DomovZdrav kotičekSuperhranaZakaj ajdova moka? Veliko je razlogov!

Zakaj ajdova moka? Veliko je razlogov!

Iz ajdove moke se lahko pripravijo okusna peciva, kruh, palačinke, muffini
Zakaj ajdova moka? Veliko je razlogov!

Ajdov kruh, pekovski izdelki iz ajde, polente, pite so samo nekatere obrokov, ki se lahko naredijo iz ajdove moke. Zakaj pa bi vse te jedi izkoristili ajdovo moko poleg drugih mok?

 

Ajdov kruh, pekovski izdelki iz ajda, pite, so samo nekatere obrokov, ki se lahko izdelajo iu ajdove moke. Zakaj pa bi za vse te jedi uporabili moko poleg drugih mok?

Zakaj ajdova moka? Veliko je razlogov!

Ajdova moka je zelo pomembna za naše zdravje! Čeprav je bogata z ogljikovimi hidrati, ajdova moka je zlahka prebavljiva, ne zviša raven glukoze v krvi ter je primerna kako za osebe z motnjami v prebavi tako tudi za diabetike. In če si alergičen na gluten, lahko uporabljaš tudi ajdovo moko!

Ajda je bogata s prehranskimi vlakninami, vsebuje 8 esencialnim aminokislin, je bogata s flavanoidi, zlasti pa z rutinom. Ugotovljeno je bilo, da ajda znižuje visok krvni tlak in holesterol, ohranja zdravje srca in ožilja ter zmanjšuje tveganje za rakom. 

Ajdova moka je tudi zelo hranilna. Se zelo preprosto uporablja, kar je danes vsekakor pozitivno. Pogosto se uporablja kot dodatek drugim vrstam moke. Pekovski izdelki in palačinke iz te mešanice imajo nežno strukturo in okusa masla, hranilno pa so tudi "okrepljeni". 

Kako se lahko izdelajo številne jedi s to moko, lahko preverite pri izdelavi teh okusnih jedi: 

V 100 g ajde se nahaja 343 kcal. Beljakovine iz ajde imajo visoko biološko vrednost, kar pomeni da jih telo v visokem odstotku lahko izkoristi. Za to je "krivičen" lizin, ki ga ajda vsebuje, kateri pa izboljša bio dostopnost ajde. 

Od makrohranil, ajda vsebuje 3,4 g maščobe, 71,5 g ogljikovih hidratov in 13,2 g beljakovin v 100 g. 

Ajda je zelo bogata z manganom ter je bogata z železom, bakrom, magnezijem, vlakninami in fosforjem. Ajda tudi vsebuje 2 flavanoida z značilnim pozitivnim vplivom na človeško zdravje: rutin in kvarcetin. 

Pozitivni učinki ajdove moke

Prehrana bogata z ajdovo moko je pokazala pozitivno delovanje na zniževanje tveganja od visokega holesterola in visokega krvnega tlaka. 

Ta pozitiven vpliv se lahko prepiše flavonoidom, ki jih ima v ajdi, zlasti rutino. Flavonoidi so fitrohranila, ki ščitijo pred boleznimi tako, da podaljšajo delovanje vitamina C in delujejo kot antioksidanti. Pomagajo ohranjati cirkulacijo, preprečujejo strjevanje trombocitov in ščitijo holesterol LDL pred oksidacijo prostih radikalov v potencialno škodljive okside holesterola.

Dodatno, ajdova moka je dober vir magnezija, ta mineral pa prispeva k sproščanju srčnih žil, izboljšanju cirkulacije in dobravi hranil, medtem ko zniža krvni tlak, kar je idealna kombinacija za zdrav srčno-žilni sistem. 

Iz ajdove moke se lahko pripravijo okusna peciva, kruh, palačinke, muffini. Samo pustite domišljiji prosto pot.

Za veliko drugih nasvetov in receptov, se prijavite na Novičnik!