Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Pegasti badelj za zdravje jeter - uporaba, doziranje, kje ga kupiti?

Pegasti badelj za zdravje jeter - uporaba, doziranje, kje ga kupiti?

Spoznajte pegasti badelj - varuha jeter!

Pegasti badelj je dragocena rastlina, čigave so koristi v naravni medicini znane še več kot 2000 let!

Vsi članki
07. junij 2023.

Pegasti badelj je dvoletna, zelnata rastlina, ki se tradicionalno v alternativni medicini uporablja za krepitev imunskega sistema, lajšanje vnetja, zmanjšanje tveganja za okužbami ter za zdravljenje raznih bolezni jeter. Pegasti badelj cveti v juliju in avgustu, sadeži pa zorijo koncem avgusta in septembra. 

Pegasti badelj vsebuje razne rastlinske učinkovine, vključno s polisaharidi, alkamidi, fenolskimi spojinimi in flavanoidi. Velja da te spojine pomagajo pri krepitvi imunskega sistema telesa, lajšajo vnetja in prispevajo k zmanjšanju tveganja za prehladom, gripo ter številnimi drugimi okužbami. 

sikavica

Pegasti badelj za zaščito in zdravje jeter

Jetra, kot naš največji notranji organ, ima zelo pomembno vlogo v normalni funkciji celotnega telesa. Bolezni jeter so najpogosteje povzročene z nezdravim življenjskim slogom. Da bi ohranili zdravje jeter, lahko pomoč najdemo v naravi, natančneje v zdravilni rastlini rdečo-vijoličastih cvetov - pegastem badlju. 

Pegasti badelj je ena najboljših rastlin za zaščito in razstrupljanje jeter. Ta rastlina je v uporabi že več kot 2000 let, večinoma se uporabljala za čiščenje in obnovitev jeter. Učinkovina iz pegastega badlja se imenuje silimarin. Silimarin povečuje raven glutationa v jetrih za 35%. Glutation je najpomembnejši antioksidant za zaščito jeter, njegova raven pa se znižuje če smo vsak dan izpostavljeni raznim strupom in toksinom. 

Pegasti badelj ščiti jetra pred uničujočem delovanjem številnih zdravil ter ima moč razstrupljanja in zaščite telesa pred škodljivim delovanjem kemikalij, alkohola, težkih kovin in podobno. Priporoča se osebam, ki so nagnjeni k alkoholizmu in mastni hrani, ker je dokazano da pomaga tudi pri mastnih jetrih.

Dokazano je tudi da pegasti badelj ščiti jeter pred zdravili kot sta paracetamol in aspirin. Glavna učinkovina pegastega badlja silimarin pomaga popraviti poškodovane celice pred alkoholom in drugim strupenim snovem, tako da stimulira sintezo beljakovin. Silimarin je kompleks spojin z antioksidativnimi lastnostmi in velja da ima zaščitno delovanje ne jetra. 

  • Razstrupljanje jeter

Silimarin pomaga pri razstrupljanju jeter tako da povečuje proizvodnjo encimov, odgovornih za razstrupljanje strupov v telesu. Tudi lahko pomaga pri obnovitvi poškodovanih jetrnih celic. 

  • Protivnetne lastnosti

Pegasti badelj ima tudi protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo pri zmanjšanju vnetja jeter. To je posebej koristno pri vnetnih boleznih jeter, kot je hepatitis. 

  • Antioksidativna zaščita

Silimarin ima močne antioksidativne lastnosti, ki lahko pomagajo v zaščiti jeter pred poškodovanimi prostimi radikali. Poškodovanje jeter s prostimi radikali je lahko posledica veliko dejavnikov kot so prekomerno uživanje alkohola, slaba prehrana, zdravila, izpostavljenost toksinom...

  • Izboljšanje funkcije jeter

Pegasti badelj lahko  izboljša funkcijo jeter, poveča proizvodnjo žolča, ki lahko pomaga v prebavi in absorpciji maščobe. 

V nadaljevanju spoznajte različne izdelke iz pegastega badlja, kot so olja, semena, kapsule, tinkture, izvlečki in čaji, ki jih lahko kupite v Tovarni Zdrave Hrane. 

