Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Superhrana Chia semena za prebavo in hujšanje - nasveti za uporabo in recepti

Chia semena za prebavo in hujšanje - nasveti za uporabo in recepti

Chia za zdravje!

Chia semena so bogata z vlakninami, ki so zelo pomembne za uravnavanje prebave in za ohranjanje ravni inzulina v ravnotežju!

Vsi članki
02. maj 2016.

Črno-bela drobna semena, ki jih uporabljate v pudingih, zdravih pecivih in kruhu, solatah in enolončnicah, ki se imenujejo Chia so ene najbolj bogatih, doslej znanih, naravnih virov omega-3 maščobnih kislin. 

Chia semena so bele ali temno -rjave barve ter imajo zelo visoko prehransko vrednost. Telo oskrbijo z beljakovinami, vitamini A,B,E in D ter z minerali: kalcijem, bakrom, železom, magnanom in cinkom. 

Razen tega so odličen vir vlaknin, ki izboljšujejo prebavo. Zanimivo, uživanje zgolj 2 žlici semen zagotavlja približno 7 gramov vlaknin (kar je četrtina dnevnega priporočenega vnosa), 4 gramov beljakovin, 205 mg kalcija ter celo 5 gramov omega-3 maščobnih kislin, pri tem vsebuje šele 140 kcal. 

chia sjemenke nutrigold

Chia semena za zdravo hujšanje

Eden odmerek teh supersemen ina 4.4. g beljakovin, skoraj 10% priporočenega dnevnega odmerka. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin in beljakovin, kot tudi vrednih hranil in antioksidantov, se chia semena posebej priporočajo osebam, ki želijo shujšati. 

Chia semena imajo zelo nizek glikemijski indeks ter je njihov vnos povezan z izgubo telesne teže in z razgradnjo maščob. V 100 g vsebujejo skoraj 490 kalorij, 17 g beljakovin, 31 g maščobe. med katerimi je največ poli nasičenih maščob ter 42 g ogljikovih hidratov. 

So odličen vir omega 3 in omega 6 maščobnih kislin. Že nekaj časa so ljubitelji zdrave hrane navdušeni s chia semeni, ki so pravi zaklad zdravja, ker vsebujejo devet esencialnih aminokislin, ki jih potrebujete za izgradnjo mšic. 

Prednost chia semen je ta, da vas bodo dlje časa nasitili, Imejte na umu, da same po sebi, chia semena, brez vloženega fizičnega napora in redne telovadne, ne bodo bistveno vplivale na hujšanje. Vendar so pomemben del uravnotežene in zdrave prehrano. 

Chia semena za boljšo prebavo

Chia semena za boljšo prebavo lahko dajte v jogurt, kefir ali kateri koli drugi napitek, prej namočena semena nabreknejo in ustvarijo sluz ter skoraj takoj dajo občutek sitosti (ker so nabreknile iin se zlahka prebavljajo), izboljšujejo delovanje čreva, izboljšujejo prebavo in preprečujejo zaprtje. Približno 2 jušni žlici chia semen prelijemo z 2 do 2,5 dl tekočine. Tako namočena semena so podobne pudingu. V tej obliki so odlične za čreva, ker izboljšujejo prevavo in pozitivno vplivajo na črevesno mikrofloro. 

Chia semena in jogurt - recept

Chia semena so zares superhrana! Bogate so z beljakovinami, ogljikovimi hidrati, antioksidanti, omega-3 maščobnimi kislinami in prehranskimi vlakninami. So brez okusa tako da se lahko dodajaje v skoraj katero koli vrsto hrane,najbolj preprosto pa jih je uživati tako da jih dodate v jogurt, smoothie ali ovsene kosmiče. 

Ko premešate chia semena in jogurt lahko premešajte razne sestavine da bi dopolnile okus. Kot sladilo lahko uporabite med, javorjev sirup, stevijo, rjavi sladkor, agavin sirup ali navaden sladkor. 

Za dodaten vir omega-3 maščobnih kislin lahko dodate tudi orehe. Izmed sadja priporočamo banane, ali lahko daste jagode, borovnice, gozdni sadež, jabolka ali maline. Za okras naribajte nekoliko temne čokolade , ki je hkrati tudi dodaten vir železa. 

Čeprav so chia semena hranilna, ni treba z njimi pretiravati. Priporočen dnevni odmerek chia semen je 25 gmanov. 

chia semena

Kje kupiti chia semena?

Ekološka, najbolj kakovostna chia semena lahko kupite v naši spletni trgovini. Če pa bi jo raje kupili v naši fizični trgovini, pridite do Hrvaške, tukaj je seznam fizičnih trgovin. 

Odlični recepti s chia semeni

Chia semena so pravi eliksir zdravja in superhrana…to boste najprej razumeli, ko naredite ne teh odličnih receptov, v katerimi so chia semena v glavni vlogi. Vsekakor jih poskusite za zajtrk, kosilo ali večerjo ter nam sporočite svoje vtise! 

Za še več zdravih nasvetov in receptov, se prijavite na naš Novičnik

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.