Uporabniška podpora
Sadje je eden temeljnih stebrov zdrave prehrane, vendar ni vedno treba posegati po svežih sadežih, da bi uživali v njegovih koristih. Suhe različice prav tako vsebujejo pomembna hranila in so dragocen dodatek vsakodnevni prehrani!
Ste ljubitelj suhega sadja?
Če ste iskreni in priznate, da vam to živilo pravzaprav ne pomeni veliko, vam bomo brez težav verjeli. Suho sadje je redko v ospredju – pogosto izgubi bitko, ko nas premaga sladkosnednost (žal prepogosto raje posežemo po industrijsko predelanih sladkarijah), marsikomu pa je ljubše v svoji sveži obliki.
A ti majhni paketi naravnega sladkorja, zgoščene energije in ohranjenega okusa so prave energijske bombe, ki si vedno znova najdejo pot v različne jedi in prigrizke. Če še niso postali vaš priljubljen izdelek, je morda razlog ta, da jim niste dali prave priložnosti – oziroma niste našli načina, kako jih najbolje vključiti v svojo prehrano.
Da bi vam olajšali izbiro, vam predstavljamo priporočila nutricionistov o šestih najbolj hranilno bogatih vrstah suhega sadja – in kako jih lahko preprosto vključite v vsakodnevne obroke doma.
Vsebina:
Včasih se zdi, da sezona jagod traja zelo kratko, a prav liofilizirane jagode nam omogočajo, da uživamo v njihovem okusu skozi vse leto. Bogate so z antioksidanti in vitaminom C, ki sta ključna za naš imunski sistem. Poleg tega prinašajo svežino okusa našim jedem ter čudovit vizualni učinek, ki še dodatno prebudi apetit.
Kako jih lahko uživate:
Preizkusite tudi recepte:
Suhe slive, kremaste in polnega okusa, so pravi zaklad hranil. Vsebujejo več antioksidantov kot borovnice, robide ali maline, zato ščitijo zdrave celice. So odličen vir vlaknin in sorbitola, spojine, ki pomaga pri težavah s prebavo, poleg tega pa vsebujejo tudi vitamin K (približno 50 % priporočene dnevne vrednosti na 100 g), ki skrbi za zdravje kosti in delovanje številnih faktorjev strjevanja krvi. Poleg tega uživanje suhih sliv povečuje občutek sitosti in lahko zmanjša kasnejši vnos hrane.
Kako jih lahko uživate:
Z izrazito sladkim vonjem in okusom datlji niso le posladek, ampak tudi odličen vir energije. Imajo nizek glikemični indeks ter so bogati z vlakninami, različnimi vitamini, minerali in antioksidanti. Delujejo protivnetno, zato jih mnogi ljubitelji zdravih sladic radi uporabljajo kot enega izmed najljubših in najbolj praktičnih sestavin.
Kako jih lahko uživate:
Preizkusite tudi recepte:
V majhnih paketkih suhega sadja se skriva velika hranilna moč. Rozine so polne vlaknin, ki koristijo prebavi in zdravju srca, vsebujejo pa tudi antioksidante ter minerale, kot sta železo in magnezij. Brez njih si težko predstavljamo številne tradicionalne sladice, kot so fritule, štruklji, orehova potica ali nekatere različice sirovih štrukljev. Ti drobni suhi plodovi so za mnoge tudi nostalgičen spomin na otroštvo in babičino kuhinjo.
Kako jih lahko uživate:
Preizkusite tudi recepte:
Marelice so še ena zvezda med suhim sadjem. Bogat vir vitaminov, mineralov, polifenolnih spojin ter beta-karotena, ki je ključen za tvorbo vitamina A – pomembnega za dober vid in močan imunski sistem. Suhe marelice vsebujejo tudi železo, kalcij, kalij, fosfor in vitamin C, poleg tega pa še likopen, karotenoid z močnim antioksidativnim delovanjem. Pa smo omenili, da so tudi izvrstnega sladkega okusa?
