Uporabniška podpora
Čeprav večina poseže po dobri stari mlečni čokoladi, njena temna različica prinaša prav toliko sladkobe, a v bolj zdravi različici. Čeprav je pogosto grenkega okusa, ki bo odvrnil nekatere sladkosnede, si temna čokolada zasluži svoje mesto med priljubljenimi sladicami.
Temna čokolada, s svojim bogatim okusom ni le izjemno okusna sladica, temveč je tudi vir številnih drugih prednosti. Mnogim priljubljena, temna čokolada je lahko del zdrave prehrane, zlasti ko se pripravi v zmernih količinah in z visokim deležem kakava. Čeprav ni vsem priljubljena, temna čokolada je v preteklosti veljala za luksuzno slaščico. Iz nje so nastale vse druge - od mlečnih do bele in tiste z okusi.Čeprav danes zaradi velike izbire ni med priljubljenimi sladicami, mi vam prinašamo razloge, zakaj temna čokolada mora najti svoje mesto med sladicami - zaradi hranilnega bogastva in dejstva, da je bolj zdrava v primerjavi z drugimi čokoladami.
Drugače kot mlečna čokolada, ki vsebuje bistven del mlečnih sestavin in več sladkorja, temna čokolada je znana po svojem intenzivnem in nekoliko grenkem okusu. Ta vrsta čokolade ima tudi bogatejšo hranilno vrednost, zaradi visoke vsebnosti kakava, ki je poln antioksidantov, mineralov in drugih koristnih spojin, in nekoliko grenki okus.
Temna čokolada je hranljivo živilo, ki vsebuje pomembne vitamine in minerale. Hranilne vrednosti temne čokolade z deležem kakava med 70-85% (po porciji do 30 g) vključujejo:
Razen tega, temna čokolada vsebuje bistvene količine kalcija, kalija, fosforja, cinka in selena. Ena najbolj pomembnih sestavin temne čokolade so flavanoli - močni antioksidanti, ki imajo številne koristi.
Temna čokolada je bogata s flavanoli, vrsto antioksidantov, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom v telesu. Prosti radikali so nestabilne molekule, ki lahko povzročijo poškodbe celic in prispevajo k razvoju kroničnih bolezni.
Temna čokolada lahko izboljša kognitivne funkcije, zaradi povečanem preteku krvi v možganih. Flavanoli iz temne čokolade lahko izboljšajo pozornost, spomin in čas reakcije. Poleg tega, temna čokolada vsebuje spodbujevalne spojine, kot sta kofein in teobromin, ki lahko dodatno spodbudita možgansko aktivnost.
Temna čokolada visokega deleža kakava lahko zmanjša občutljivost na inzulin, kad pomaga pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi. To je zlasti koristno za osebe diabetesa tipa 2 ali za tiste, ki so izpostavljeni tveganju za razvojem diabetesa, radi pa uživajo v sladkem.
Z manjšo količino sladkorja in mleka, ta čokolada je zagotovo boljša izbira za vse, ki se izogibajo sladkorja. Našteli smo številne prednosti, ali moramo še kaj dodati? Ja, saj razen tega, da obstaja v klasični različici, temna čokolada prihaja v raznih različicah z okusi, med katerimi ne boste zelo lahko izbrali samo enega.
Za še več nasvetov, idej in receptov se naročite na naš Novičnik in pridobite 10% popust ob prvem naročilu!
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila: