Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Hrana ki spodbuja proizvodnjo kolagena

Hrana ki spodbuja proizvodnjo kolagena

Vsi bi hoteli biti mladi.

Veliko 'anti-ageing' krem, ki jih lahko najdete na policah, v sebi vsebujejo kolagen, vendar to ni niti primerljivo z količino kolagena v hrani. 

Prve gube in zmanjšanje tonusa kože, začnejo že po 25. leti. Proizvodnja novih celic kože se tako zmanjša, koža postane manj prožna in začne starati. Ocenjuje se, da po 25. letu povprečna oseba izgubi 1,5 % kožnega kolagena na leto.

Kolagen je bistven za naše telo kot temeljno tkivo, katero z vezivnim, hrustančevino in s kostnim tkivom ustvari podporno tkivo, razširjeno po celotnem telesu. Številne 'anti-age' kreme, ki jih lahko najdete na policah, v sebi vsebujejo kolagen, vendar to ni merljivo s količino kolagena v hrani. 

Vendar katera hrana vsebuje kolagen?

Jajca vsebujejo kolagen, v rumenjaku. V jajcih ima tudi veliko žvepla, ki je pomemben za detoksikacijo jeter in proizvodnjo kolagena. To omogoča da strupi, ki uničujejo kolagen, bodo odstranjeni iz telesa. 

Chia semena so bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, ki so pomembne za vlaženje in obnavljanje celic, tako da se one zdijo mladostno in gladko. 

Vitamin E,  ki ga vsebuje avokado, pomaga v znižanju ravni kolagena v telesu. Avokado vsebuje tudi koristne maščobe, ki krepijo zdravje kože in povečajo proizvodnjo kolagena. 

Kolagen v hrani lahko najdete tudi v zelenjavi temno zelenih listov. Ta je zelenjava večinoma bogata z luteinom, antioksidantom, ki nevtralizira proste radikale. Takšna živila koža potrebuje, da bi ohranila mladostni videz, zato kupite špinačo, zelje, ohrovt in blitvo. 

Losos je poln mineralov, primernih za proizvodnjo kolagena, kot je cink. Vsebuje tudi veliko omega -3 maščobnih kislin, ki pomagajo ohraniti vlažnost kože. 

Osebe, ki so postale vegetarijanci, se najpogosteje hvalijo, da jim je koža bolj prožna in bolj čudovita. Razlog tega je uživanje soje in tofuja, s katerimi lahko nadomestite 6% kolagena v samo 6-ih mesecih. Soja zaradi fitoestrogena in elementa genisteina spodbuja proizvodnjo kolagena. 

Prehranska dopolnila, ki v sebi vsebujejo velike količine kolagena, bi lahko nadomestili kolagen iz hrane. Lahko se najdejo v obliki praha, tablet, kapsul ali tekočih sirupov.

Kolagen je najbolj številna beljakovina v našem telesu!

Se nahaja v mišicah, kosteh, krvnih žilah, prebavnem sistemu in tetivah. Spodbuja krepitev in prožnost kože. Ko gre za sklepe in tetive, kolagen je kot "lepilo" za telo. 

Z leti se proizvodnja kolagena upočasnjuje, To vpliva na pojav gub, sproščanje kože, pojav bolečine v sklepih zaradi slabšega ali tenkega hrustanca.  Nezdrava prehrana, visoki vnos sladkorja v telo, kajenje in preveč izpostavljanja soncu lahko vplivajo na zmanjšano proizvodnjo kolagena. Nanj lahko tudi vplivajo genetika, slab vnos živil, ki so bogata s kolagenom, ali prebavne motnje. 

Kolagen spodbuja zdravje kože in las, zmanjša degeneracijo in bolečine v sklepih, krepi presnovo, mišično maso, kosti in da energijo. 

Za kaj vse uporabljamo kolagen v prahu, izvedite v tekstu KOLAGEN V PRAHU -PREHRANSKO DOPOLNILO ZA MLADOST, in za še več zdravih nasvetov, se prijavite na naš NOVIČNIK

Ali vi vnesete dovolj kolagena s hrano, ali ga uživate? 

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.