Uporabniška podpora
Pomaga pri slabokrvnosti, proti spomladanski utrujenosti in pri čiščenju telesa.
Redki so tisti, ki vsaj v otroštvu niso izkusili pekočega občutka, ko kopriva ožge kožo. Naše babice so jo uporabljale kot glavno pomoč pri okraševanju velikonočnih jajc. Malokdo ve, da ima kopriva zelo pozitiven učinek na zdravje in da lahko pomaga pri reševanju nekaterih manjših zdravstvenih težav.
Kopriva je že od antičnih časov znana kot zdravilna rastlina: stari Grki so jo uporabljali za masažo proti revmatskim obolenjem. V srednjem veku so jo uporabljali kot diuretik in pri zdravljenju bolečih sklepov.
Potrjeno je, da pomaga pri prebavnih motnjah, flavonoidi, ki jih vsebuje, pa pomagajo ohranjati zdravje in varujejo pred boleznimi ter krepijo imunski sistem.
Bogata je z mnogimi mikrohranili, kot so kalcij, kalij, železo, fosfor ter vitamini C in A. Deluje diuretično (pomaga pri izločanju vode in strupov iz telesa) in antihemoragično (povzroča hemostazo oz. zaustavlja krvavitev).
Kopriva v prahu je bogata z beljakovinami, vlakninami, maščobami, karotenoidi, tanini in antioksidanti. Med študijami o zdravstvenih učinkih koprive na človeško telo izstopajo tiste, povezane z:
Ta preprosta rastlina je že stoletja znano ljudsko zdravilo za slabokrvnost in preprečevanje slabokrvnosti.
Bogastvo železa, najpomembnejšega elementa v človeškem telesu, ki ga telo ne proizvaja samo, je razlog, da je bila kopriva v zgodovini nepogrešljiva sestavina vsake domače lekarne.
Še danes se uporablja kot naravno sredstvo za izboljšanje krvi in cirkulacije. Bogata je z vitaminom C, ki naravno spodbuja boljšo absorpcijo železa, zato se ob njegovi uporabi ne pojavijo običajni stranski učinki jemanja dodatne terapije z železom, kot so slabost, driska in bolečine v trebuhu.
Zaradi visoke vsebnosti beljakovin, vitaminov in mineralov je lahko kopriva v prahu odlično prehransko dopolnilo. Kopriva je znana po visoki vsebnosti železa in jo pogosto priporočajo ljudem s pomanjkanjem le-tega. Kopriva v prahu, zmešana v kozarec vode, bo veliko naredila za vaše zdravje, že ena čajna žlička v dnevnem smutiju pa vam bo polepšala jutra in okrepila vaš imunski sistem.
Kopriva ima diuretične lastnosti, zato je pri uživanju te rastline priporočljivo piti več vode.
Čaj iz koprivnih listov je odličen, predvsem pa zdrav napitek. Pomaga pri slabokrvnosti, proti spomladanski utrujenosti in pri čiščenju telesa. Spodbuja izločanje odvečne tekočine iz telesa, stabilizira prebavo in telesu zagotavlja naravno energijo. Pripravimo ga tako, da koprivne liste prelijemo z vrelo vodo in pokrite pustimo stati približno pet minut.
Pije se počasi, v majhnih požirkih. Čaja ni priporočljivo prekuhavati, saj se s kuhanjem izgubijo dragocene sestavine rastline. Ni ga treba sladkati, po želji pa ga lahko kombiniramo z drugimi zelišči, kot sta kamilica ali meta.
Ne pozabite se prijaviti na novičnik, saj morda v njem skrivamo nov recept s koprivo! Prijavite se na novičnik in prejmite 10% popust na prvo naročilo.
Morda vas zanima ...
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila: