Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Čebele lahko preživijo brez nas, vendar ali mi lahko preživimo brez njih?

Čebele lahko preživijo brez nas, vendar ali mi lahko preživimo brez njih?

Čebele - varuhinje rastlin, narave in življenja.

Pesticidi, podnebne spremembe, izguba stanišča in intenzivna reja so pripreljale do strastične izgube čebeljih skupin in do izumiranja čebela. Skrb je vse večja, saj je njihova vloga neprecenljiva, tako pri opraševanju rastlin kot pri ohranjanju ravnovesja celotnega ekosistema.

Vsi članki
19. maj 2023.

Radosten let čebel obogati naše vrtove, brenčanje boža naša ušesa, njihov dragoceni med zdravi in ​​sladka naša življenja, propolis krepi našo imunost, matični mleček pa varuje pred boleznimi, čebelji strup se uporablja v naravni kozmetiki, sveče iz čebeljega voska prinašajo svetlobe in čudovitih dišav v naših domovih...

Te dragocene, drobne živali so varuhinje narave in vsega živega sveta. So bistvene za ljudi, vendar tudi za celo planeto. Čebele so ene najbolj pomembnih živali na svetu ter so osnovna podpora celotnem  eko sistemu. 

Več od 80% avtohtonih cvetnic je odvisno od njihovega opraševanja. Brez tega navzkrižnega opraševanja večina rastlin ne bi imela plodov ali semen. Brez te brezplačne službe marljivih čebel bi se morali odpovedati skoraj tretjini hrane.

Brez čebel, naše bi okolje, planeta, prehrana, prihodnost rastlinskega in živalskega sveta bila ogrožena. 

Čebele - cvetlične potepuhinje in varuhinje življenja

V Evropski uniji so opraševalci, vključno s čebelami, potrebni za preživetje 84 % kmetijskih vrst, 76 % pridelave hrane pa je odvisno od opraševanja žuželk.

Po oceni Medvladne znanstveno-politične platforme o biotski raznovrstnosti in ekosistemskih storitvah (IPBES), narejeni v okviru celovite analize stanja opraševalcev, opraševalci opravljajo gospodarske dejavnosti v skupni vrednosti 577 milijard dolarjev, poroča ministrstvo za gospodarstvo in trajnostni razvoj.

Ta je analiza kazala na raznolikost in številnost divjih čebel in drugih opraševalcev v padcu z mnogimi regijami sveta, ter da so mnoge vrste ogrožene. Pomembno je omeniti, da medonosne čebele, vrsta, ki jo je človek udomačil, čeprav prispevajo k opraševanju, ne morejo nadomestiti vloge divjih opraševalcev.

pčele

Zakaj izumirajo naše čebele?

Na žalost so čebele in drugi opraševalci, kot so metulji in lebdeče muhe, čedalje bolj ogroženi zaradi človekovih dejavnosti. Populacije čebel se v zadnjih desetletjih po vsem svetu zmanjšujejo zaradi izgube in fragmentacije habitata, intenzivnih kmetijskih praks, spreminjajočih se podnebnih razmer in pretirane uporabe agrokemikalij, kot so pesticidi. To pa ogroža različne rastline, ki so bistvenega pomena za človekovo dobro počutje in življenje.

Verjame se, da onesnaževanje zraka tudi vpliva na čebele. Predhodne raziskave kažejo, da onesnaževalci zraka medsebojno delujejo z molekulami vonjav, ki jih sproščajo rastline in jih čebele potrebujejo za iskanje hrane. Mešani signali motijo ​​sposobnost čebel, da si učinkovito iščejo hrano, zaradi česar so počasnejše in manj učinkovite pri opraševanju.

Na srečo, zdi se da bo kmalu prišlo do pozitivnih sprememb. 

Maja 2018 je Evropska unija podprla delno prepoved treh insekticidov, znanih kot neonikotinoidi, da bi ublažila smrtonosno grožnjo čebelam in njihov škodljiv učinek prehajanja na opraševanje kot celoto. Resolucija Evropskega parlamenta o pobudi EU za opraševalce, sprejeta leta 2019, opozarja na vpliv uporabe pesticidov na domače in divje čebele, predvsem neonikotinoidov, ki dokazano škodljivo vplivajo na čebele.

