Uporabniška podpora
Ste vedeli, da lahko tudi svoje najljubše piškote pripravite v bolj zdravi različici? Za praznične sladice obstajajo alternative belemu sladkorju. Preizkusite različne možnosti in uživajte brez slabe vesti!
Kdo danes še ne govori o sladkorju, še posebej v tem prazničnem mesecu? Ko iz predalov potegnemo družinske recepte, preizkušamo nove spletne sladkorne trende in iščemo najboljše sestavine za praznične sladice, se zdi, da prav sladkor ustvarja tisto posebno praznično razigranost, toplino in občutek dodatne energije. A strokovnjaki opozarjajo, da nas hitri energijski skoki, ki jih povzročajo velike količine sladkorja, prav tako hitro pustijo utrujene, izčrpane, včasih pa se to pozna tudi na koži – z več podočnjaki ali bolj medlim videzom. Še posebej, kadar posegamo po rafiniranem sladkorju.
Kako si sploh lahko predstavljamo božične praznike brez gore belega sladkorja? Mi pravimo: povsem enostavno, če izberemo prave alternative! Svojih najljubšim dobrotam se ni treba popolnoma odpovedati – številne lahko pripravimo z nerafiniranim sladkorjem ali drugimi sladili. Telo postopoma pripravljamo na bolj uravnotežen odnos do sladkorja in si zadamo majhen izziv: poskusimo uravnovesiti njegov vnos, da iz praznikov stopimo zadovoljni, polni energije in še vedno uživamo v vseh sladkih dobrotah.
Vsebina:
Povprečna oseba dnevno zaužije 13–22 žličk sladkorja, čeprav Svetovna zdravstvena organizacija priporoča manj kot 5 % dnevnega energijskega vnosa, kar ustreza približno šestim žličkam oziroma 25 gramom dodanega sladkorja (ne tistega, ki ga najdemo na primer v sadju ali polnozrnatih žitaricah).
Poleg negativnega vpliva na celoten organizem lahko beli sladkor vpliva tudi na videz kože, kar moti mnoge. Spomnimo se trika, ki ga je delila slavna oblikovalka in pop pevka Victoria Beckham: sladkorju se izogiba celo v kavi in jo raje zasladi s kapljicami stevije z različnimi okusi.

Sladkor zakisa prebavni sistem in raztaplja vitamine ter minerale v telesu, zlasti kalcij, ki je ključnega pomena za kosti in zobe.
Oslabi imunski sistem in povzroča prekomerno proizvodnjo prebavnih encimov, kar negativno vpliva na trebušno slinavko. Prav tako oslabi delovanje jeter, kar lahko vodi do povišanega krvnega tlaka, težav s kožo in nastanka aken. Rafiniran sladkor otežuje pretok krvi, pospešuje staranje, prispeva k težavam z zobmi, poglablja gube in izpostavlja suho kožo.
Seveda govorimo o prekomernem uživanju rafiniranega sladkorja, ki ga strokovnjaki povezujejo z:
Poleg tega nekatere raziskave kažejo, da lahko beli sladkor sproži ali poslabša Kronovo bolezen, ulcerozni kolitis ali težave s ščitnico.
To je več kot dovolj razlogov, da zmanjšamo vnos belega oziroma rafiniranega sladkorja in se raje odločimo za naravne alternative.
Brezin sladkor je bel, sladek, kristaliziran ogljikov hidrat in spada med naravne sladkorje. Njegov okus in videz sta zelo podobna običajnemu belemu kristalnemu sladkorju, zato je odlična zamenjava za navaden sladkor. Biološki učinek na telo pa je popolnoma drugačen od belega sladkorja.
Ksilitol oziroma brezin sladkor se nahaja v prehranskih vlaknih lubja breze in vsebuje približno 40 % manj kalorij kot navaden sladkor. Poleg tega ima nizek glikemični indeks, ki znaša le 7 (za primerjavo: glikemični indeks navadnega sladkorja je 70).
Še ena prednost ksilitola pred drugimi sladili je njegova izjemna stabilnost in odpornost pri visokih temperaturah – med segrevanjem ne izgubi svojih lastnosti. Kot nadomestek sladkorja ga lahko uporabljamo v enakem razmerju kot običajni kristalni sladkor, torej 1:1.
Rjavi sladkor je zagotovo boljša izbira kot beli sladkor. Če pa bi morali izbrati pravega zmagovalca, je to nedvomno kokosov sladkor, ki vsebuje kar dvakrat več železa, štirikrat več magnezija in celo desetkrat več cinka kot rjavi sladkor.
Kokosov sladkor je tradicionalno azijsko sladilo iz nektarja cvetov kokosove palme, ki ga uporabljajo že več kot 5000 let. Postopek predelave se od takrat ni bistveno spremenil: sladek nektar cvetov se na nizki temperaturi izhlapi, dokler se ne kristalizira.
Kokosov sladkor ima precej več hranilnih snovi kot običajni sladkor, njegov glikemični indeks pa je bistveno nižji. Med najpomembnejšimi hranilnimi snovmi so minerali, kot so železo, cink, kalcij in kalij, pa tudi določene maščobne kisline, polifenoli in antioksidanti, ki lahko prispevajo k številnim zdravstvenim koristim.
Ena najbolj priljubljenih zamenjav belemu sladkorju so sladila na osnovi datljev – nektar, sirup in pasta. Izberite tiste, ki vsebujejo ekološke datlje brez dodatkov, saj bodo vaše sladke (in tudi slane) jedi obogatili s sladkim, bogatim in rahlo karamelnim okusom.
Datljev sirup, posebej priljubljen v bližnjevzhodni kuhinji, se odlično obnese v kolačih, mafinih, piškotih, smoothijih, ovseni kaši ter toplih napitkih, kot sta kava ali matcha latte.
Datljev nektar je naravno sladilo, ki se uporablja kot zamenjava za rafinirani sladkor. Pogosto ga dodajajo v zdrave sladice, surove torte, pudinge, sladke namaze, marmelade in smoothije. Odličen je tudi kot preliv za palačinke, vaflje ali zajtrk iz žitnih kosmičev.
Ne smemo pozabiti niti na pasto iz datljev, ki s svojim globokim karamelnim okusom in sladkostjo lahko popestri naše najljubše sladice.
[CATALOGPRODUCT]
Eritrit je sladkorni alkohol, ki se v prehrambeni industriji uporablja kot nadomestek saharoze (belega sladkorja). Poleg sladkosti ima tudi lastnosti, podobne sladkorju. V majhnih količinah ga najdemo v gobah, hruškah, lubenici, grozdju in v živilih, pripravljenih s fermentacijo, kot so vino, sojina omaka in sir.
Zakaj ga imamo radi? Preprosto povedano – Eritrit je:
Raziskave so pokazale, da eritrit, podobno kot ksilitol, nima kancerogenih lastnosti.
Rižev sirup je izdelek iz naravnega vira – rjavega riža. Čist in naraven, je odlična izbira za vse, ki iščejo bolj zdrave alternative sladkorju. Lahko se prebavi in vsebuje sladkor maltozo (disaharid, sestavljen iz dveh molekul glukoze).
Rižev sirup ima blag in bogat okus ter srednji glikemični indeks. Gre za sladilo, pridobljeno iz riževega koncentrata, podobno medu, a manj sladko in z nežnejšim okusom. Za razliko od medu vsebuje polisaharide, torej kompleksne sladkorje.
Medtem ko rafinirani sladkorji lahko povzročijo hiter dvig glukoze v krvi, ki vodi do kratkotrajnega porasta energije in kasnejše utrujenosti ali napetosti, rižev sirup zagotavlja bolj stabilen vpliv na raven sladkorja v krvi, kar prispeva k dolgotrajnejši in uravnoteženi energiji.
Med je pogosto prva alternativa sladkorju, na katero ljudje pomislijo. Pogosto ga predstavljajo kot idealno zamenjavo za sladkor, a to je v resnici odvisno od posameznika. Ljudje, ki slabo prenašajo sladkor (zaradi alergij ali hiperaktivnosti), lahko podobno reagirajo tudi na med. Med ima visok glikemični indeks in vpliva na telo podobno kot rafinirani sladkor, vendar ga večina ljudi lažje prebavi.
