Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Naravna kozmetika Eterična olja - zdravilne lastnosti in kako jih uporabljati?

Eterična olja - zdravilne lastnosti in kako jih uporabljati?

Spoznajte eterična olja!

Ali potrebujete kaj za sprostitev? Bi se rada sprostili s kopeli ali razbudili z najljubšimi vonji, ki se razširajajo po vašem domu? Eterična olja so tukaj za vse vaše potrebe!

Eterična olja so esence raznih zdravilnih rastlin. So visoko zgoščeni in se uporabljajo v razredčeni obliki in v zelo majhnih količinah, vendar naredijo toliko dobrega za naše telo. Pomirjajo, sproščajo, delujejo kot afrodiziak, dajejo energijo. 

Da bi eterična olja razen prijetnega vonja imele tudi terapijsko, psiho emotivno in energijsko delovanje, je treba, da so naravna in kvalitetna. Odvisno od tega, iz katere so rastline, se delovanja razlikujejo ter tako spoznajte samo delež odličnih eteričnih olj, ki vas bodo navdušile. 

Eterična olja - zdravilne lastnosti

Eterična olja  lahko imajo različne terapijske učinke in se uporabljajo v različnih namenih. Nekatere splošnih zdravilnih lastnosti eteričnih olj zajemajo: 

Protimikrobne lastnosti: mnoga eterična olja imajo močne protimikrobne lastnosti, zaradi česa so učinkoviti v boju proti virusom, bakterijam in glivicam. Na primer, olje sivke ima protimikrobne lastnosti in se pogosto uporabljajo za zdravljenje aken in drugih kožnih težav. 

Antiseptične lastnosti: nekatera eterična olja imajo antiseptične lastnosti in se uporabljajo za preprečevanje okužb ter razkuževanje ran in drugih poškodb. Na primer, olje sivke ima antiseptične lastnosti in se pogosto uporablja za zdravljenje manjših opeklin in odrgnin.

Protivnetne lastnosti: mnoga eterična olja imajo protivnetne lastnosti in se lahko uporabijo za lajšanje vnetja in bolečin. Na primer, ingverjevo olje ima protivnetne lastnosti in se pogosto uporablja za lajšanje bolečin v sklepih in mišicah. 

Antidepresivne lastnosti: nekatera eterična olja imajo spodbujevalne lastnosti in se lahko uporabijo za izboljšanje razpoloženja in povečanje energije. Na primer, olje mete ima spodbujevalne lastnosti in se pogosto uporablja za izboljšanje osredotočenosti in budnosti. 

To so le nekatere izmed zdravilnih lastnosti eteričnih olj. Pomembno je omeniti, da se eterična olja morajo uporabljati previdno in v primerjavi z navodili, saj so lahko zelo koncentrirani ter povzročijo lahko alergijske reakcije ali druge stranske učinke, če se ne uporabljajo na priporočen način. 

Eterična olja - kako se uporabljajo?

Eterična olja so naravna olja, ki so pridobljena iz rastlin. Vsebujejo različne kemijske spojine, ki lahko imajo pozitivne učinke na zdravje in blagodejnost celega telesa. 

Obstaja veliko načinov na katere se uporabljajo eterična olja. Najpogostejši način je aromaterapija, ki zajemlje dihanje vonjev eteričnih olja ali dodajanje olja v difuzor, da bi se ustvarila prijetna aroma v prostoru. 

Eterična olja se tudi lahko uporabijo v številnih izdelkih za nego kože in las, kot so losjoni, kreme, šamponi in balzami. Nekatera eterična olja imajo protibakterijske, protivirusne ali protivnetne lastnosti, ter se pogosto uporabljajo za lajšanje različnih simptomov in zdravstvenih težav. 

Na primer, olje sivke se pogosto uporablja za zmanjšanje stresa in anksioznosti, medtem ko olje čajevca lahko pomaga pri zdravljenju aken in drugih kožnih težav. Olje evkaliptusa se uporablja za lajšanje simptomov prehlada in gripe, olje poprove mete pa nam lahko pomaga pri lajšanju glavobola. 

Eterična olja zaradi majhnih molekul in lipofilnosti čez kožo zelo hitro vstopajo v organizem. Da zmanjšamo hitrost vstopanja, na kožo nanesemo eterična olja, razredčena v rastlinskih oljih.

Pomembno je omeniti, da se eterična olja ne smejo uporabljati v preveč velikih količinah, saj so lahko toksična, če se uporabljajo na napačen način. Pred uporabo eteričnih olj, se je vedno treba konzultirati s strokovnjakom ali dobro preučiti navodila za uporabo.

Eterična olja - veliko vrst in pozitivnih delovanj

Eterično olje čajevca

Zelo močen antiseptik, ki je odličen pri prehladu, gripi in raznih virozah, ki spodbuja imunski sistem, največ pri kopeli. Odlično deluje tudi proti glivic na stopalih ali pri ugrizu žuželk. Več o uporabi in zdravilnih lastnostih eteričnega olja  čajevca preberite v naši prejšnji objavi.

Eterično olje sivke

Sprošča in pomirja, iz stanovanja pa odžene insekte. Ko jo nakapljemo ob blazino, pomaga pri nespečnosti, z nekaj kapljicami na rane pa razkužuje in celi. Če sivkino olje nakapate v kopel, se pripravite na mehko in negovano kožo po kopanju.

Eterično olje pomaranče in limone

Vsi citrusi dvigajo razpoloženje, sproščajo, spodbujajo veselje, vedrost in optimizem. Najboljše jih je izbrati po vonju, ki vam je najboljši v določenem trenutku. Malo limoninega olja dodanega v šampon zmanjšuje maščenje las  in izboljšuje odstranjevanje prhljaja, če pa v kozarec nakapate nekaj kapljic limoninega olja, uporabite to zmes za izpiranje ust. 

Eterično olje rožmarina

Stres, tesnoba in slab spomin, slab krvni obtok, šibkost, alergije in prehlad, celulit, prhljaj in plešavost - so samo nekatere stanj, na katere vpliva to olje. Pri glavobolu ga lahko nanesete na dlani in z njimi nekaj minut pokrijete usta in nos. Nakapajte nekaj kapljic v šampon in dobro zmešajte lasišče, saj rožmarin spodbuja rast las. 

Difuzor za eterična olja - praktičen dodatek vsakemu domu

Difuzor eteričnih olj je naprava za razprševanje eteričnih olj za ustvarjanje prijetne arome in izboljšanje kakovosti zraka v prostoru. Difuzor uporablja ultrazvočno tehnologijo za ustvarjanje fine meglice, ki se širi po celotnem prostoru.

Ko se eterično olje doda v vodu v difuzor, bo naprava začela delati in pršiti meglico, ki učinkovito ščiti arome olj. Ta meglica se lahko vdihne in vstopa v telo skozi dihanje, kar ima lahko pozitiven učinek na telo in um. 

Difuzorji eteričnih olj so različnih velikosti in oblik, zato jih lahko uporabite v katerem koli prostoru, od spalnice do dnevne sobe. Običajno se uporabljajo za ustvarjanje prijetnega vzdušja, kot je sprostitev, izboljšanje razpoloženja ali odstranjevanje neprijetnih vonjav. Elegantne in učinkovite difuzorje lahko kupite v Tovarni Zdrave Hrane.


Celotno ponudbo eteričnih olj in difuzorjev lahko pogledate na našem spletnem mestu, za še več zdravih nasvetov in receptov pa se prijavite na Novičnik, kjer vas čaka 10% popusta ob prvem nakupu v naši spletni trgovini!

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.