Uporabniška podpora:
+385 1 5573 568
Uporabniška podpora
Za vse to je treba samo malo volje in truda, kot rezultat pa nastane okusni napitek iz kokosa, ki je odlični nadomestek za tiste, ki ne uživajo ali ne prenašajo mlečne izdelke.
Sami izdelajte domače kokosovo mleko, moko in maslo! Za vse to potrebujete le malo volje, rezultat pa bo okusen napitek iz kokosa, ki je odlični nadomestek za tiste, ki ne uživajo ali ne prenašajo mlečne izdelke. Ta eksotični sadež v sebi vsebuje lavrinsko kislino, ki se še naravno nahaja v materinskem mleku. Lavrinska kislina aktivira naš imunski sistem ter vsebuje antiseptično in protibakterijsko delovanje.
Čeprav so ga mnogi že leta odpisovali zaradi maščobe, kokos vsebuje dobre nasičene maščobne kisline, kratko- in srednjeverižne maščobne kisline. Prav se te kisline hitro spreminjajo v energijo, namesto da se ohranijo kot maščobne obloge na telesu. Ta kremast napitek našem telesu daje energijo, ščiti srce in srčne žile, ima antioksidativne lastnosti, izboljšuje prebavo in ščiti zdravje našega prebavnega sistema.
Za pripravljanje tega mleka potrebujete dozoreli sadež kokosa. Seveda pri nas je to težje najti, saj kokos, ki ga mi dobijamo potuje že več meseci, in ko pride k nam je že zgubil okusa. Za pripravo potrebujeze:
Najtežji postopek je odpiranje kokosa. Na samem vrhu kokosa se nahajajo 3 luknje, pripravite desko in na njo dajte kokos, vzemite odpirač za bzteljke in z njim izdolbite luknje na vsa 3 kroga.
Potem ko ste zbušili luknje, iz lukenj bo izšla kokosova voda, ki jo ločimo v zasebno skledo, kokosova voda je pogosto grenka. vendar jo lahko uporabimo v pripravi smootijev, saj je voda dober vir elektrolitov. Vzemite kladivo in tolcite po sredini, dokler lupina ne poči.Kožico ločimo, dobili bomo kokosovo meso, ki ga očistimo z nožem ali lupilcem za krompir.
Vzemite kokosovo meso ter ga potopite v mlačni vodi na nekaj ur in vodo pogosteje zmenite, Ko je omehčan, prestavite ga v namizni mešalnik in dodajte 800-1000 ml vode in mešajte do kremaste zmesi. Vzemite gazo ter mleko precedite skozi gazo, v gazi bo ostala kokosova pulpa, ki jo damo v dehidrator ali v pečico na nizkih temperaturah. Moko, ki ste jo dobili, izkoristite za izdelavo tort, sladic, krekerjev in podobno. Tako pridobljeno mleko lahko stoji 3 dni v hladilniku, dajte ga v hermetično zaprto skledo. Če vam se mleko slučajno skisa, je to znak, da so bili orehi slabe kakovosti. Mleku lahko dodate tudi 1 žlico kokosovega masla kot gostilo.
Za pripravo tega mleka potrebujete kosmiče kokosa, ki jih imenujemo tudi moka, čeprav to ni prava kokosova moka. Potrebujete:
Kokosove kosmiče potopite v mlačni vodi na nekaj ur, Če ne želite presno mleko, ga lahko potopite v vroči vodi in ga dajte na kratek čas prekuhat, zmešat in precedit, Ko je kuhano, bo izgubilo svoje lastnosti, zato predlagamo presno različico. Vse sestavine zmešajte, precedite skozi gazo ali vrečko. Mleko bo ostalo v skledi, moko pa lahko damo sušit.
Kokosovo maslo je fin kremast namaz iz kokosa. Za pripravo tega namaza potrebujete kakovosten mešalnik ter naslednje sestavine:
V namizni mešalnik dajte kokosove kosmiče in mešajte na veliki hitrosti. Za zagon mešalnika dodajte smetano, kokosovo olje in sladilo ter mešajte nekaj minut (5-8), dokler ne dobite lepega kremastega namaza.
Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane! Ob prijavi na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo.
Zanima vas lahko tudi...
Si želiš 10% popusta?
Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane.
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.
Podprti načini plačila
V naši spletni trgovini lahko plačaš: