Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Zdravi zajtrk - 7 najboljših idej in receptov

Zdravi zajtrk - 7 najboljših idej in receptov

Recepti za slane in sladke zdrave zajtrke

Zdravi zajtrk je izjemno pomemben in nikakor ga ne smemo izpustiti, Z njim v telo vnašamo 40% dnevnih energijskih potreb. 

Vsi članki
04. februar 2024.


Prvi jutranji obrok - zajtrk je najpomembnejši obrok v dnevu, in ne sme se zanemariti, saj zagotavlja prvo energijo, bistveno za dobro delovanje telesa skozi celega dneva. Zdravo in sito jutro je vse, kar potrebujemo! Odhod v pekarno ni možnost, zato z malo truda in nekaj kakovostnih sestavin lahko postrežete zdravi zajtrk svoji družini. 

Imate 10 minut? Znamo da imate in te so vam dovolj, da si pripravite odlični zajtrk! Prinašamo vam recepte in nasvete za pripravo zdravega in okusnega zajtrka. 

Zdravi zajtrk - kaj vključiti v prehrano?

Zajtrk je zares najbolj pomembni obrok v dnevu  pomembno pa je tudi, da bo zdrav in energijski uravnovešen. Kakovostna živila so, namreč, ključna za zdrav zajtrk, za idealno izbiro pa velja kombinacija mlečnih izdelkov, ki so vir beljakovin in kalcija; polnozrnatega peciva ali kosmičev, ki pa so viri kompleksnih ogljikovih hidratov ter sadja in sadnih napitkov, ki so odlični viri prehranskih vlaknin, vitaminov in mineralov. Torej, uravnovešen in zdrav zajtrk mora zajemati živila, ki so bogata z vlakninami, beljakovinami, zdravimi maščobami in mikrohranili. Živila, ki so dobra izbira za zajtrk so: 

  • jajca
  • grški jogurt
  • ovseni kosmiči in ovsena kaša
  • chia semena
  • jagodičevje
  • sveži sir
  • polnozrnati toast
  • oreščki
  • sadje
  • beljakovinski šejki

Zdrav zajtrk - recepti in ideje za ves teden

Najpomembnejše je izogibati se nezdravim obrokom in živilom, ki vsebujejo veliko sladkorja, rafiniranih ogljikovih hidratov in aditivov. Prav zato se seznam idej in receptov za zdrav zajtrk, ki vam bo pomagal, da načrtujete uravnovešene in okusne zajtrke za delovni teden, nahaja spodaj. 

1. Prekonočni ovseni kosmiči - sijajna rešitev za hitri in zdravi zajtrk

Čeprav so alternative številne, ovseni kosmiči  so najbolj preprosta in najbolj hranljiva možnost za zajtrk, zlasti ko nimamo dovolj časa za nič drugega. Zato je tudi postala priljubljena različica, ko jih pripravite večer prej, zjutraj pa v skodelico še dodate sveže dodatke. Prinašamo vam recept za fermentirano prekonočno ovseno kašo, ki je odličnega okusa in vam priprava ne bo vzela veliko časa zjutraj, okus pa lahko prilagodite sebi. Tako praktično, okusno in zdravo! Recept vas čaka tukaj.

 

overnight ovseni kosmiči

2. Polenta s paradižnikom in čebulo za zdrav zajtrk

Polenta je ime te enostavne, hitre in okusne jedi, ki je lahko glavni zvezdnik vsakega zajtrka. Lahko se postreže tudi kot malica ali priloga kosilu. Polenta je, namreč, avtohtona jed Italije, ki jo obožujemo, saj je hranljiva in se zelo lahko pripravlja. Poleg tega, bo vas ta jed nasitila in napolnila z energijo za preostanek dneva. Maščobe v polenti ima zelo malo, holesterola pa ni. Rumeno ji barvo dajejo karatenoidi ,lutein, zeaksantin in beta-karoten. Polenta je tudi bogata z vlakninami. Čeprav jih ne moremo prebaviti ali jih izkoristiti, so pomembne za ohranjanje zdravja. Recept za polento s paradižnikom in spomladansko čebulo vas čaka tukaj. 

palenta za zdravi doručak

3. Beljakovinska palačinka s čičerikino moko - zajtrk za zdrave mišice

Hitre in preproste, bogate in aromatične, te palačinke bodo idealni zajtrk, hitro kosilo ali večerja. Za koga? Za vse zlasti za tiste, ki skrbno štejejo vnos beljakovin in želijo graditi mišice. Šele nekaj sestavin, dodatki po želji in slane palačinke so pripravljene za degustacijo. Odlično se ujemajo z jajcem na oko, kakšno hitro solato ali z omako, ki smo jo danes pripravili - iz avokada! Osvežilno, hkrati pa nasitno. Hrustljavo, hkrati nekako sočno. To lahko naredi le čičerikina moka! Recept za okusne palačinke najdite tukaj.

palačinke iz čičerike

4. Tropska smoothie skleda, ki poka od barv in zdravja

Smoothie skleda (bowl) je absolutni hit že leta, in ko je potresena z različnimi sestavinami: z ovsenimi kosmiči, svežim ali suhim sadjem, semeni, acai in goja jagodicami, oreščki, naribano čokolado in kokosovo moko - je prava energijska bomba. Avokado, ananas, mango, banana, marelica, breskev bodo dovolj, da postrežete poletno rapsodijo. In ena pločevinka kokosovega mleka, seveda! Saj bo prav to dalo gostoto, ki jo vsak smoothie v skledi potrebuje. Nekaj, kot je sladoled! Recept za zdrav in okusen zajtrk vas čaka tukaj.

smoothie skleda

5. Sladki toast z mandljevim maslom za zdravi zajtrk

Začetek dneva z nečim sladkim je za mnoge ritual. Če sovražite jutra, bi to morda moral postati tudi vaš ritual... ampak na bolj zdrav način.Ta različica sladkega toasta odlično kombinira mandljevo maslo in sadje, lahko pa dodate karkoli vam pride na misel. Zakaj mandljevo maslo? Je povsem naravno maslo izdelano iz mandljev, brez soli, sladkorja in palmovega olja. Je odličen vir beljakovin, ogljikovih hidratov in zdravih maščob in se bo odlično ujel s svežim sadjem in z oreščki. Recept vas čaka tukaj.

slatki tost za doručak

6. Lahki riževi kosmiči za zdrav zajtrk

Riževi kosmiči so odlični nadomestek za tradicionalne ovsene kosmiče, ki se običajno pripravljajo za zdravi začetek dneva. Naravno so brez glutena, ter se lahko pripravijo na nešteto načinov, ter so zaradi tega skupaj z ovsenimi kosmiči priljubljene za pripravo zajtrka. Odlično se ujemajo s sadjem, oreščki in z medom, v tej kombinaciji pa so prava energijska bomba. Recept vas čaka tukaj.

riževi kosmiči

7. Pirine palačinke z jabolki in cimetom

Te palačinke lahko jeste za zajtrk, malico, večerjo ali preprosto kot sladico. Priprava je enostavna in ne zahteva veliko dela, vse, kar potrebujete, je metlica, s katero boste zmešali sestavine, in zajemalka, s katero boste oblikovali majhne palačinke. S temi preprostimi in hitrimi palačinkami boste v trenutku razveselili svojo družino. Čas, potreben za pripravo, je enak kot pri klasičnih palačinkah, dobili pa boste puhaste, lahke in, kar je najpomembneje, sezonske palačinke. Takšne, ki dišijo po vsej hiši. Recept vas čaka tukaj.

palačinke iz pire

8. Instant kaše

Hitri življenjski slog pogosto zahteva veliko hitrih in praktičnih možnosti za obroke, to pa ne pomeni da morate uživati hrano brez veliko kvalitete. Pripravljene instant kaše so idealna rešitev za tiste, ki želijo uravnovešen, hranljiv obrok brez veliko pripravljanja. Nutrigold kaše vam ponujajo pestre okuse in hranljive sestavine, ki bodo zadovoljile tudi najbolj izbirčne okušalne brbončice. Ne glede na to, ali imate rada klasične okuse, kot so čokolada ali vanilija, ali raje imate eksotične kaše, kot je ta z banano - pokukajte v naš asortiman, saj ima za vsakega nekaj. 

9. Tradicionalni zdrob

Zdrob je neverjetno praktičen za pripravljanje hitrih obrokov. Lahko se uporablja za izdelavo kaš, pudingov, sladic ali kot dodatek juham in obaram. Zaradi svoje nevtralne arome, se zdrob lahko kombinira z različnimi sestavinami in začimbami, tako vam zagotavlja nešteto možnosti pripravljanja. Zlasti pa je dober za pripravo hranljivega zajtrka, s katerim lahko pripravite nešteto kombinacij z dodatkom semen, žita in sadja. 

Če iščete še nekaj idej za zajtrk za dojenčke, vsekakor preberite tisti članek.

acai bowl

Prijavite se na naš brezplačni Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane!  S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi..

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.