DomovZdrav kotičekSuperhrana7 mitov o sladkorju, ki nas oddaljujejo od idealne postave in zdravja

7 mitov o sladkorju, ki nas oddaljujejo od idealne postave in zdravja

Sladka skrivnost…
7 mitov o sladkorju, ki nas oddaljujejo od idealne postave in zdravja

Namesto da se odrekate sladkim prigrizkom, odkrijte resnico o sladkorju in poiščite načine, kako se mu spretno izogniti.

Sladkor je oblika ogljikovih hidratov, ki jo najdemo v določeni hrani ali ji ga dodajamo – tako lahko definiramo to vsakodnevno živilo, s katerim se srečujemo. A sladkosnedi sladkor doživljajo nekoliko drugače. Zanje je več kot kemična spojina; zelo lahko bi postal tretji udeleženec romantičnih večerij, prijatelj, brez katerega ne morejo na dragih srečanjih, ali znanec, na katerega se zanesemo pri pomembnih praznovanjih. Včasih, če smo povsem iskreni, postane najpomembnejša družba za zaprtimi vrati sob.

Kljub temu je po mnenju strokovnjakov uživanje sladkorja priporočljivo zmerno. Na to nas opozarjajo tudi raziskave, ki kažejo, da prekomeren vnos sladkorja lahko privede do različnih zdravstvenih težav – debelosti, kariesa, pa tudi nekaterih vrst raka ali srčnih bolezni ter  diabetesa tipa 2.

Sladkorji so lahko enostavni, dvojni ali kompleksni, prepoznamo pa jih v obliki glukoze, fruktoze, saharoze ali bolj zapletenih struktur, kot sta škrob in glikogen. Da bi bili čim bolj zdravi, mnogi izmed nas skušajo njihov vnos zmanjšati na minimum, jih nadomestiti z bolj zdravimi alternativami ali jih preprosto izločiti iz prehrane.

World Health Organization priporoča, da dodani sladkorji predstavljajo manj kot 10 % dnevnega energijskega vnosa, medtem ko nekateri strokovnjaki menijo, da bi bila ta meja še nižja. Preden se sami odločimo, kaj bomo storili z vnosom sladkorja in našim telesom, razkrivajmo največje mite o sladkorju, ki stojijo kot ovira med nami in našim zdravjem.

Vsebina:

# Mit 1 Vsak sladkor je slab sladkor

Naravni sladkorji so sestavni del živil, ki vsebujejo tudi številne koristne hranilne snovi, kot so vitamini in minerali. Tako kot se laktoza na primer nahaja v mlečnih izdelkih, je fruktoza naravna sestavina sadja in zelenjave. Dodani sladkorji pa se namensko dodajajo v proces proizvodnje hrane – najpogosteje gre za industrijske sladkorje, kot so glukozno-fruktozni sirupi ali rafiniran beli sladkor, s katerim radi sladkamo kavo. Štejejo za “prazne kalorije”, saj jih telo hitro absorbira, dolgoročno pa ne predstavljajo dobrega vira energije. Po drugi strani pa vlaknine in druge hranilne snovi, ki so prisotne skupaj z naravnimi sladkorji, upočasnijo absorpcijo sladkorja. Sadje, suho sadje ali kombinacija oreščkov z naravnimi sladili je vedno boljša izbira kot industrijske sladice, polne rafiniranih sladkorjev.

Nutrigold raw bar blueberry v pakiranju 35g

# Mit 2 Naravni in minimalno predelani sladkorji so vedno boljša izbira

Naravni sladkorji so res bolj zdrava izbira kot dodani, vendar je treba biti previden pri skupini ''prostih sladkorjev'', kamor spadajo med ali javorjev sirup. Čeprav so naravnega izvora, v obrokih in pijačah povečujejo kalorični vnos. Telo jih prebavi enako kot beli sladkor, v enostavne sladkorje, ki se hitro absorbirajo. Če jih pogosto uživamo, lahko povzročijo povečanje telesne teže.

V sadju in zelenjavi so naravni sladkorji

# Mit 3 Sladkor je treba popolnoma izločiti iz prehrane

Na veselje mnogih ta trditev nikoli ni bila znanstveno utemeljena. Svetovna zdravstvena organizacija in druge ugledne institucije priporočajo omejitev vnosa sladkorja. Ameriško kardiološko društvo priporoča ženskam manj kot 25 g sladkorja na dan, moškim pa do 36 g na dan. Namesto razmišljanja o popolni odstranitvi je dovolj omejiti vnos in posegati po zdravih alternativah.

Da pa ne bi izgubljali časa z iskanjem receptov, ki prinašajo manj škodljive, a prav tako okusne grižljaje, se inspirirajte z našimi predlogi.

# Mit 4 Nemogoče se je izogniti sladkorju

Res je, da se naravnim sladkorjem ne moremo popolnoma izogniti, vendar to ne pomeni, da vnosa dodanih sladkorjev ne moremo zmanjšati na minimum. Najboljši način za to je uravnotežena prehrana, bogata s sadjem, zelenjavo, nemastnimi beljakovinami, polnozrnatimi žitaricami in mlečnimi izdelki z manj maščobe. Namesto sladkih pijač izberimo vodo, namesto industrijskih sladkarij pa posezimo po zdravih alternativah in izdelkih brez dodanega sladkorja.

Nutrigold eritrit – naravno sladilo brez kalorij, pakiranje 1000 g

# Mit 5 Sladkor nas dela bolne

Medtem ko zmerno uživanje sladkorja ne škoduje, lahko prekomeren vnos sproži vnetne procese v telesu in poveča tveganje za avtoimunske bolezni in kronična stanja, kot so luskavica, multipla skleroza, vnetne črevesne bolezni, artritis in kronična vnetja. Občasna torta ali kozarec sladke pijače nas ne bo ogrozila, tako kot nam s svojim primerom šarmantno pokažejo vedno očarljive Francozinje.

# Mit 6 Sladkor nam daje energijo

Kolikokrat smo že slišali, da kocka sladkorja ali čokoladica ''dvigne energijo''? Res je, da sladkor res hitro dvigne raven glukoze v krvi, a prav tako hitro sledi močan padec, ''sugar crash'', ki povzroči občutek utrujenosti, nervoze in še večjo željo po sladkem. Na dolgi rok zanašanje na sladkor kot vir energije večinoma izčrpava organizem. Veliko boljšo in stabilno energijo nam bo dal obrok, bogat s kompleksnimi ogljikovimi hidrati, beljakovinami in zdravimi maščobami, na primer ovsena kaša s sadjem in agavinim sirupom ali polnozrnat toast z maslom iz oreščkov.

Nutrigold organski agavin sirup v pakiranju 350g

# Mit 7: Sladkor povzroča odvisnost

Sladkor se pogosto primerja z odvisnostjo, ker aktivira dopaminski sistem, povezan s užitkom in nagrado. Če se tak način uživanja pogosto ponavlja, lahko vodi do prenajedanja in občutka, podobnega odvisnosti. Čeprav raziskave še niso podale dokončnega zaključka, je gotovo, da sladkor povzroča nenaden dvig in padec glukoze v krvi (''sugar crash''), kar povzroča utrujenost in novo željo po sladkem.

Na koncu, ko razbijamo mite, je eno gotovo – sladkor ni sovražnik, a tudi ne najboljši zaveznik. Najvarneje ga je uživati zavestno in zmerno, morda je prav v tem skrivnost francoskega šarma. Zavestno spremenimo sladek grižljaj v majhen ritual, ki bo, namesto da obremenjuje telo, hranil duha!

Prijavite se na naš brezplačni Novičnik in prvi izvedite vse novosti iz zdravega življenja z Tovarno Zdrave Hrane! Z prijavo na newsletter pridobite 10% popusta na prvo naročilo.

Vam bo zanimivo tudi...