Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček 6 prehranskih navad za dolgotrajno zdravje in vitalnost

6 prehranskih navad za dolgotrajno zdravje in vitalnost

Z zdravo hrano do zdravja in vitalnosti

Zdrava prehrana je bistvena za ohranjanje zdravja, dobrega splošnega stanja ter za preprečevanje bolezni. Dr.cs Sebastijan Orlić odkriva 6 enostavnih prehranskih navad za dolgoročno zdravje in vitalnost!

Vsi članki
14. julij 2023.

Prehrana je eden bistvenih dejavnikov, ki vplivajo na naše zdravje. Daje telesu potrebne hranljive snovi, ki so neizogibne za ohranjanje optimalnega delovanja telesa. Kakovostna prehrana lahko bistveno prispeva k preprečevanju bolezni in izboljšanju splošnega zdravja. 

Zdrava prehrana nam pomaga pri nadzoru energijskega vnosa in v vnosu kakovostnih hranil. Z zdravo prehrano nam uspeva pridobiti optimalne mentalne, telesne in življenjske performanse. Razen tega, je zdrava prehrana trajnostna tudi za nas in naš planet ter za cilj ima odpraviti omejevalne dejavnike, ki so prisotni v naših navadah in življenjskem slogu.

Ob upoštevanju navedenih parametrov lahko sklepamo, da je zdrava prehrana zelo individualna. Zdrava prehrana je pravzaprav zelo specifična in edinstvena za vsakega izmed nas, a na srečo obstajajo splošni postulati, ki veljajo za večino ljudi v populaciji.

Če ste že po imenu besedila računali da je tole še eno besedilo jedilnika: riž, brokoli, piščanec in pusti sir, ste se zmotili. temu ne bo tako iz več razlogov, pojasnjuje naš dr. Sebastijana Orlića zato, ker: "Ni enotne diete, ki bi ustrezala vsem; vsak od nas ima svojo edinstveno biologijo, mikrobioto, edinstven način življenja in uživanja, kar vodi do individualno različnih reakcij na enako količino istega živila ali njihove kombinacije."

Nekatera univerzalna priporočila so naslednja: 

  • Jejte čim manj živila, bogatih z vlakninami. Tukaj sodijo sadje in zelenjava (zlasti zelena listnata zelenjava in kapusnica), stročnice (fižol, grah, stročji fižol, leča), polnozrnata žita (oves, riž, koruza, kvinoja in dr) ter semena in oreščki. 
  • Vključite polnozrnata žita v svoj vsakdanji jedilnik. Živila, kot so ječmen, proso, oves, ajda in rjavi riž pozitivno vplivajo na zdravje. 
  • Omejite vnos visoko predelane hrane.
  • Omejite vnos soli.
  • Pijte zadostne količine tekočine, zlasti vode. 
  • Ne pozabite uživati v hrani! 

6 prehranskih navad za dolgoročno zdravje

Obstajajo preproste odločitve, s katerimi se lahko dolgoročno prehranjujemo bolje in bolj trajnostno. Priporočila dr. Sebastijana Orlića predstavljamo v nadaljevanju.

1. Uporabite vire vseh 3 tipov prehranskih maščob v svoji prehrani.

Visokokakovostno domače ekstra deviško oljčno olje (mononenasičene maščobe), kot idealna začimba za zelenjave in solate. Ta živila so dominantna v sredozemski prehrani je polna že omenjenih polifenolov. 

Prisotni antioksidanti hranijo strukturo oljčnega olja in na povišanih temperaturah, zaradi česa je to olje dobra izbira za toplotno obdelavo živila. Morda bi bilo boljše za cvrtje uporabiti rafinirano kokosovo olje (nasičene maščobe), ki ima vrhunske toplotne lastnosti. 

Preostane nam tretja vrsta polinenasičenih maščob, od katerih sodobna prehrana vsebuje najmanj protivnetnih, omega-3 maščobnih kislin (predvsem DHA in EPA). Prisotne so v skuši, tuni, lososu, sledi ter v kakovostnejših prehranskih dopolnilih. Ni priporočljivo dominantno uporabljati le eno vrsto maščobe v prehrani, katera koli bila. 

2. Nazaj v kuhinjo.

Najboljši način da ste prepričani da jeste zdravo hrano je ta, da jo sami pripravile. Eden razlogov zakaj je debelost v ljudstvu naglo zdrasla je tudi dejstvo, da smo domačo kuhinjo nadomestili s "hrano zunaj". Zato, tudi če ste kulinarični začetnik, kupite sveže sestavine in začnite eksperimentirati s preprostimi recepti. Enak obrok, pripravljen doma, bo vseboval manj kalorij kot obrok v restavraciji, kar je tudi znanstveno.

3. Prigrizki in posladki. 

Njihovo število uskladite s svojimi fizičnimi potrebami in telesno porabo. Ni nujno, da se jim odrečete, naredite prostor zanje z rednimi telesnimi in življenjskimi aktivnostmi (hišna opravila, sprehodi, treningi ...), a tudi takrat naj bodo zdrave izbire.

Oreščki (mandlji, orehi, lešniki...).. v omejenih količinah, ali kombinacija kakovostnega sira in sadja je lahko odlična kombinacija, 

Vsekakor občasno uživajte v nesladkani temni čokoladi (70% kakava in več). Navadili boste sebe in telo na majhne količine dodanega sladkorja, uživali veliko ve kakovostna živila, ter zadostili želji po sladkem. 

4. Upočasnite

Vsi to danes delamo - jemo v gibanju, grizljamo v avtu/na kavču/ ob delovni mizi, ker imamo "zelo veliko dela". Poskušajte se usesti za mizo 2-3-4-krat na dan na 20 minut in videli boste da boste sčasoma uživali manj predelane hitre hrane in več kakovostnih živil. Temveč, študije kažejo da boste tudi bolj kontrolirali apetit in kakovostneje začeli proces presnove če dlje časa žvečite hrano in jo uživate ko ste prisotni, namesto da se ne zavedate niti kaj ste zaužili.

5. Začinite svojo hrano.

Nekatere začimbe ne le da dajejo dodatne dimenzije okusa hrani, temveč tudi opazne zdravstvene koristi. 

Kurkuma, česen in žafran so nekateri izmed priporočljivih začimb, in v sestavi čili paprik so tudi prisotni močni antioksidanti. 

6. Naj bo vam hrana čim bolj pestra.

Zaključimo s tem, s čimer smo začeli to besedilo. Mornar Popaj se morda napaja izključno s špinačo, a v prehrani potrebujemo pestrost, da dobimo vse prednosti, koristi za zdravje, pa tudi okuse in t.i. "experience" ali izkušnja s hrano.

Zato, poskušajte dodajati nova živila k vam znanim jedem. Novejše študije menijo, da bi morali vnašati do celo 30 tipov različne zelenjave v enem tednu. 

V slast in začnite z zdravo prehrano še danes, vaše zdravje, telo in kakovost življenja vam bodo hvaležni. 

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane! S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.