Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Kaj je solni cvet in kako se uporablja? vse o najbolj cenjeni soli!

Kaj je solni cvet in kako se uporablja? vse o najbolj cenjeni soli!

Solni cvet - kaviar med solmi

Fleur de sel ali solni cvet  je najbolj cenjena vrsta soli, s svojo nežno teksturo in prefinjenim okusom popestri jedi in poskrbi za vrhunski gastronomski užitek.

Sol je veliko več kot le začimbe, od začetka sveta se sol uporabljala za kuhanje in je celo bila tako dragocena, kot je zlato, stari Kitajci so jo uporabljali kot sredstvo plačevanja, rimski vojaki so jo dobivali kot plačilo, Egipčani so se z njo mumificirali in Grki so menjali sužnje za sol. Sol je bila tako dragocena, da so se zaradi nje potekale tudi vojne. 

Sol - začimba brez katere si ne moremo predstaviti nobene jedi!

Danes si je težko predstaviti življenje ali hrano brez soli. Obstajajo različne vrste soli, navadna sol, morska, himalajska, košer, solni cvet..Chefovi in gastro ljubitelji po vsem svetu  izbirajo vrsto soli prvotno po okusu, teksturi, barvi in praktičnosti , ker znajo a se okus različnih vrst soli razlikuje odvistno od porekla. 

Najpogosteje izbrana in najbolj cenjena med solmi je solni cvet ali po francosko fleur de sel. Gre za posebno vrsto morske soli, način na kateri se proizvaja pa je tisto, zaradi česa je solni cvet tako enkraten. Ročno se nabira s pomočjo tradicionalnih metod v točno določenih vremenskih razmerah in ima nežno teksturo in poseben okus.

Cvijet soli paška sol

Katera je razlika med morsko soljo in solnim cvetom?

Sam postopek pridobivanja solnega cveta je težki in se opravlja izključno ročno, zaradi česa je tako drag. Solni cvet je ustvarjen v vremenskih razmerah pod vplivom močnega sonca ko se na površini morske vode ustvari tenki plast lista, prav tako kot je cvetni list vcetov. 

Solni cvet se nabira ročno in zasebno suši, pridobljen solni cvet pa se hranilno razlikuje od navadne soli, kamnite, prvotno po deležu kalcija in magnezijevega sulfata. To cenjeno sol zaznamuje fina tekstura, lahka topnost in nežni okus. Ima tudi visoko vsebnost mineralov. 

Torej, glavna razlika med morsko soljo in fleur de sel je način pridobivanja in kakovost izdelka. Morska se sol proizvaja industrijski, medtem ko se solni cvet ročno nabira in je fine teksture,l ter velja za visoko kakovostno sol. 

Fleur de sel je pogosto dražja od navadne morske soli, zaradi svojega ročnega nabiranja in reputacije. Ko gre za uporabo v kuhinji, lahko obe vrsti soli uporabimo za posipanje jedi ali za kuhanje. Fleur de sel se pogosto uporablja kot zaključna sol za pripravljene jedi, da poudari okuse. Morska sol se pogosto uporablja v vsakdanjem kuhanju in za pripravo jedi.

Najbolj znan solni cvet pridelujejo v okolici francoskega mesta Guérande že od 9. stoletja, s ponosom pa lahko rečemo, da solni cvet pridelujejo tudi na Hrvaškem, v solinah v Ninu, Stonu in na Pagu.

Kakšnega je okusa fleur de sel - solni cvet?

Fleur de sel se pogosto imenuje tudi "kaviar soli". Je edinstvenega in nežnega okusa. Okus te soli se lahko razlikuje glede na to, kje je proizvedena in pogoje izhlapevanja, vendar je na splošno opisan kot blag, slan in rahlo cvetličen. Solni cvet ima rahel vonj po vijolicah, njegovi kristali pa so mehki in nežni s subtilnim pridihom soli. Solni cvet vsebuje visok delež vlage, saj bi drugače razpadla edinstvena kristalna struktura, ki ga dela tako posebnega.

Fleur de sel je nepredelana in nerafinirana sol, je najmanj slana in najbolj čista sol v vodi. Solni cvet je manj slan, ker vsebuje manj natrijevega klorida, kot ga ima kuhinjska sol, vendar ima več mineralov v sledovih, ki so potrebni našem telesu. 

Fleur de sel ima fino teksturo in se hitro topi v ustih. Ker se hitro tali, se dodaja na samem koncu kuhanja ali neposredno preden postrežete jed. Njen okus je uravnotežen in nežen, zaradi česa je priljubljen med gurmanom in kuharjem, ki želijo poudariti okuse jedem in jim dati posebno aromo. 

cvijet soli

Solni cvet - uporaba

Zaradi svojega posebnega okusa, fleur de sel se pogosto uporablja kot sol za  posipanje jedi na koncu kuhanja, ali se uporablja v posebnih jedeh, s katerimi se želi dodati nova dimenzija okusov.. 

Z drugimi besedami, solni cvet se skoraj nikoli ne uporablja za kuhanje, temveč izključno za začinjanje preden se jed postreže. Zaradi tega je treba to vrsto soli jedi dodati ob serviranju in naj vas ne skrbi, da so nekateri kristali večji od drugih.

Solni cvet se hitro stali če je jed topla, gre za hladno solato ali carpaccio, ima tudi okraševalno vlogo. Nekaj zrn solnega cveta lahko obogati razne solate, meso, (zlasti teletino in jagnjetino), priloge, predjedi. 

Zaradi rahlo slanega okusa solnega cveta odlično se poda tudi posladkom. Dobro se poda s karamelo, temno čokolado, ali drugim sladicam kot so npr crème brûlée, saj se na ta način poudarja nasprotnost okusa. 

Solni cvet je nežnega okusa in konsistence, je bogatejši z minerali, kot naravna morska sol in se uporablja kot končni stik za začenjanje jedi. 

Solni cvet - kje kupiti in po kakšni ceni?

Zaradi majhne pridelane količine in zahtevnega načina pridelave dosega na trgu večkrat višjo ceno kot navadna kuhinjska sol. Cvet sol iz ekološke pridelave lahko kupite v Tovarni zdrave hrane, cene in celotno ponudbo pa si oglejte tukaj.

Solni cvet je "kaviar soli", izdelek izjemne kakovosti in specifičnega gurmanskega okusa. Je darilo iz Jadranskega morja, sonca in vetra z Velebita, ki se proizvaja na tradicionalen način v eno redkih solat, ki izvirajo iz rimskih časov.

Pridobljen je izključno v popolnim vremenskih pogojih. Pojavlja se na površini morja kot tenki plast listi soli, kot cvetni listi, ki jih nabiramo ročno. Ne vsebuje aditivov.

cvijet soli

 

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane S prijavo na novičnik, pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.