Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Želite ohraniti in izboljšati zdravje? Izvedite zakaj je kombucha prava izbira za vas!

Želite ohraniti in izboljšati zdravje? Izvedite zakaj je kombucha prava izbira za vas!

Kombucha - eliksir zdravja in vitalnosti

V nadaljevanju izvedite, zakaj prav vsi govorijo o kombuchi in zakaj je ta fermentiran napitek tako dober za celotno zdravje. 

Legenda pravi, da kombucha izvira že pred mnogimi stoletji iz starodavne Kitajske, kjer so jo imenovali "čaj nesmrtnosti". Imeli so ga za dar bogov in verjeli, da ta čudežna fermentirana pijača zagotavlja izjemno vitalnost in dolgoživost. Danes je kombucha postala svetovni fenomen, prisotna na mizah ljubiteljev zdravja po vsem svetu.

In kaj je pravzaprav kombucha?

Kombucha je napitek, ki se tradicionalno proizvaja s pomočjo fermentacije zelenega ali črnega čaja, z dodatkom sladkorja in posebne sestavine - simbiotske kulture bakterij, ocetne kisline in kvasovke (SCOBY). Ta mešanica potem fermentira med določenim časovnim obdobjem, ponavadi za nekaj tednov. 

Med fermentacijo kombucha goba spreminja sladkor v organske kisline in probiotične spojine, rezultat tega je okusen napitek, posebej sladko - kislega okusa, ki vsebuje zdrave in žive probiotike, ki kombucho naredijo okusno, osvežilno in zdravo. 

Kombucha ima dolgo zgodovinsko uporabo in se uporablja več tisoč let v kulturah, kot je kitajska, v ruski in indijski kulturi. Ta fermentiran napitek je znan po svojih hranilnih sestavinah ter številnih pozitivnih učinkih na zdravje. Bogata je s probiotiki, koristnimi bakterijami, ki pomagajo ohraniti zdravo črevesno floro. Zdravo ravnotežje črevesnih bakterij prispeva k boljši prebavi in krepitvi imunskega sistema. Razen tega, kombucha je vir vitaminov B, encimov, antioksidantov in aminokislin, zaradi česa je odlični dodatek k uravnoteženi prehrani. 

Kombucha, vendar, ni le zdrava, temveč je tudi prava senzacija okusov. Edinstvene lastnosti kombuche omogočajo, da se ustvari raznolikost okusov in arom. Lahko je rahlo kisla, osvežilna in blaga, ali pa intenzivna in sadna, tako kot je Nutrigold kombucha. Lahko jih kupite v različnih okusih, kot je kombucha z limono in ingverjem, borovnico in meto, mangom ter z jagodami in sivko!

Kombucha je napitek, ki obogati okušalne brbončice in omogoča, da uživate v vsakem požirku, poleg tega pa je številnih zdravstvenih prednosti.

kombucha

Kombucha - čajna goba za zdravje in vitalnost

Eden najpomembnejših aspektov kombuche je njena probiotična narava. Probiotiki so koristni mikroorganizmi, ki skrbijo za zdravje prebavil. Črevesne bakterije opravljajo zelo pomembno nalogo, ustvarjajo črevesne bariere, ki ščitijo pred mnogimi škodljivimi mikroorganizmi, odstranjujejo vse toksine ter strupe in proizvajajo vitalne snovi. 

V kombuchi ima različnih bakterij, ki med fermetacijo ustvarjajo probiotične spojine. Probiotiki pomagajo ohraniti ravnotežje črevesne mikroflore, podpirajo prebavo in absorpcijo hranljivih snovi. Redno uživanje fermentiranih izdelkov, kot je kombucha, lahko prispeva h krepitvi imunskega sistema, zmanjšanju vnetja in izboljšanju splošnega zdravje prebavnega sistema. 

Poleg tega, kombucha je bogata z antioksidanti. Antioksidanti so snovi, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom, ki lahko poškodujejo celice in povzročajo razne bolezni, kot so srčne težave, rak in nevrološke motnje. Kombucha vsebuje antioksidanse, kot so vitamini C, E in beta-karoten, ki lahko pomagajo v zmanjšanju oksidativnega stresa in ohranijo zdravje celic. Mnoge študije kažejo, da so antioksidanti iz hrane in pijač, in sicer, kombuche, boljši za zdravje kot bi bili antioksidativna prehranska dopolnila. 

Zdi se, da ima kombucha, zlasti če je pripravljena z zelenim čajem, dragocene antioksidativne učinke na jetra. Predklinične študije dosledno ugotavljajo, da redno pitje kombuche zmanjšuje strupene poškodbe jeter, ki jih povzročajo strupene kemikalije.

Še eden pomemben aspekt kombuche je njena sposobnost razstrupljanja telesa. Med fermentacijo kombucha proizvaja encime, ki pomagajo pri razgradnji škodljivih strupov v telesu. Ti encimi podpirajo delovanje jeter, ki je bistvena za razstrupljanje telesa. Kombucha tudi spodbuja izločanje odpadnih snovi skozi prebavni sistem ter pomaga telesu, da se znebi škodljivih toksinov. 

Raziskave kažejo, da kombucha lahko bistveno izboljša slab LDL in dober HDL, v le 30 dneh. Osebe, ki uživajo zeleni čaj imajo do 31% manjše tveganje za razvojem srčnih bolezni, kar se lahko nanaša tudi na kombucho. 

Kombucha za detox telesa

Še en značilni aspekt kombuche je njena sposobnost razstrupljanja telesa. Med fermentacijo kombucha proizvaja encime, ki pomagajo razgraditi škodljive snovi in strupe v telesu. Ti encimi podpirajo delovanje jeter, ki je bistvena za razstrupljanje telesa. Kombucha tudi spodbuja izločanje odpadnih snovi čez prebavni sistem, pomagajoč telesu, da se znebi škodljivih strupov. 

Študije kažejo, da kombucha lahko bistveno izboljša 2 pomembna kazalca zdravja srca, "Slab" LDL in "dober "HDL" holesterol v samo 30 dneh. Osebe, ki uživajo zeleni čaj imajo manj kot 31% manjše tveganje za razvojem srčnih bolezni, kar se lahko tudi nanaša na kombucho. 

Diabetes tipa 2 prizadene več kot 450 milijonov ljudi po vsem svetu. Zanj je značilna visoka raven sladkorja v krvi in ​​inzulinska rezistenca. Predklinične raziskave so pokazale, da kombucha upočasnjuje prebavo ogljikovih hidratov, kar znižuje raven sladkorja v krvi. Kombucha, pripravljena z zelenim čajem, bo verjetno še bolj koristna, saj so številne študije pokazale, da zeleni čaj sam znižuje raven sladkorja v krvi.

Študija, ki je naredila pravo malo revolucijo na področju probiotikov in celo prehrane, je iz leta 2021, iz laboratorija ameriške univerze Stanford. V kliničnem preskušanju je bilo 36 zdravih odraslih naključno razdeljenih v dve skupini, ki sta z 10-tedensko prehransko intervencijo povečali svoj vnos:

  • fermentirane hrane ali
  • hrane bogate z vlakninami

Raziskovalci so preučevali ljudi, ki so jedli vlaknine in fermenirano hrano zaradi morebitnih zdravstvenih koristi  ob uživanju. Po doslejšnjih raziskavah, prehrana bogata z vlakninami je povezana z nižjo stopnjo  umrljivosti, uživanje fermentirane hrane pa lahko pomaga ohranjati optimalno težo in lahko zmanjša tveganje za sladkorno bolezen, raka in srčno-žilne bolezni. Rezultati so pokazali, da je uživanje fermentirane hrane in hrane bogate s probiotiki povzročalo različne učinke na črevesni mirkrobiom in imunski sistem. 

Uživanje živil, kot je jogurt, kefir, fermentiran sveži sir, kimchi in druge fermentirane zelenjave, kombuce fermentiranega "čaja" je povzročilo povečanje splošne mikrobne raznolikosti z močnejšim učinkom pri večjih obrokih/porcijah fermentiranega.

Zato, če želite optimizirati status mikrobioma, ne pozabite redno uživati fermentirano hrano, kot je kombucha. 

Najboljše kombuche v popolnoma barviti obleki, iz strogo nadzorovane pridelave, neustavljivih sadnih okusov in naravnih arom smo dali tudi na police Tovarne Zdrave Hrane.

Nutrigold kombucha z okusom manga je popolna kombinacija osvežilnih poletnih okusov, uravnoteženih sladko-kislih arom in zdravja. 

Ljubitelje jagode pa bo navdušil novi okus Nutrigold kombucha z okusom jagode, in za neustavljivo aromo je zaslužna tudi sivka. 

Nutrigold kombucha mango Nutrigold kombucha jagoda & lavanda

Prijavite se na Novičnik in prvi izvedite vse novice iz Tovarne Zdrave Hrane! S prijavo na novičnik pridobite 10% na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.