Uporabniška podpora:
+385 1 5573 568
Uporabniška podpora
Kar ne moreš danes, zaužij jutri!
Ena tretjina vse hrane, proizvedene vsako leto se zavrže ali pokvari preden se lahko uživa.
Tretjina proizvedene hrane ki se nepotrebno vrže je okoli 1,3 milijarda ton.
Ob teh stavkih se za trenutek ustavite in pomislite, kdaj ste nazadnje nekaj vrgli stran. Ostanek večerje, nekaj kar ste kuhali samo za dojenčka ali katerega koli drugega člana družine, zelenjava ki je stala in zgnila, sadje, ki ga niste pojedli...
Nepotrebno zavrženje hrane se dogaja v vsaki verigi oskrbe s hrano: v fazah proizvodnje, predelave, obdelave, distribucije, prodaje. Ko gre za okolje, s nepotrebnim zavrženjem hrane se porabljajo viri, vloženi skozi celoten cikel izdelka, na primer zemljišče, voda, energija in drugi viri ter se posledično povečuje emisija toplogrednih plinov.
Morda ni najbolj enostavno popolnoma se upreti tej slabi navadi, vendar se ta lahko s časoma zmanjša ter popolnoma odpravi. Kako?
Načrtovanje obroka se imenuje način na kateri organiziramo kako bomo skuhali obroke, zajtrk, kosilo ali večerju. To je načrt, ki ga je treba narediti pred odhodom v trgovino, vsaj enkrat na teden ali na mesec, odvisno od vaših potrebah.
Načrtujte nakup in naredite sezname. Realno ocenite koliko vam je hrane treba, in ne kopičite hrano ki je na popustu.
Razen tega, da boste zelo zmanjšali odpadke hrane, boste se gotovo hranili bolj zdravo. Skupaj s svojo družino si premislite kaj imate rad in naredite jedilnik z nekaj priljubljenih jedi in nekaj tistih, ki se lahko uživajo 2 dni.
Še nimate idej za dober tedenski jedilnik? Začnimo potem od jutra. Mi imamo nekaj odličnih receptov za zajtrk, s katerimi lahko načrtujete kosilo ali večerjo!
NENAVADNA UMEŠANA JAJCA - iz odvečnega tofuja , naslednji dan lahko naredite odlično večerjo TOFUGNESE
OVERNIGHT OVSENI KOSMIČI - z ovsenimi kosmiči se lahko pretira, in preostanek lahko izdelate v POLPETE, ki jih potem lahko prinesete s sabo v službo.
SMOOTHIE Z OVSENIMI KOSMIČI je odlična izbira bolj zdravega zajtrka, ali ste morda za nenavadne PUFASTE PALAČINKE IZ ZDROBA?
Sledite navodilih za shranjevanje da ohranite svežino in maksimalno podaljšate rok uporabe. Odprto embalažo tudi dobro zaščitite in za to vedno rabite ekološke različice, kot so: FOLIJE IZ ČEBELJEGA VOSKA ali PAPIRNATE VREČKE ZA SENDVIČE IN PRIGRIZKE.
Ko ste v restavraciji in vam je ostalo še nekaj nepoužite hrane? Prosite da vam ostanke zapakirajo za doma. Današnja večerja je lahko jutrišnje kosilo.
Prvo uživajte hrano, ki se ji poteka iztek roka. Imate v hladilniku mandljev napitek ki je odprti že 4 dan? Uporabite ga za smoothie ali milkshake ki vas bo dočakal, ko se vrnete iz službe.
Hrano v hladilniku hranite na vidnem mestu, tako da vidite vse, kar imate v hladilniku,. saj vemo da vam se gotovo zgodilo da ste kupili grah v pločevinki , in ga skrili izza džema ali česa drugega.
Za to imate nas in naše odlične kulinarične ideje! Gremo kuhat?
Tudi NOVIČNIK je tukaj, in on vam bo zagotovo pomagal pri drugimi zero waste jedmi!
Dober tek! Uživajte v hrani, ki ni zaslužila končati v smetnjaku.
Foto: Unsplash
Si želiš 10% popusta?
Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane.
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.
Podprti načini plačila
V naši spletni trgovini lahko plačaš: