Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Superhrana Oljčno olje kot zdravilo za srce in gastritis - uporaba in zdravilne lastnosti

Oljčno olje kot zdravilo za srce in gastritis - uporaba in zdravilne lastnosti

Oljčno olje za boljši utrip

Oljčno olje ščiti naše zdravje in vsako jed naredi vse bolj okusnim!

Zaradi srčno-žilnih bolezni na svetu na leto umre več od 17 milijonov ljudi, zaradi česa je svetovni morilec številka 1. 

Na srečo, v naši je kuhinji svoje mesto našlo oljčno olje - tekoče zlato sredozemske prehrane. 

Mnoge so študije, namreč, pokazale njegove blagodejne učinke na zdravje. Oljčno je olje polno hranljivih sestavin, vitamin in zdravilnih lastnosti zaradi česa deluje proti bakterijsko, protivnetno, protiglivično in protivirusno. 

Oljčno olje - hranilne lastnosti in kalorije

Oljčno olje je bogat vir blagodejnih in hranljivih snovi ter vitaminov, zaradi česa je zlahka dostopno živilo z veliko zdravilnih lastnosti. To sredozemsko olje vsebuje tudi visok delež nenasičenih maščobnih kislin, kot je oleinska, ki pozitivno vpliva na zdravje srca in srčnih žil. Omejene kisline zmanjšujejo tveganje za "slabim" LDL holesterolom v krvi, kar posledično zmanjšuje tveganje za razvojem srčnih bolezni. 

Bogato je tudi z antioksidanti, kot je polifenol, ki ima protivnetne lastnosti in pomaga v zaščiti celic pred oksidativnim stresom, ki lahko povzroča poškodbe na celicah in tkivih. Oljčno olje tudi vsebuje vitamine E in K, ki sta pomembni za zdravje kosti in kože ter oleokantala, spojino ki ima protivnetne lastnosti.

Oljčno olje je bogato z omega-9 maščobnimi kislinami, in ker je pridobljeno na ta način, obstaja več vrst olja. Stabilno je pri višjih temperaturah, pomembno pa je vedeti. da ena jušna žlica, ki jo napolnimo do vrha, vsebuje 15 gramov, kar ima 132 kalorij. 

Skratka, oljčno olje ima mnoge zdravstvene koristi in je lahko koristno za ohraniti srce in srčne žile, kot tudi za zaščito celic pred oksidativnim stresom. Pomembno je, tudi, biti previden na količino, ki jo uživate, ker, kot pri vsaki drugi hrani, je prekomerno uživanje lahko škodljivo. 

Oljčno olje - edino olje za zdravo srce

Mnoge so študije pokazale njegove koristi na zdravje, ker je oljčno olje, posebej tisto ekstra deviško, polno hranljivih sestavin, vitaminov in zdravilnih lastnosti, zaradi česa deluje proti bakterijsko, protivnetno, proti glivično in protivirusno. 

Oljčno olje lajša bolečino v mišicah, vpliva na hemoroide, vnetja pljuč, kožne bolezni, prhljaj, ekcem, luskavico in glivične okužbe, vključno z lišaji. 

Poleg tega, oljčno olje povečuje libido, odlično je za polt in lase, ker vam da zdrav sijaj, pomaga pri aktiviranju prebave ter je odlično anti-aging sredstvo, ki pomaga ohraniti mladosten videz in dolgoživost. 

Najpomembneje pa je, da so strokovnjaki s številnimi študijami dokazali, da lahko zmerno uživanje oljčnega olja ščiti pred in kot potrjujejo raziskave zadnjih let, boleznimi krvožilnega sistema.

Le dve žlici oljčnega olja skoraj prepolovi tveganje za smrtjo zaradi srčnih bolezni.

Oljčno olje zmanjšuje slab holesterol

Ekstra deviško oljčno olje je bogato z mono nenasičenimi maščobnimi kislinami, oleinsko kislino, ki prispeva k ohranjanju normalne ravni holesterola v krvi, zlasti če se v prehrani nasičene maščobe nadomestijo z enkrat nasičeno maščobno kislino ter z antioksidanti, ki naše telo ščiti pred celičnimi poškodbami, povzročenimi z oksidativnim stresom. 

Poleg mononenasičenih maščob, ekstra deviško oljčno olje vsebuje tudi velike količine polifenolov, rastlinskih snovi z antioksidativnimi lastnostmi. To je, pravzaprav, edino rastlinsko olje bogato s polifenoli. 

V drugih vrstah rastlinskih olj se polifenoli izgubijo, ker so olja podvržena industrijskim procesom predelave in rafiniranja. Polifenoli ščitijo HDL (dober) holesterol ter zmanjšujejo LDL (slab) holesterol, ter ga ščitijo pred oksidacijo in na ta način preprečujejo razvoj ateroskleroze. 

Kljub napredku medicine, vse večja številka ljudi danes trpi in umre za srčnimi boleznimi, kot je ateroskleroza ali za srčno kapjo!

Ne le da na naraven način lahko ohranite zdravje srca, temveč lahko tako tudi zaščitite svoje celo zdravje. 

Zato človek za zdravo srce potrebuje: 

  • pravilno prehrano, ki temelji na veliko zelene listnate zelenjave, začimb in oreščkov
  • veliko gibanja in fizične aktivnosti
  • dovolj uri spanca in kvaliteten spanec
  • čim dolže bivanje na soncu

maslinovo ulje

Oljčno olje za gastritis

Oljčno olje je lahko koristno za osebe, ki trpijo za gastritisom, ker ima protivnetne lastnosti, ki lahko zmanjšajo vnetje v želodcu ter zmanjšajo simptome, kot je zgaga, bolečine v trebuhi in napenjanje. Pomembno je, vendar, omeniti, da vsaka oseba z gastritisom, preden začne z uporabo oljčnega olja, ali z uporabo kakršnega koli dodatka prehrani, se mora obvezno posvetovati s svojim zdravnikom. 

Če trpite za gastritisom je tudi pomembno slediti zdravo prehrano in se izogniti živilom, ki lahko poslabšajo simptome, kot je kofein, alkohol,  kot so maščobna in pražena živila, Zmerna uporaba oljčnega olja v kombinaciji z drugimi zdravimi živili lahko prispeva k izboljšanju zdravja želodca in zmanjšanju simptomov gastritisa. 

Oljčno olje na tešče za prebavo - da ali ne?

Mnogi bi želeli znati, ali je res koristno uživati žlico oljčnega olja na tešče. V ljudski se medicini verjame da oljčno olje na tešče pomaga uravnati prebavo, spodbuja hujšanje in prispeva k čiščenju jeter. Kot smo prej omenili, je resnica, da je oljčno olje  zelo koristno  za zdravje. Oljčno je olje bogato z zdravimi nenasičenimi maščobnimi kislinami in antioksidanti, zaradi česa je bolj zdrava možnost za prehrano. 

Oljčno olje lahko blagodejno vpliva na prebavo. Čeprav mehanizem delovanja še ni popolnoma razložen, so strokovnjaki dokazali, da uživanje oljčnega olja na tešče lahko olajša težave z zaprtjem pri osebah starejše življenjske dobe. 

Lahko tudi zboljša absorbcijo hranljivih snovi iz hrane, ki jo zaužijete, zlasti pa vitaminov A,D E in K. Toda, če imate občutljiv želodec, uživanje oljčnega olja lahko povzroča neprijetnosti in prebavne motnje. 

Zato, če ne veste kako bo vaš želodec reagiral na uživanje oljčnega olja na tešče, bi bilo najboljše, da ga uživate po obroku. Če želite uživati oljčno olje zaradi njegovih zdravstvenih koristi, je pomembno, da se zavedate količine, ki jo uživate. Priporoča se uživanje okoli 1-2 žlici oljčnega olja na dan. 

Oljčno olje za nego las in kože

To dragoceno živilo je popoln dodatek številnim jedem, posebej je priljubljeno v sredozemski prehrani. Olje se lahko uporablja tudi v kozmetične namene. Naredite hranljivo masko za lase, ki bo jim dala čudoviti sijaj, masko za obraz z obnovitvenim učinkom. Na suha območja na telesu in na obraz nežno nanesite tenki plast oljčnega olja dvakrat na dan. 

Lahko naredite tudi odličen piling z oljčnim oljem. Zmešajte 2 žlici oljčnega olja z 2 žlički sladkorja. Vtrite v roke, vse dokler se sladkor ne raztali, potem sperite z vročo vodo. Tako boste dobili popolno mehke roke. Za zdrave nohte pa namakajte 10 minut nohte v zmes oljčnega olja in limoninega soka ( 1 žlička). Oljčno olje je res za vse!

Koliko stane oljčno olje in kje ga kupiti?

Ekstra deviško oljčno olje lahko kupite v naši spletni trgovini. Če pa bi ga raje kupili v naši poslovalnici, se odpravite na pot do Hrvaške, tukaj je seznam vseh poslovalnic.

Pazite na srce, izberite oljčno olje, za še več nasvetov najdite na našem spletnem mestu in na našem Novičniku veliko tega. 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.