Stevija, derivat lista istoimenske rastline, je naravno sladilo, ki pomaga znižati raven sladkorja v krvi, visok krvni tlak in zmanjša občutek lakote. Je kar 300-krat slajša od belega sladkorja, zato se uporablja v zelo majhnih količinah. Njena uporaba je zelo raznolika – od različnih napitkov do hrane, pripravljene na različne načine, predvsem pečene. Stevija je torej odličen naravni vir sladkorja za vse, ki ne smejo ali ne želijo uživati rafiniranega sladkorja. Primerna je za tiste, ki želijo shujšati, diabetike, osebe na anti-kandida dieti ter bolnike z rakom in drugimi boleznimi, kjer je pomembno omejiti vnos rafiniranega sladkorja.
Javorjev sirup vsebuje 52 kalorij na žlico in je bogat z minerali v sledeh, kot sta cink in mangan, ki ugodno vplivata na delovanje srca ter lahko pripomoreta k zniževanju ravni holesterola v krvi. Ta visokokakovostni temni sirup s prijetnimi karamelnimi notami in rahlo trpkim priokusom je odlično naravno sladilo, ki bo obogatil številne sladice in deserte. Uporabite ga lahko za ovseno kašo, kot preliv za solate, v glazurah, čokoladnih prelivih ter seveda na palačinkah in vafljih, ki so ga povzdignili v priljubljeno poslastico.
Če obožujete sladko in si dneva brez svoje najljubše sladice ne predstavljate, obstaja rešitev! Namesto belega rafiniranega sladkorja uporabite naravna sladila. Z njihovo pomočjo lahko pripravite praznične sladice, ki bodo navdušile vse. Naj vas naši recepti navdihnejo!

Linški piškoti so božični favorit, znani po značilni obliki, ki v sredini vsebuje sadni džem. Ti piškoti združujejo hrustljavo teksturo z bogatim sadnim okusom, zato so odlična izbira za vse ljubitelje sladkega. Čeprav je priprava preprosta, je treba paziti, da se piškoti ne prepečejo – veliko je odvisno tudi od oblike, saj klasične zvezdice prej dobijo zlato-rjavo barvo kot okrogle. Težko si predstavljamo, da obstaja kdo, ki jih ne mara, zato vam spodaj predstavljamo recept za bolj zdravo, a enako okusno različico linzerjev.
Nimate časa za peko? Ni problema. Pri nas lahko kupite že napravljene piškote, tu so Linzeri čajni piškoti z malino.

Za ljubitelje božičnega vzdušja ti piškoti združujejo čudovit okus in prijeten vonj, ki vas takoj popeljejo v praznično vzdušje. Hrustljavi, a hkrati mehki piškoti iz mandljeve moke in začimb za medenjake so prava poslastica za vse, ki uživate v domačih sladkih dobrotah. Z vsakim grižljajem začutite bogastvo mandljev in sladkosti, začimbe pa vas popeljejo v pravo zimsko pravljico.

Vsaka družina ima svoj recept, podedovan od prababice ali babice, eden naših najljubših pa je prav božični čokoladni kolač s suhim sadjem, ki ga danes z veseljem delimo z vami!
Praznična miza ni popolna brez klasičnega čokoladnega kolača, za katerega obstaja neskončno različic. Čeprav ima vsaka gospodinja svojo različico, smo prepričani, da se boste zaljubili prav v našo.
Božični kolač s suhim sadjem je sladica, ki se generacijam pripravlja med prazniki. Bogat okus suhega sadja in njegov prepoznaven videz ostajata sinonim tega kolača, ki je priljubljen in znan po vsem svetu.
Na koncu pa ne pozabite – prazniki so tudi listanje kuharic z mastnimi prsti in ostanki moke na papirjih, kjer smo prepisovali babičine recepte. Uživajte v ustvarjanju novih prazničnih kulinaričnih spominov… v nekoliko modernejši in bolj zdravi različici!
Brezplačno prevzemi božično kuharico
Iščete kaj bolj razburljivega? Do božiča nas vsak dan obiščite na naši spletni strani in Instagram profilu ter odkrijte, kaj se skriva za vrati našega adventnega koledarja! Psssst… Pripravili smo tudi odlične nagrade!
Prijavite se na naš brezplačni novičnik in bodite prvi, ki boste izvedeli vse novosti iz sveta zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane! Ob prijavi na novičnik
prejmete tudi 10 % popusta na prvo naročilo.
Morda vas bo zanimalo tudi...
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila: