DomovZdrav kotičekKako se, po ayurvedi, pravilno prehranjevati poleti?

Kako se, po ayurvedi, pravilno prehranjevati poleti?

Ayurveda je starodavna metoda zdravljenja, ki nam daje vitalnost in zdravje.
Kako se, po ayurvedi, pravilno prehranjevati poleti?

Kako se ohladiti in kakšno hrano uživati po visokih temperaturah? Izvedite v nadaljevanju.

Ayurveda je tradicionalna indijska medicina, katero ste skozi naša besedila lahko spoznali. Na sanskrtu beseda ayurveda  se prevaja kot "znanost o življenju" ali "umetnost dolgoživosti".

Številni znanstveniki menijo, da je ayurveda najstarejša medicinska tradicija, skozi množico pravil prehranjevanja, ki jih ayurveda predpisuje, pa je tudi sezonski načrt prehrane.

Sonce sija, temperature so vse višje in višje..kaj narediti? Hidrirajte se, to je bistveno, način prehranjevanja pa bi moral biti nekoliko drugačni, kot je bil v preteklih, hladnejših mesecih. 

Po ayurvedi je pravilno enostavno: pripravite se za poletno hrano - napolnite krožnike s svežim sezonskim sadjem in zelenjavo ter poskrbite da vnašate zadostno količino tekočine. 

Kako se pravilno prehranjevati po Ayurvedi?

Po ayurvedski medicini, prehrana poleti bi morala biti uravnotežena in prilagojena, da bi se ohranilo ravnotežje znotraj telesa in hkrati, da bi nam pomagala v času, ko so visoke temperature. 

Pijte dovolj tekočine

Pomembno je ohraniti hidracijo med poletjem, in se izogniti dehidraciji. Priporoča se piti čisto vodo, kokosovo vodo, sveže sokove iz sezonskega sadja in rastlinske čaje? Izogibajte se oziroma zmanjšajte porabo gaziranih pijač, kave in alkohola.

Jejte sveže sezonsko sadje in zelenjavo

Poletje je čas, ko so nam mnoga sočna sadja in zelenjava na dosegu rok. Uživajte sveže sadje, kot je lubenica, melona, jagoda, marelica in breskva. Izmed zelenjave se priporočajo solate, kumarice, bučke, paradižniki in stročji fižol.

Izogibajte se težki in mastni hrani

Poleti telo težje prebavlja težko hrano, kot so mastno meso, ocvrta hrana in bogate omake. Namesto tega, uživajte lažjo hrano kot so žita kvinoja, ječmen, ajda in testenine iz polnozrnatega žita. Uživajte tudi ribo, morske sadeže in stročnice, saj so lažji izvori beljakovin. 

Zmanjšajte količino začinjene hrane

Začinjena hrana lahko poveča notranjo toploto telesa poleti. Poskusite zmanjšati ali se izogibati začinjeni hrani. Namesto tega uporabite zmerne količine blagih začimb, kot so koriander, meta, komarček in kurkuma.

Imejte redne obroke

Redni obroki pomagajo ohraniti ravnotežje znotraj telesa. Jejte v mirnem okolju, polagoma žvečite hrano in se izogibajte prenajedanju. 

Izogibajte se pretirano hladni hrani in napitkom

Čeprav je naravno, da poleti želite uživati hladno hrano in napitke, prekomerna hladnost lahko ogrozi prebavni sistem po ayurvedski medicini. Namesto ledenih napitkov, lahko uživate hladno vodo ali naravne sokove in čaje pri sobni temperaturi. 

Pomagajte si z zeliščem

Ayurveda izpostavlja pomembnost zelišča, ki nam lahko pomagajo pri spopadanju z vročino in ki prinašajo ohranjanje ravnotežja. Na primer, uporabljate svežo meto, koriander, kurkumo, komarček v prehrani da bi osvežili telo.  

Kako se natančno hraniti poleti?

Živila ki ji moramo dati prednost so: 

  • sadje - breskve, marelice, fige, češnje, grozdje, lubenice, melone, slive, jagodičje
  • zelenjava - bučke, paprike, paradižnik, sveža koruza, kumarice
  • kalčki
  • žita - ječmen, beli in basmati riž, izdelki iz polnozrnate pšenice
  • stročnice (leča, čičerika)
  • izdelki iz soje - tofu, seitan, sojini kosmiči
  • bučna semena, sončnična semena
  • domači mlečni izdelki - sveži sir, kefir, kozje mleko
  • začimbe- sveža bazilika, kumin, koper, meta, žafran, kurkuma, koriander, komarček
  • olja ( zmerna) - ekstra deviško oljčno olje
  • napitki- voda, sveži sadni sokovi iz sladkega sadja, sokovi iz zelenjave (sladke in grenke)
  • ohlajeni mlečni napitki in precejena jušna osnova iz zelenjave
  • rastlinski ohlajeni čaji - iz kamilice, komarčka, hibiskusa, koprive, mete

Živila, ki jim se najbolj izogibati poleti, saj imajo lastnosti pogrevanja

  • kislo sadje - kisla jabolka, nezrelo (kislo) sadje, ribez, češnje, zeleno grozdje, limone
  • zelenjava - pesa, korenje, česen, koleraba, surova čebula, feferon
  • žita - rž, proso, oves
  • mandlji, brazilski orehi, indijski oreščki, orehi, arašidi
  • sezamova semena
  • lovor, klinček, poper, ingver, čili, hren, rdeča paprika
  • trdne in mastne sire, kislo smetano, jogurt (lahko ga pijete razredčenega z vodo 1:1)
  • alkoholne pijače, gazirane pijače, kavo, kisle sadne sokove
  • rastlinske čaje iz žajblja, ingverja, klinčka in cimeta

Kako lahko zgleda vaš dnevni jedilnik

Poleg tega, da glede na tip telesa izbiramo prehrano, ima ayurveda nekaj univerzalnih pravil, ki se jih mora človek držati. Ta tradicionalna indijska metoda zdravljenja z glavnim geslom "Hrana je naše zdravilo in kuhinja je naša lekarna", ima seznam več kombinacij živil, ki se jim je treba izogibati.

Na primer, sadja ni dobro kombinirati z drugimi vrstami hrane. Mleko pa ni primerno v kombinaciji z bananami ali kislim sadjem, termično obdelan med pa je za ayurvedo zelo slab, celo strupen.

Med obroki priporočajo kombiniranje (pitje) tople vode, prebavi pa pomaga košček svežega ingverja ali stisnjene limone pred obrokom. Ob pravilih kombiniranja verjamejo v začimbe, ki še posebej pomagajo prebavi. Jabolka je tako dobro začiniti s cimetom, paradižnik z limeto in kumino, stročnice s črnim poprom, soljo ali čilijem v prahu, zeleno solato pa z oljčnim oljem in limono.

Prijavite se na naš brezplačni Novičnik in izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane!  S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Lahko vas zanima tudi...