Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Pomlad je in čas je za detox in čiščenje po Ayurvedi

Pomlad je in čas je za detox in čiščenje po Ayurvedi

Pomlad je običajno zdrav letni čaj-

Če vam se zgodi, da ste se prenajedli (in vemo da se to v prazničnem času pogosto dogaja) da počutite nelagodje v telesu, utrujeni ste in šibki, risluhnite svoje telo in si lajšajte življenje s spremembo prehrane . 

Čas, ko se narava prebuja, ko izhajamo v barviti svet, v veliko čudovitih emocij in razpoloženja. Ko narava cvete, tako se tudi naše razpoloženje in volja krepijo. Vse okoli nas se prebuja, vse je živo in se giblje. Podobni procesi se gibajo tudi v našem telesu. 

Pomladi sta jetra in žolč najaktivnejša organa, ki sta glavna za čiščenje in predelavo strupov iz telesa. Jetra, pljuča, ledvice in drugi vitalni organi, vsakodnevno delajo brez prenehanja, da bi "razstrupili"telo, prav pa prehrana, bogata s hranili, temelji na nepredelanih ali najmanj predelanih živilih je najbolj učinkovita možna pomoč jetrom za kakovostni "detox", oziroma za čiščenje telesa strupov. 

Ajurvedska pravila za pomladni detox

Jejte manjše obroke večkrat na dan, med obroki pa jejte sadje. V času poletja se izogibajte težki in mastni hrani, sladkim, kislim in slanim živilom, ker ta živila povečujejo Kapha doshu. 

Striktno se izogibajte rdečem mesu in tuno, mlečne izdelke, razen lassija, ter občasno svežega sira ali ghee-ja. Morski sadeži ali račje meso prav tako povečata Kapha došo, zato se jim je prav tako treba izogibati.

Živila, ki jim se morate izogibati so: pšenica rjava ali bela (razen basmati riža), testenine (koruzne, riževe ali kakšne druge, ki niso pšenične), beli kruh in pekovski izdelki. Izogibajte se avokadu, banani, kokosu, lubenici in dinji, kumaricam ( svežim ali nakisanim), buči ali bučkam. 

Dobro pomladno kosilo zajema juho iz mungo fižola in basmati riža z Gheejem.  Čas je za prebujanje, čiščenje in akcijo! Narava se prebuja, zato bi bilo logično, da se tudi človek prebudi. 

Za začetek dneva, oziroma za zajtrk lahko jeste sadje, ovsene ali ječmenove kosmiče grobe (z mandlji in rozinami) ali pa palačinke z ajdovo moko. 

Čez dan jejte živila, ki so grenka, in pekoča, kot so leča, grah, čičerika, fižol in soja.

Izmed žita prednost dajte ječmenu, amarantuajdi, prosu in ovsu, najboljše sadje pa so jabolka, hruške, granatno jabolko, jagodasto sadje, češnje, marelice in suho sadje, kot so rozine. 

Zelenjava, ki je posebej dobra je ta sezonska - artičoke, šparglji, rdeča pesa, brokoli, cvetača, korenček, solata, redkvica, in vse vrste zelene listnate zelenjave. Čebula in česen z zmernimi začimbami so tudi zaželeni v tej sončno- cvetni sezoni. 

Mnogi ljudje imajo navado, delate veliko čiščenje doma pomladi, enako tako je pomembno tudi očistiti svoje telo znotraj. Pomlad je idealni letni čas za post s sokovi, tako so dobrodošli sokovi iz granatnega jabolka, jabolka ali jagodičja. Namesto mleka, zjutraj zaužijte kozarec tople vode z medom in limono, da spodbudite prebavo in očistite telo. 

Kurkuma čisti telo in zmanjšuje vnetja, Prav zato se z njimi igrajte v kuhinji in pripravite: 

Kurkuma ni le začimba, temveč je tudi naravno zdravilo, ki se, zaradi izjemnega učinka na zdravje in razstrupljanje telesa že od nekdaj uporablja v ayurvedski in tradicionalni kitajski medicini. Za njeno blagodejno delovanje je posebej zaslužen kurkumin, ki hrani organe, odgovorne za čiščenje telesa rakavih snovi in drugih škodljivih snovi. Veste , kaj morate narediti, vključite več kurkume v prehrano!

nutrigold kurkuma

Najboljši čaji za razstrupljanje

V poprazničnem jedilniku je vsekakor koristno vključiti tudi čaje za razstrupljanje, oziroma čiščenje telesa strupov. Najboljše izbire so ekološki čaji, kot je zeleni čaj, koprivni čaj in šipkov čaj, ki blagodejno vpliva na prebavo. Zeleni čaj, na primer, je bogat vir teina - naravne spojine, ki na telo deluje kot spodbujevalec ter zmanjšuje občutek utrujenosti, zaradi česa je idealni vroč napitek za jutranje prebujanje in dober začetek dneva! Čaji so odličen napitek da vnesete dovolj tekočine čez dan, vsi pa vemo, da je hidracija bistvena za normalno delovanje telesa. 

Da bi vaše telo normalno funkcioniralo, ne pozabiti piti dovolj tekočine čez dan. Poskrbite, da eno uro po prebujanju in zadnji 2 uri pred odhodom na spanec ne uporabljate mobilne naprave, prenosnike in druge elektronske naprave. Pomanjkanje melatonina (ki se pojavi po 45. leti življenja ali celo še prej) pripelje do motenj z razstrupljanje in do ogrožanja imunskega sistema. 

Pomlad je idealna za aktivnosti na prostem, vendar tudi za post

Zaželeno je bolj intenzivno vaditi, dejavnosti pa, kot so jogging, kolesarjenje in alpinizem so odlična izbira! Redna uporaba globokega dihanja , ker se toliko strupov sprošča skozi pljuča. Joga je sijajna telovadba in dober način, da se znebite nakopičenega stresa. Bivajte na svežemu in po možnosti čistem zraku, čim več je možno. Sprehod po parku, namesto branja novih novic na mobilniku, lahko naredi veliko razliko. 

To je edini letni čas, ko nam Ayurveda govori, da se lahko postimo. Najboljše bi bilo enkrat tedenski in to na soku iz jabolka ali granatnega jabolka. Izogibajte se hladnim pijačam in sladoledom, bodite potrpežljivi do poletja, ko je to zaželeno!

Tudi, ne pozabite se tudi sprostiti. Napolnite kad s toplo vodo, dodajte v njo pest mineralnih soli in cvetne liste suhega ali svežega cvetja: vrtnice, sivke, ognjiča ter suha lupinica citrusnega sadja Uživajte v lahki pomladi čistim in polnim pljučem! Omamljeni z božanskimi vonji narave, ki se prebuja. 

Ayurveda je dejansko naravna medicina in nas  uči, kako na naraven način dobiti harmonično uravnoteženo življenja. Nekoliko vrednih nasvetov ayurvede spoznajte v naših prejšnjih besedilih: 

Prijavi se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedo vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane!  S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.