Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Superhrana Zakaj bi rdeči fižol morali dati v jedilnik?

Zakaj bi rdeči fižol morali dati v jedilnik?

Zaradi bogastva vlaknin in železa je priljubljeni tudi pri oboževalcih zdrave prehrane.

Rdeči fižol se lahko pripravlja na nešteto načinov, zaradi bogastva vlaknin in železa je priljubljen med ljubitelji zdrave prehrane. 


Rdeči fižol je v Evropo iz Amerike prišel skupaj s kurkumo in koruzo v 16. stoletju. Ta stročnica se lahko pripravlja na nešteto načinov, zaradi bogastva vlaknin, kalija, folne kisline in železa pa lahko ima dober učinek na raven holesterola. Razen tega, vlaknine rdečega fižola pa izboljšujejo prebavo ter rdeči fižol ščiti pred rakom debelega čreva. 

Rdeči fižol- za zdravje!

Čeprav se na naši mizi nahaja že od antičnih časov, mu je šele pred kratkim priljubljenost zrasla. Zares lahko rečemo da gre za super hrano, ker fižol vsebuje vlaknine, beljakovine in antioksidante obenem.

Prav zaradi omenjenih vrednost fižol zelo pozitivno vpliva na naše zdravje. Znižuje holesterol, uravnava sladkor v krvi in proizvodnjo inzulina, ker je nizkega glikemičnega indeksa, in zloženih ogljikovih hidratov ki se počasno prebavljajo, je dober za zdravje prebavnega sistema in ščiti pred rakom, zlasti pred rakom debelega čreva. 

Z zniževanjem holesterola zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen, folna kislina iz rdečega fižola pomaga preprečevati nekatere prirojene napake pri plodu. Rdeči fižol ima več antioksidantov kot borovnice in brusnice ter zmanjšuje tveganje za raka in bolezni srca.

Rdeči fižol - odličen vir beljakovin

Vegetarijanci, pazite: ta je fižol tudi dober rastlinski vir beljakovin! Vsebuje le nekatere izmed 8 pomembnih beljakovin, ki jih naše telo mora proizvesti, Zato ga je treba jesti skupaj z nekatero hrano ki ga dopolnjuje, na primer, z rižem, tako da bi telo dobilo vse potrebne beljakovine. 

Fižol je zelo zdrav vir beljakovin. Če ga kombinirate z rjavim rižem ali z drugimi sestavinami, lahko naredite odličen beljakovinski obrok, ki vsebuje vse aminokisline, ki so potrebne za dobro prehrano. Tuti za razliko od mesa, fižol vsebuje naravno nizko raven maščob, poleg tega pa ne vsebuje holesterola. Rdeči fižol je tudi dober vir železa. Ena skodelica skuhanega fižola vsebuje več kot 15 g beljakovin in 5 mg železa. 

Recepti z rdečim fižolom: 

Njegov nevtralen okus vam bo zagotovil veliko kombinacij z različnimi živili in začimbami,in ker je na voljo skozi vse leto, je način uporabe fižola v kuhinji zelo široki. Enolončnica s fižolom, zapečen fižol ali fižol solata so le nekateri številnih kombinacij za oblizniti si prste. Mi, seveda, imamo še originalnih in okusnih receptov: 

namaz iz rdečega fižola

Za še več zdravih nasvetov in receptov, se prijavite na naš novičnik!  S prijavo pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Lahko vas zanima tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.