Olje pegastega badlja za zdravje jeter

Olje pegastega badlja se uporablja v prehrani, vendar za zunanjo uporabo. Bogato je z omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami, ki so zelo pomembne za zdravje celega telesa. Dragoceno olje pegastega badlja vsebuje več kot 65% polinenasičenih maščobnih kislin (okoli "% omega 3 in 62% omega 6), več kot 22% oleinske kisline in zelo malo nasičenih maščobnih kislin, ne vsebuje pa holesterola. Učinkovito lajša škodljive učinke uživanja alkohola, pesticidov v naši prehrani, težkih kovin v naši oskrbi z vodo, onesnaženje zraka...

Olje pegastega badlja je kakovosten vir antioksidantov, posebej silimarina. Silimarin povezujemo z manjšanjem tveganja za razvojem raka imunskega sistema in bojem proti poškodbami DNA. Leta 2007 so raziskovalci na Univerzi v Minnesoti po pregledu številnih študij, ki so preučevale terapevtsko zdravljenje z oljem drevesa pegastega badlja, ugotovili, da obstajajo trdni pred klinični dokazi o hepatoprotektivnih in protirakavih učinkih, vključno z zaviranjem rasti rakavih celic v človeški prostati, koži, dojkah in celice materničnega vratu.

Pegasti badelj je odobren kot terapevtsko zdravilo za različne bolezni jeter, vključno s sindromom  zamaščenih jeter, poškodbami zaradi alkoholizma, zlatenico, psoriazo, hepatitisom in drugimi.

V Tovarni Zdrave Hrane lahko kupite hladno stiskano olje pegastega badlja. Je primerno za vse vrste solat ali kot dodatek jedem od zelenjave, žita ali testenin. Priporočljivi dnevni odmerek je 10 g (ena žlica), odlično pa je za pripravljanje raznih omak. Nežnega in rahlega okusa, ne le da v sebi vsebuje obilico zdravja, je popoln dodatek k raznim receptom, bodisi sladkim ali slanim, tudi se lahko uporablja zunaj na koži, ki jo bo pustilo žametno mehko. 

Olje pegastega badlja kupite tukaj.

Semena pegastega badlja

Semena pegastega badlja vsebujejo znano sestavino silimarin, za katero velja, da deluje na zdravje in obnovo jeter. Ne vsebujejo dodanih sladkorjev in soli ter so primerni za vegane. Razen tega, da se lahko uživajo cele, Nutrigold semena pegastega badlja se lahko uporabijo za pripravljanje napitkov, bogatih z blagodejnimi sestavinami, če se zmeljejo in prelijejo z vročo vodo, lahko pa jih uživate z mlekom, jogurtom ali v smoothieju. 

Čaj pegastega badlja je posebej priljubljen zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Za pripravljanje čaja 1-2 žlički suhega pegastega badlje prelijte z 2 dl vrele vode, pustite stati pokrito 15 minut, premešajte, potem precedite. Pijte 1 skodelico čaja trikrat na dan. 

Semena pegastega badlja kupite tukaj

Izvleček pegastega badlja

S klinično preizkušnjo je dokazano, da izvleček pegastega badlja upočasnjuje proces propadanja jetrnega tkiva in deluje obnovitveno. Izvleček pegastega badlja lahko nabavite v Tovarni Zdrave Hrane. En izvleček je zadosten za okoli 2 tedna uporabe, vendar za najboljše se rezultate priporoča uporaba najmanj 2 meseca zapored. Učinkoviti dnevni odmerek je 1 ml (25 kapljic) trikrat na dan, razredčen v vodi ali soku. 

Izvleček pegastega badlja kupite tukaj

Stranski učinki pegastega badlja

Pegasti badelj se običajno uporablja kot prehransko dopolnilo v obliki kapsul, tablet, olja, tinkture, čajev. Toda je pomembno, preden začnete z uporabo pegastega badlja,  da se posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom, posebej če jemljete še druga zdravila ali imate določene zdravstvene težave. 

Pegasti badelj tudi ni primeren za dolgotrajno uporabo in se ne priporoča nosečnicam, doječim materam in otrokom. Preden jemljete izdelke na osnovi silimarina, se priporoča vsaka 2 tedna narediti pavzo. V redkih primerih pegasti badelj lahko povzroča prebavne težave, napenjanje in slabost. Glede na to, da pegasti badelj deluje estrogensko, je odsvetujejo ženskam z miomi, rakom maternice, jajčnikov in dojk ter endometriozo. Alkoholikom se odsvetuje uporaba alkoholne tinkture pegastega badlja.

Za še veliko koristnih nasvetov se prijavite na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane! S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.