Kako jih lahko uživate:
Če si zaželite okus manga tudi izven sezone, posezite po sušenem mangu. Ta vam bo zagotovil obilico vitamina C in vlaknin, ki sta ključna za dober imunski sistem in prebavo. Mango je bogat z antioksidantom vitaminom A, ki pomaga popravljati škodo, povzročeno s prostimi radikali. To eksotično sadje vsebuje veliko ogljikovih hidratov, zato je odličen vir energije in vrhunski prigrizek — naj bo to med delovnim odmorom, na izletu ali doma ob najljubšem filmu.
Kako ga lahko uživate:
Preizkusite recepte:
Najbolj kakovostne oblike suhega sadja sta za uradno spletno stran ameriške podjetnice in lifestyle ikone Marthe Stewart izbrali nutricionistka Nicole Roach in dietetičarka Olivia Mathisen-Holloman.
Prvi zapisi o suhem sadju segajo v Mezopotamijo, v recepte zapisane na glinenih tablicah iz okoli leta 1700 pr. n. št. V tem delu sveta so suho sadje uživali kot sladico, še posebej v trenutkih, ko je bil potreben dodaten vir energije. Pogosto so ga uporabljali tudi kot aromatičen dodatek mesnim jedem in žitnim pitam. V starem Egiptu so suhe fige predstavljale del vsakdanjega življenja – uživali so jih tako premožni kot tudi revnejši sloji prebivalstva. Prikazane so celo na številnih stenskih poslikavah. V antičnem Rimu je bila zaloga suhega sadja skorajda standard v vsakem gospodinjstvu. Dateljni in fige so bili med prvimi oblikami suhega sadja, ki so jim sledile rozine – in prav te so najverjetneje prvi "odkrili" lovci in nabiralci. Naravni proces sušenja plodov, ki so padli z drevesa, so ljudje začeli namerno uporabljati, da bi čim dlje ohranili sadje – ki je ostalo hranljivo in sladko tudi dolgo po obiranju.
Dehidriranje živil je, kot so že davno ugotovili naši predniki, odličen način za ohranjanje sadja, saj se s tem prepreči razvoj plesni in bakterij. Medtem ko so nekoč sadje sušili na soncu, danes ta postopek poteka v posebnih sušilnicah.Poznana je tudi LIOFILIZACIJA – postopek, pri katerem se sadje suši z zamrzovanjem. Ta metoda omogoča, da se najbolje ohranijo oblika, barva, okus in hranilne snovi živila.
Postopek liofilizacije vključuje globoko zamrzovanje sadja, nato pa se v vakuumu voda odstrani neposredno iz ledenega v plinasto stanje – brez tekoče faze. Rezultat je sadje nekoliko futurističnega videza, kakršno bi si morda zamislili v jedilniku astronavtov.
V resnici pa gre za izdelek, ki s pomočjo nežnega postopka ohrani skoraj vse svoje hranilne vrednosti, okus, aromo, barvo in strukturo – ter dobi lahko in hrustljavo teksturo z dolgim rokom trajanja.
Liofilizirano sadje je popolna rešitev za uporabo v kolačih, piškotih, sladicah ali kot prigrizek – tudi izven sezone svežega sadja.
Zaradi močnega okusa je priporočljivo, da liofilizirano sadje dodajate postopoma.
Razlika med klasično sušenim in liofiliziranim sadjem je velika. Klasično dehidrirano sadje ohranja nekaj vlage in ima pogosto gumasto teksturo, medtem ko je liofilizirano sadje popolnoma suho in lahko zdrži več let, pri tem pa ohranja prvotno barvo, vonj in skoraj vse hranilne vrednosti.
Proces liofilizacije omogoča boljše ohranjanje vitaminov, ki so nestabilni ali se zlahka oksidirajo, kot sta vitamin C in B1. Poleg tega pri tej metodi ne dodajajo konzervansov, ojačevalcev okusa ali sladkorja (kar je pri klasično sušenem sadju mogoče), zato gre za 100 % naravne in okusne prigrizke!
Odkrij svet liofiziranega sadja
Prijavite se na naš brezplačni novičnik in kot prvi odkrijte vse novosti o zdravem življenju z Tovarno Zdrave Hrane! Ob prijavi prejmete 10 % popusta na prvi nakup.
Morda vas zanima tudi...
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila: