DomovZdrav kotičekSuperhranaMandlji - neverjetni oreščki, polni koristi

Mandlji - neverjetni oreščki, polni hranilnih snovi

Mandlji - eksplozija hranil
Mandlji – neverjeten orešček, poln koristi

Mandlji so prava zakladnica zdravja. Čeprav vsebujejo visok delež maščob, imajo odlične prehranske lastnosti, so hranljivi, okusni in zelo zdravi.

Mandlji so med najbolj zdravimi oreščki, so hrustljavi in ​​okusni ter polni pomembnih hranil. Da so mandlji zdravi, je znano že dolgo, kako zdravi so v resnici in zakaj so jih vedno uporabljali kot prigrizek, izveste v nadaljevanju.

Mandlji - zakaj so tako dobri za zdravje?

Mandlji so vrsta oreščkov, ki potekajo iz olesenele rastline, mandljevca, iz družine rožnic z užitnim jedrom. Mandlji so prava zakladnica zdravja. Bogati so z antioksidanti in vitamini ter so kakovosten vir beljakovin in zdravih maščob.

Ena izmed zdravstvenih prednosti mandljev je, da ščitijo srce, saj vlaknine iz mandljev pomagajo telesu preprečiti absorpcijo maščob. Mandlji so bogati tudi z vitaminom E, magnezijem in drugimi antioksidanti, ki izboljšujejo krvni obtok. Številne raziskave so dokazale, da pest mandljev na dan lahko zniža slab holesterol in tako zaščiti srce in ožilje pred boleznimi.

Kot je znano, prehrana, ki temelji na živilih z visokim glikemičnim indeksom, kot so sladkor in bela moka, močno dvigne količino sladkorja v krvi. Neprekinjeno uživanje takšnih živil je eden od vzrokov za sladkorno bolezen in debelost. Raziskave kažejo, da uživanje 60 g do 90 g mandljev na dan skupaj s hrano z visokim glikemičnim indeksom zniža glikemični indeks obroka in raven sladkorja v krvi. Z drugimi besedami, mandlji lahko pomagajo popraviti nenadno zvišanje krvnega sladkorja in negativne posledice le-tega.

Kalorije in hranilna vrednost mandljev

Med vsemi oreščki imajo mandlji največ beljakovin, zato so odličen dodatek k prehrani vegetarijancev. Bogati so z ogljikovimi hidrati, minerali, magnezijem, kalijem, kalcijem, fosforjem in železom. Vsebujejo veliko količino oleinske kisline, ki ščiti pred boleznimi srca.

Mandlji imajo izjemno hranilno vrednost. 100 g mandljev ima 575 kalorij, zaradi česar so izjemno hranljivo živilo. Sestava makrohranil je, kot sledi: 

  • Maščobe: 49 g
  • Nasičene maščobne kisline: 3,7 g
  • Polinenasičene maščobne kisline: 12 g
  • Mononenasičene maščobne kisline: 31 g
  • Transmaščobne kisline: 0 g
  • Ogljikovi hidrati: 22 g
  • Prehranske vlaknine: 12 g
  • Sladkorji: 3,9 g
  • Beljakovine: 21 g

Mandlji se lahko pohvalijo z visoko vsebnostjo vitaminov E in B2 ter magnezija, mangana in kalija. Priporočljiv dnevni odmerek je približno 40 g mandljev, kar ustreza manjši pesti. Četrtina skodelice mandljev pokrije kar 45 % dnevnih potreb po vitaminu E in manganu ter tretjino dnevnih potreb po magneziju.

Tako kot drugi oreščki so tudi mandlji priporočljivi za dobro delovanje možganov in dobro razpoloženje. Za lepo in negovano kožo pa je vitamin E eno najbolj iskanih hranil. Pomaga namreč pri aknah, podočnjakih, mozoljih in različnih rdečicah na koži. Skrivnost je v alfa-tokoferolu, ki kožo nahrani in ji daje pravi sijaj, mandlji pa ga vsebujejo v velikih količinah.

Mandlje je treba uživati neolupljene, saj je večina fitokemikalij flavanoidov v lupini mandljev. V mandljevi lupini so odkrili kar 20 različnih flavanoidov z antioksidativnim delovanjem.

Zdravi recepti z mandlji

Kralja oreščkov obožujemo kot presne in zelo zdrave prigrizke, vendar se mandlji lahko uživajo tudi praženi, kot dodatek jedem, iz njih se izdela mandljevo maslo, mandljeva moka, olje ali mleko, neizogibni pa so pri izdelavi najokusnejših sladic.

Mandlji so prava zakladnica zdravja za vse od 7. do 77. leta starosti. Predstavljajo koncentrirano zdravje in lepoto, zato se jim ni treba upreti. Pest mandljev na dan je prava zakladnica vitaminov in mineralov.  

Če želite uporabiti mandlje za priprav jedi, v našem zdravem kotičku lahko najdete veliko preverjeno dobrih receptov: 

Za še več zdravih receptov in nasvetov se prijavite na naš Novičnik! Po prijavi na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo.