje za nastankom raka in srčno-žilnih bolezni. Po poročilu Mednarodnega inštituta za trajnostni razvoj je čaj takoj za vodo druga najbolj zaužita pijača na svetu. Zeleni čaj se dela iz neoksidiranih listov in ena je izmed naj,anj predelanih vrst časa. Zato vsebuje največ antoksidantov in polifenolov, ki dokazano blagodejno vpliva na ljudsko zdravje.

Vsebina: 

Zdravstvene koristi zelenega čaja

Ljudje so ga že tisoč let uporabljali v tradicionalni kitajski in indijski medicini za nadzor krvavitev in za celjenje ran, izboljšanje zdravja srca in duševnega zdravja ter za uravnavanje telesne temperature. Novejše raziskave kažejo, da lahko zeleni čaj pozitivno vpliva na hujšanje, jetrne bolezni, sladkorno bolezen tipa 2 in Alzheimerjevo bolezen. Vendar je pomembno omeniti da je treba že veliko več raziskovanj, da bi se dokazale omejena pozitivna delovanja zelenega čaja. 

Zeleni čaj je veliko več od okusnega napitka. Rastlina zelenega čaja vsebuje število zdravilnih snovi, bioaktivnih spojin in mineralov. Zeleni čaj, namreč, je bogat s polifenoli, naravnimi spojinami, ki blagodejno vplivajo na zdravje, poleg tega pa vsebuje katehin, ki se imenuje epigalokatehin-3-galat (EGCG). Katehini so naravni antioksidanti, ki pomagajo preprečiti poškodbe celic ter zmanjšajo ustvarjanje prostih radikalov v telesu tako da ščitijo celice in molekule pred poškodbami. 

Zeleni čaj ima protivnetne lastnosti. Pregled kliničnih študij pri ljudeh je pokazal, da imata zeleni čaj in njegova glavna sestavina, epigalokatehin-3-galat (EGCG), dokazane protivnetne učinke. To je potrdila analiza iz 2019. leta o uporabi izvlečka čaja v kozmetiki. Raziskovalci trdijo da raztopine, ki vključujejo izvlečke čaja, spodbujajo protivnetne reakcije, kose uporabljajo lokalno. Ugotovili so tudi, da se je izboljšala mikrocirkulacija kože na prizadetih predelih.

Poleg tega, številna raziskovanja so pokazala blagodejne učinke zelenega čaja na zdravje.

  • Zeleni čaj prispeva k zdravju srca. Študija iz leta 20008 je pokazala, da je uživanje zelenega čaja povezano z zmanjšano smrtnostjo zaradi bolezni srca in ožilja.
  • Lahko zniža holesterol. Novejša študija je odkrila, da je uživanje zelenega čaja, bodisi v obliki kapsul, bodisi napitka, povezano z bistvenim zmanjšanjem skupnega  holesterola lipoproteinov nizke gostote.
  • Zmanjšuje tveganje za možgansko kapjo: Zdi se da je redno uživanje zelenega čaja povezano z zmanjšanim tveganjem za možgansko kap.

Zeleni čaj za preprečevanje raka

Rak je vodilni vzrok smrti v svetu, nastanek raka pa je povzročen z abnormalnim rastem celic, Raziskovanja pokazujejo da oksidativne poškodbe lahko vodijo do kroničnega vnetja, tako tudi do kroničnih bolezni. Antioksidanti lahko pomagajo v zaščiti celic pred oksidativnimi poškodbami, prav je ta zeleni čaj odličen vir močnih antioksidantov. Številne nedavne študije povezujejo spojine iz zelenega čaja z zmanjšanim tveganjem za določene vrste raka.

  • Rak dojke: obsežen pregled opazovalnih študij je pokazal, da so imele ženske, ki so popile največ zelenega čaja, približno 20-30 % manjše tveganje za razvoj raka dojke, enega najpogostejših rakov pri ženskah (1).
  • Rak prostate: ena je raziskava pokazala da moški, ki uživajo zeleni čaj, imajo manjše tveganje za napredovali rak prostate (2.)
  • Rak debelega črevesa: Analiza 29 študij je pokazala, da je bilo pri tistih, ki so pili zeleni čaj, približno 42 % manjša verjetnost, da bodo zboleli za rakom debelega črevesa in danke (3).

zeleni čaj

Hranilni profil

Nesladkani kuhani zeleni čaj vsebuje manj kot 3 kalorij po skodelici. Zeleni čaj vsebuje relativno malo količino kofeina (približno 25 mg) po skodelici, v primerjavi s črnim čajem (okoli 47 mg po skodelici) in kavi (okoli 95 mg po skodelici), Poleg tega, vsebuje eno največjih količin antioksidantov med čaji ter okoli 30% polifenola,med čim približno 80% ECGC-ja.

