DomovZdrav kotičekSuperhranaNutricionisti se strinjajo: teh 6 vrst suhega sadja je nepogrešljivih na jedilniku!

Nutricionisti se strinjajo: teh 6 vrst suhega sadja je nepogrešljivih na jedilniku!

Čas je, da napolnimo kuhinjske police!
Nutricionisti se strinjajo: teh 6 vrst suhega sadja je nepogrešljivih na jedilniku!

Sadje je eden temeljnih stebrov zdrave prehrane, vendar ni vedno treba posegati po svežih sadežih, da bi uživali v njegovih koristih. Suhe različice prav tako vsebujejo pomembna hranila in so dragocen dodatek vsakodnevni prehrani!

Ste ljubitelj suhega sadja?

Če ste iskreni in priznate, da vam to živilo pravzaprav ne pomeni veliko, vam bomo brez težav verjeli. Suho sadje je redko v ospredju – pogosto izgubi bitko, ko nas premaga sladkosnednost (žal prepogosto raje posežemo po industrijsko predelanih sladkarijah), marsikomu pa je ljubše v svoji sveži obliki.

A ti majhni paketi naravnega sladkorja, zgoščene energije in ohranjenega okusa so prave energijske bombe, ki si vedno znova najdejo pot v različne jedi in prigrizke. Če še niso postali vaš priljubljen izdelek, je morda razlog ta, da jim niste dali prave priložnosti – oziroma niste našli načina, kako jih najbolje vključiti v svojo prehrano.

Da bi vam olajšali izbiro, vam predstavljamo priporočila nutricionistov o šestih najbolj hranilno bogatih vrstah suhega sadja – in kako jih lahko preprosto vključite v vsakodnevne obroke doma.

Vsebina:

1. Jagode

Včasih se zdi, da sezona jagod traja zelo kratko, a prav liofilizirane jagode nam omogočajo, da uživamo v njihovem okusu skozi vse leto. Bogate so z antioksidanti in vitaminom C, ki sta ključna za naš imunski sistem. Poleg tega prinašajo svežino okusa našim jedem ter čudovit vizualni učinek, ki še dodatno prebudi apetit.

Kako jih lahko uživate:

  • Dodajte jih v zeleno solato; odlično se podajo tudi k piščančjim solatam.
  • Vmešajte jih v granolo ali jih uporabite v žitaricah in sladicah.
  • Uporabite jih v smoothijih za barvo, okus in dodatno hranilno vrednost.

Nutrigold liofilizirane jagode v pakiranju  50g

Kupi izdelek

Preizkusite tudi recepte:

 

2. Slive

Suhe slive, kremaste in polnega okusa, so pravi zaklad hranil. Vsebujejo več antioksidantov kot borovnice, robide ali maline, zato ščitijo zdrave celice. So odličen vir vlaknin in sorbitola, spojine, ki pomaga pri težavah s prebavo, poleg tega pa vsebujejo tudi vitamin K (približno 50 % priporočene dnevne vrednosti na 100 g), ki skrbi za zdravje kosti in delovanje številnih faktorjev strjevanja krvi. Poleg tega uživanje suhih sliv povečuje občutek sitosti in lahko zmanjša kasnejši vnos hrane.

Kako jih lahko uživate:

  • Uživajte jih lahko kot nasiten in praktičen prigrizek med obroki.
  • Uporabite jih namesto rjavega sladkorja (na primer v BBQ omaki ali specialitetah, kot je pašticada).
  • Dodajte jih v kompot ali jih zmeljite v okusne in hranilno bogate kroglice.

Nutrigold organske suhe slive pakiranje 200g

Kupi izdelek

3. Datlji

Z izrazito sladkim vonjem in okusom datlji niso le posladek, ampak tudi odličen vir energije. Imajo nizek glikemični indeks ter so bogati z vlakninami, različnimi vitamini, minerali in antioksidanti. Delujejo protivnetno, zato jih mnogi ljubitelji zdravih sladic radi uporabljajo kot enega izmed najljubših in najbolj praktičnih sestavin.