Konferenca Združenih narodov o biološki raznovrstnosti je dokončno oblikovala okvir biotske raznovrstnosti po letu 2020, ki med drugim poziva k zmanjšanju uporabe pesticidov za vsaj dve tretjini do leta 2030.

Povečanje raznolikosti pridelkov in regionalnih kmetij ter ciljno usmerjeno ohranjanje, upravljanje ali obnova habitatov je eden od načinov za boj proti podnebnim spremembam in spodbujanje biotske raznovrstnosti.

ZN so 20. maj razglasili za svetovni dan čebel prav zato, da spodbudijo vlade, organizacije, civilno družbo in državljane k zaščiti čebel in njihovih naravnih habitatov.

Svetovni dan čebel ozavešča o ključni vlogi čebel in drugih opraševalcev pri ohranjanju zdravja ljudi in planeta.

Kaj lahko naredimo za reševanje čebel?

Obstaja malo stvari, ki jih vsak izmed nas lahko naredi da pripomaga zaščititi čebele. 

Posadite več rož

Pomagate jim lahko tako, da na travnikih, v parkih, gozdovih, poljih ali na svojih vrtovih, terasah in balkonih posadite različne medovite rastline in rože.

Čebele zelo dobro ločijo ločijo barve, najdražje pa so jih modra, vijoličasta, bela in rumena. Od cvetličnih vrst kombinirajte vrtnice, hijacinte, jorgovane, fuksije, cinije, ognjič z rastlinami, kot je sivka, rožmarin ali timijan. 

Travo na travnikih kosite šele potem, ko rastline, ki proizvajajo nektar, odcvetijo. Uporabljajte pesticide, ki ne škodujejo čebelam, škropite pa v brezvetrju, zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko se čebele umikajo pred cvetovi.

Izogibajte se uporabi pesticidov in kemikalij v svojem vrtu

Naša odvisnost od kemikalij povzroča propad čebeljih družin. Ekološko in ekološko kmetijstvo je edina oblika kmetijstva, ki ne škoduje in ne ubija čebel. Prekomerna uporaba pesticidov vodi v pogin čebel na rastlinah, ki brez njih ne morejo živeti.

Pustite jim vodo

Kot vsako živo bitje, čebele potrebujejo vodo, da preživijo, zato jim olajšajte iskanje. Na odprtem prostoru pustite široke in plitke sklede in posode, napolnjene s čisto vodo, ter jih redno osvežujte. Vstavite zamaške ali vejice, da lahko čebele varno pristanejo in ne padejo v vodo.

Med in druge čebelje izdelke kupite pri lokalnih čebelarjih in družinskih kmetijah

Proizvodnja meda praviloma ni škodljiva za čebele in je vir prihoda čebelarjev. Toda, če ste zaskrbljeni za trajnost in etičnost čebelarskih praks, razmislite o podpori manjših lokalnih proizvajalcev medu z nakupom njihovih izdelkov. Ekološki med hrvaških čebelarjev lahko kupite v Tovarni Zdrave Hrane.

Kupi tukaj

med dobra vibra

Kupujte naravne izdelke

Apiterapija je uporaba čebeljih izdelkov v preprečevanju in zdravljenju bolezni. Vrednost in pomen apiterapije so v tem, da je popolnoma naraven način zdravljenja, brez škodljivih vplivov, kontraindikacije se pojavijo zelo redko. 

Naravna kozmetika je tako lahko z medom, propolisom, matičnim mlečkom, peludom, voskom, čebeljim strupom in to posamezno in v raznih drugih medsebojnih kombinacijah. Čebelji izdelki se kombinirajo tudi z izvlečki zdravilnih rastlin, pri čemu deluje sinergistički, izboljšujoč medsebojno delovanje. 

Apiterapija se že od starih dneh uporablja za preprečevanje in zdravljenje bolezni, v zadnjih letih pa ji sodobna medicina posveča vse več pozornosti, in to z razlogom.Morda zato čebele zelo rada imenujemo leteči farmacevti, Na srečo, čebelji izdelki so prišli tudi na naše police, zato je čas da spoznate najboljše od najboljših v eko izdelkih BeeVenom touch!

Izumrtje čebel vpliva na vse nas, z majhnimi koraki pa jih lahko pomagamo, da tudi nadaljujejo neometano opravljati svoje pomembno delo. 

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane!  Ob prijavi na novičnik, pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.