Zeleni čaj za hujšanje

Če si ogledate seznam sestavin katerega koli prehranskega dopolnila za hujšanje, so velike možnosti da tam najdete tudi zeleni čaj. To je zato, ker, po raziskovanjih, zeleni čaj lahko poveča kurjenje maščob in izboljša presnovo. V eni študiji, ki je zajemala 10 zdravih moških, jemanje izvlečka zelenega čaja je povečalo številko skurjenih kalorij za 4%. V drugi študiji, ki je vključevala 12 zdravih moških, je ekstrakt zelenega čaja povečal oksidacijo maščob za 17 % v primerjavi s tistimi, ki so jemali placebo.

S pregledom nekaj študij, je potrjeno da katehini v zelenem čaju in kofein lahko imata vlogo v povečevanju energijske presnove, kar lahko popelje do izgube teže. Nadaljnja meta analiza več različnih mehanizmov izgube teže, ki jih povzročajo polifenoli zelenega čaja, je pokazala, da katehini in kofein sinergistično povzročajo učinke izgube teže. Vendar pitje zelenega čaja verjetno ne bo imelo klinično pomembnega učinka na izgubo teže.

 

zeleni čaj

Priprava zelenega čaja in kdaj ga je najboljše uživati?

Zeleni čaj se ne sme pripravljati z vrelo vodo, ki je segreta na 60-70°C, torej nekoliko pred vrenjem. Zeleni čaj vam bo najbolj koristil, če boste pili sveže pripravljen čaj, ki je stal od tri do pet minut. Dobro ga tudi premešajte, da sprostite več katehina, učinkovin čaja. 

Zeleni čaj je bogat z antioksidanti, ki delujejo protivnetno, zaradi česa je idealen za preden in po treningu, da se prepreči poškodba mišic in zmanjša vnetje. Poleg tega, zeleni čaj je odlični nadomestek na jutranjo kavo ker dokazano povečuje psihofizično energijo, zaradi česa so odgovorni polifenoli. 

Kako pogosto se lahko uživa zeleni čaj?

Zdi se da pitje 3-5 skodelic zelenega čaja na dan je optimalno za doseganje največ zdravstvenih koristi. Zelo visoki odmerek je lahko težavni za nekatere ljudi, vendar, na splošno blagodejnosti zelenega čaja presegajo njegovo tveganje. Pravzaprav, pitje večje količine zelenega čaja lahko izboljša vaše zdravje. Ker zeleni čaj vsebuje manjšo količino, kot kava, je dovoljeno do 5 skodelic čaja na dan - torej do 1 l dnevno. Preostanek tekočine vnesite z vodo. 

Zeleni čaj - stranski učinki

Zeleni čaj je varen za uživanje, vendar lahko ljudje s hudo občutljivostjo na kofein po pitju zelenega čaja občutijo nespečnost, tesnobo, razdražljivost, slabost ali želodčne težav. Uživanje visoke koncentracije izvlečka zelenega čaja, lahko negativno vpliva na zdravje jeter v redkih primerih. Vedno se posvetujte z zdravnikom, preden ste začeli uživati zeleni čaj za zdravljenje kateri koli zdravstvene težave. 

Kateri zeleni čaj kupiti?

Vse vrsti zelenega čaja prihajajo iz enake rastline - camellia sinensis. Kakovost, sestava in okus čaja so odvisno od mesa, tal in nadmorske višine rastline. Pri nakupu je pomembno izbrani zeleni čaj visoke kakovosti, ki je prijetne arome in bogatega okusa. Kakovostni zeleni čaj zaznamuje prijeten, sladki okus ter se lahko uživa brez meda ali sladkorja. Za največ zdravstvenih koristi, se izognite dodajanju mleka v čaj. Nekatere raziskave kažejo da mleko lahko zmanjša protioksidacijsko vrednost zelenega čaja. 

Nutrigold zeleni čaj je sestavljen iz skrbno izbranih sort zelenega čaja, da uživate v odličnem okusu i blagodejnimi lastnostmi. Lahko ga kupite v naši spletni trgovini. 

Viri: 

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane!  S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na pravo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.