Kako jih lahko uživate:

  • Uporabite jih kot naravno zamenjavo za sladkor v receptih.
  • Napolnite jih z oreščki in jih prelijte s čokolado za sladico (ali iz teh sestavin pripravite ploščice).
  • Postrezite jih s sirom z modro plesnijo in medom kot hiter gurmanski prigrizek.
  • Dodajte jih v smoothie kot nadomestek sladkorja.

Nutrigold datlji bez koščic  pakiranje 1kg

Kupi izdelek

Preizkusite tudi recepte:

 

4. Rozine

V majhnih paketkih suhega sadja se skriva velika hranilna moč. Rozine so polne vlaknin, ki koristijo prebavi in zdravju srca, vsebujejo pa tudi antioksidante ter minerale, kot sta železo in magnezij. Brez njih si težko predstavljamo številne tradicionalne sladice, kot so fritule, štruklji, orehova potica ali nekatere različice sirovih štrukljev. Ti drobni suhi plodovi so za mnoge tudi nostalgičen spomin na otroštvo in babičino kuhinjo.

Kako jih lahko uživate:

  • V pecivih in kolačih – od tradicionalnih do modernih receptov
  • V solatah za uravnotežen kontrast okusov
  • V različnih zavitkih in pitah

Nutrigold Thompson organske rozine pakiranje 500g

Kupi izdelek

Preizkusite tudi recepte:

5. Marelice

Marelice so še ena zvezda med suhim sadjem. Bogat vir vitaminov, mineralov, polifenolnih spojin ter beta-karotena, ki je ključen za tvorbo vitamina A – pomembnega za dober vid in močan imunski sistem. Suhe marelice vsebujejo tudi železo, kalcij, kalij, fosfor in vitamin C, poleg tega pa še likopen, karotenoid z močnim antioksidativnim delovanjem. Pa smo omenili, da so tudi izvrstnega sladkega okusa?

Kako jih lahko uživate:

  • Zmešajte jih z oreščki, semeni in koščki čokolade
  • Dodajte jih v jutranjo kašo ali smoothie
  • Vmešajte jih v testo za bananin kruh ali katero koli drugo pecivo
  • Dodajte jih v solato iz rukole ali ohrovta, kjer bodo omilile grenkobo zelenjave

Nutrigold sušene organske marelice  pakiranje  500g

Kupi izdelek

6. Mango

Če si zaželite okus manga tudi izven sezone, posezite po sušenem mangu. Ta vam bo zagotovil obilico vitamina C in vlaknin, ki sta ključna za dober imunski sistem in prebavo. Mango je bogat z antioksidantom vitaminom A, ki pomaga popravljati škodo, povzročeno s prostimi radikali. To eksotično sadje vsebuje veliko ogljikovih hidratov, zato je odličen vir energije in vrhunski prigrizek — naj bo to med delovnim odmorom, na izletu ali doma ob najljubšem filmu.

Kako ga lahko uživate:

  • Nasekljan v solati za poletno osvežitev
  • Kot dodatek salsi
  • V smoothieju, kjer poskrbi za naravno sladkobo in polnost okusa

Nutrigold sušeni organski mango pakiranje  200g

Kupi izdelek

Preizkusite recepte:

Najbolj kakovostne oblike suhega sadja sta za uradno spletno stran ameriške podjetnice in lifestyle ikone Marthe Stewart izbrali nutricionistka Nicole Roach in dietetičarka Olivia Mathisen-Holloman.

Poreklo suhega sadja

Prvi zapisi o suhem sadju segajo v Mezopotamijo, v recepte zapisane na glinenih tablicah iz okoli leta 1700 pr. n. št. V tem delu sveta so suho sadje uživali kot sladico, še posebej v trenutkih, ko je bil potreben dodaten vir energije. Pogosto so ga uporabljali tudi kot aromatičen dodatek mesnim jedem in žitnim pitam. V starem Egiptu so suhe fige predstavljale del vsakdanjega življenja – uživali so jih tako premožni kot tudi revnejši sloji prebivalstva. Prikazane so celo na številnih stenskih poslikavah. V antičnem Rimu je bila zaloga suhega sadja skorajda standard v vsakem gospodinjstvu. Dateljni in fige so bili med prvimi oblikami suhega sadja, ki so jim sledile rozine – in prav te so najverjetneje prvi "odkrili" lovci in nabiralci. Naravni proces sušenja plodov, ki so padli z drevesa, so ljudje začeli namerno uporabljati, da bi čim dlje ohranili sadje – ki je ostalo hranljivo in sladko tudi dolgo po obiranju.

Dehidriranje živil je, kot so že davno ugotovili naši predniki, odličen način za ohranjanje sadja, saj se s tem prepreči razvoj plesni in bakterij. Medtem ko so nekoč sadje sušili na soncu, danes ta postopek poteka v posebnih sušilnicah.Poznana je tudi LIOFILIZACIJA – postopek, pri katerem se sadje suši z zamrzovanjem. Ta metoda omogoča, da se najbolje ohranijo oblika, barva, okus in hranilne snovi živila.

Kaj je liofilizirano sadje in kako ga uporabljati?

Postopek liofilizacije vključuje globoko zamrzovanje sadja, nato pa se v vakuumu voda odstrani neposredno iz ledenega v plinasto stanje – brez tekoče faze. Rezultat je sadje nekoliko futurističnega videza, kakršno bi si morda zamislili v jedilniku astronavtov.

V resnici pa gre za izdelek, ki s pomočjo nežnega postopka ohrani skoraj vse svoje hranilne vrednosti, okus, aromo, barvo in strukturo – ter dobi lahko in hrustljavo teksturo z dolgim rokom trajanja.

Liofilizirano sadje je popolna rešitev za uporabo v kolačih, piškotih, sladicah ali kot prigrizek – tudi izven sezone svežega sadja.

Liofilizirane jagode, borovnice, maline in mango

  • Če liofilizirano sadje zmlete v prah, dobite odličen začinek za piškote, kreme, makrone ali stepeno smetano.
  • Lahko ga potresete tudi po koktajlih, kokicah ali jogurtu, s čimer običajne prigrizke spremenite v pravo malo poslastico.
  • Če ga namočite v sirup iz sladkorja in vode, nastane preliv zanimive barve in bogatega okusa, ki je idealen za koktajle, brezalkoholne pijače ali celo za palačinke.
  • Za preprostejšo uporabo ga enostavno vmešajte v ovsene kosmiče, granolo ali energijske ploščice in tako ustvarite okusne hrustljave prigrizke.

Zaradi močnega okusa je priporočljivo, da liofilizirano sadje dodajate postopoma.

Kakšna je razlika med suhim in liofiliziranim sadjem?

Razlika med klasično sušenim in liofiliziranim sadjem je velika. Klasično dehidrirano sadje ohranja nekaj vlage in ima pogosto gumasto teksturo, medtem ko je liofilizirano sadje popolnoma suho in lahko zdrži več let, pri tem pa ohranja prvotno barvo, vonj in skoraj vse hranilne vrednosti.

Proces liofilizacije omogoča boljše ohranjanje vitaminov, ki so nestabilni ali se zlahka oksidirajo, kot sta vitamin C in B1. Poleg tega pri tej metodi ne dodajajo konzervansov, ojačevalcev okusa ali sladkorja (kar je pri klasično sušenem sadju mogoče), zato gre za 100 % naravne in okusne prigrizke!

Odkrij svet liofiziranega sadja

Prijavite se na naš brezplačni novičnik  in kot prvi odkrijte vse novosti o zdravem življenju z Tovarno Zdrave Hrane! Ob prijavi prejmete 10 % popusta na prvi nakup. 

Morda vas zanima tudi...