DomovReceptiTo Velikonoč postrezite pečene redkvice in navdušite vse

To Velikonoč postrezite pečene redkvice in navdušite vse

To Velikonoč postrezite pečene redkvice in navdušite vse
Vsi recepti
09. april 2020.

Ko pride poletje, pridejo tudi redkvce. 

Ko pride Velikonoč, so redkvice priloga. 

In žal bo ostalo samo na tem...redkvice pa si zaslužijo veliko več pozornosti.

100 g redkvic vsebuje vsaj 16 kalorij, vendar je bogata z vitamini in minerali. V 00 g redkvic se nahaja šele 16 kalorij, saj je v večini sestave voda. Ni zato nenavadno, da v tem pikantnem živilu lahko uživate brez skrbi tudi celo če ste na dieti. 

Ta je zelenjava odličen vir vitaminov C, prehranskih vlaknin, kalija in folata, ki nam dajo energijo in krepijo odpornost telesa. Je dober vir bakra, mangana, kalija, vitaminov C, K in B6. V majhnih količinah pa vsebuje kalcij, železo, fosfor, cink in natrij. Redkvica ima proti bakterijske in protiglivične lastnosti Pomaga pri bolezni dihalnega sistema, zlasti pri kašlju in astmi. Je izjemno vredno živilo tudi pri težavah z žolči in jetri. 

Redkvica je specifično pikantnega okusa, ki ga dolguje gorčični kislini. Priljubljena je v pripravljanju različnih solat, lahko pa se tudi praži, dodaja mlečnim omako in dipom. Iz listja se tudi lahko pripravijo okusne juhe in priloge, ne pozabimo pa, da so njeni kalčki odličen zaveznik številnih sendvičev in solat. 

Karkoli že, redkvica je zelo zanimiva zelenjava, V obliki čipsa pa je tudi kot zdravi prigrizek, kot juha pa bo popravila tudi najslabši dan. 

Postopek: 

  1. Redkvice narežite na polovice in četrtine.. 
  2. Pečico segrejte na 200°C, redkvice pa dajte na pekač in poškropite z oljem. 
  3. V segreto pečico dajte redkvice, ki ste jih prej začinili po želji ter pecite 25-30 minut. 

Ali ste poskusili priljubljene pikantne kroglice? Kako so vam všeč tako pečene? 

Sporočite utrinke in kasneje se pa prijavite na naš Novičnik.