Uporabniška podpora
Sladkor brez kalorij. Zveni skoraj neresnično, mar ne?
Da bi lažje upoštevali bolj zdrav način prehranjevanja, uživajte živila z nižjim glikemičnim indeksom. Tako tradicionalni sladkor, ki je pogosto prisoten v naši prehrani, lahko nadomestite z eritritolom.
Eritritol je sladkorni alkohol, ki se v prehranski industriji uporablja kot nadomestek saharoze (sladkor). Razen sladkobe, ima tudi druge lastnosti, ki so podobne sladkorju. V majhnih količinah se naravno eritritol nahaja v gobah, hruškah, lubenici in grozdju ter v jedeh, ki se pripravljajo s fermentacijo: v vino, sojini omaki in siru.
Tako kot večina sladkornih alkoholov, se uporablja kot sredstvo sladkanja. Sladkoba mu je na 60-80% v primerjavi z navadnim sladkorjem, okus pa mu je nekoliko hladilni in sladek. Do 160°C ne izgublja sladkobe in ni sekundarnega okusa. Lahko se dobro kombinira z drugimi sladili.
Skratka in najenostavnejše – Eritritol je:
Namreč, glikemični indeks eritritola je raven niču, kar pomeni, da ne zviša raven sladkorja v krvi. Zaradi tega je primeren za diabetike, vendar tudi za vse tiste, ki pazijo na postavo. Razen tega, ta naraven sladkor ni primeren razvoju bakterij in ne spodbuja razvoj zobne gnilobe.
Če želite uporabiti eritritol v vsakodnevnem pripravljanju obrokov lahko veste, kako je toplotno stabilen do temperature 150°C, ob uživanju eritritola in drugih sintetičnih sladil je pomembno, da se držite določenih odmerkov čez dan.
En gram po kilogramu odrasle osebe je dnevni dovoljeni odmerek za uživanje. Če upoštevate predpisane odmerke naravnih sladil, ne bi morali imeti težave s prebavnimi motnjami.
Eritritol lahko kupite v spletni trgovini Tovarne Zdrave Hrane.
Za dodatne zdrave recepte in nasvete, se prijavite na naš Novičnik!
Zanima vas lahko tudi...
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila: