Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Seitan kot nadomestek mesa - priprava, hranilna vrednost in recepti

Seitan kot nadomestek mesa - priprava, hranilna vrednost in recepti

Vse o seitanu na enem mestu

Seitan ali drugače "pšenični gluten" je odlični nadomestek za meso v vegetarijanski kuhinji. 

Vsi članki
21. januar 2017.

Seitan ali drugače "pšenični gluten" ali "pšenično meso" okusom neustavljivo spominja na mesne izdelke, ter je zato odlična alternativa meso, posebej v vegetarijanskem jedilniku. 

Kaj je seitan?

Seitan je živilo, pridobljeno s kuhanjem in izpiranjem pšenične moke, pri čemer ostane čista beljakovina – gluten. Po strukturi in sestavi je podobna mesu, zato nosi naziv "pšenično meso".

Verjame se, da seitan poteka iz starodavne Kitajske, natančneje iz budističnih Mahayana duhovnikov, prepoznanih po strogi vegetarijanski hrani. Po eni legendi, naj bi seitan ustvarili kuharji kitajskih cesarjev v dobi, ko so se tamkajšnji vladarji držali obvezne prakse. "vegetarijanskega tedna" v določenih obdobjih leta.

Ta starodavni izdelek vsebuje enako število beljakovin, kot zrezek iz govedine, vendar le tretjino kalorij. Sam ni posebnega okusa, vendar zelo dobro vpije marinado, čigave so ključne sestavine sojina omaka, kombu, ingver, kdaj pa tudi sezamovo olje. 

nutrigold seitan svježi organski

Seitan - hranilna vrednost in kalorije

Seitan vsebuje visok delež beljakovin in nizek delež maščobe. Tako 100 g seitana vsebuje celo 23 g beljakovin. Seitan je popolno dietno živilo, ker je nizke kalorijske vrednosti in ne vsebuje holesterola. V povprečju 100 g izdelka ima okoli 116 kalorij. Popolna količina za uživanje seitana je do 200 g po osebi, trikrat na teden. Lahko ga vključite v svoj zdravi jedilnik, ne glede na to ali ste vegan. Seitan bo vam pomagal ohraniti zdravje in vitalnost. 

Seitan - priprava

Se sprašujete, zakaj je seitan bistvena sestavina veganske in vegetarijanske prehrane? Prav zato, ker predstavlja odlični nadomestek za mesne izdelke, ki, razen visokega deleža beljakovin, ob kuhanju dobi teksturo in je videzom podoben mesu. 

Seitan se lahko uporablja na mnogo različnih načinov. Je odličnega okusa, bogat je z beljakovinami, prihaja v različnih različicah: mariniran je, dimljen, pečen, ocvrt, v obliki zrezka, v velikih kosih, v obliki salam in klobasic. 

Dimljeni seitan, zrezan na koščke ali kockice, je nevtralnega okusa in je osnova za različne jedi. Najboljši je, ko se najprej marinira v marinadi iz tamari ali sojine omake in začimb. Po odprtju shranite seitan v skledo z blago slano vodo. 

Sveži seitan odlično vpija razne začimbe in marinade, zato ga lahko pripravite na številne načine - kuhar, pražen, dušen, kot dodatek krepčilnim kuham, osvežilnim solatam, okusnim sendvičem in za še veliko različnih različic, na vas je le da najdete svojo najljubšo. 

Kako narediti marinado za seitan?

Za marinado obstaja veliko receptov, mi vam v nadaljevanju prinašamo eden preprost in okusen recept, s katerim bo seitan dobil odlično aromo in okus. 

Sestavine za marinado: 

Prelijte marinado po seitanu, malo jo vtisnite v seitan in pustite v hladilniku da stoji čez noč. 

Recepti s seitanom

V zdravem kotičku Tovarne Zdrave Hrane lahko najdete veliko zdravih in okusnih receptov s seitanom, nekatere naših najljubših pa vas čaka v nadaljevanju. Če jih poskusite, nam vsekakor sporočite svoje vtise! Kateri koli recept izbrali, zavedajte se, da s seitanom lahko naredite karkoli želite. 

Kje kupiti seitan?

Različne vrste ekološkega seitana lahko kupite v naši spletni trgovini. Če pa bi jo raje kupili v naši fizični trgovini, pridite do Hrvaške, tukaj je seznam. 

seitan nutrigold

Nadomestite mesne izdelke in posodobite svojo prehrano s 100% ekološkim seitanom - Nutrigold seitanom

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane!  S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanima vas  lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.