Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Vredni nasveti Ayurvede - 6 pravil zaužitja vode za dolgoživost in vitalnost telesa

Vredni nasveti Ayurvede - 6 pravil zaužitja vode za dolgoživost in vitalnost telesa

Najprej vam se lahko zdi kot pretiravanje, vendar če jih vključite v vsakodnevno življenje, boste začutili spremembo.

Čeprav večina  misli, da ne potrebujemo metode, obstajajo pravila uživanja vode, ki prinaša največ koristi našem telesu. 

Vsi članki
01. marec 2023.

Voda je vir življenja in eden najpomembnejših dejavnikov nastajanja življenja. Celo 80% zemljine površine je pokrito z vodo, naše telo pa vsebuje še ve, 90%. 

Pitje vode je več kot le prislon kozarca k ustnicam in srkanje. Z malo več ozaveščenosti, način na kateri uživate vodo lahko resno spremeni vaše življenje.  Številni ljudje imajo navado piti vodo ali katero koli drugo tekočino med jedjo. Na ta način olajšamo hrani da lažje drsi skozi žrelo v želodec, toda ta navada razredči želodčne kisline, kar zmanjša njihovo učinkovitost in upočasnjuje prebavo. 

Pitje mrzle vode po obroku lahko poškoduje vaše zdravje. Mrzla voda bo namreč strdila pravkar zaužite maščobe in upočasnila njihovo presnovo. S tem se maščobne snovi kopičijo v črevesju ter tako lahko poškodujejo črevesje in popeljejo do razvoja bolezni tega dela prebavnega sistema. 

Zaradi vseh naštetih razlogov in številnih drugih "malenkosti", ki veliko pomenijo, preučite ayurvedska pravila pitja vode. Sprva se morda zdi pretiravanje, vendar ko jih vključite v svoj vsakdan, boste občutili spremembo.

čista izvorska voda u čaši

Pravila pitja vode po starodavni Ayurvedi

Ayurveda je tradicionalna indijska medicina. Na sanskrtu beseda ayurveda  pomeni "znanost o življenju" ali "umetnost dolgoživosti". 

1. Najprej se usedite in zaužijte vodo prav tako, kot bi morali zaužiti vodo ko jejte. Naredite požirek in ne popijte celega kozarca. Požirajte, počivajte in dihajte, nato ponovite. Če naenkrat pogoltnete preveč vode, telo dejansko ne absorbira tekočine. Večina gre kar mimo tebe.

2. Voda bi morala biti sobne temperature. Toplo je vedno boljše. Mrzla in ledena voda dobesedno ugasijo vaš prebavni ogenj. 

3. Po obroku popijte zgolj majhni požirek vode. Če pijete preveč med jedno, vaš trebuh ne bo imel dovolj prostora za prebavne dejavnosti. Zapomnite si to pravilo: izpolnite vaš želodec 50% s hrano, 25% z vodo in pustite 25% praznega prostora za prebavne procese. 

4. Pijte ko ste žejni. Žeja je naravna želja, ki ji je treba prisluhniti. To pomeni, da telo potrebuje vodo.

5. Kar gre za količine, smo vsi različni, različne velikosti, z različnimi dietami in življenjskimi navadami. Univerzalnega pravila osmih kozarcev na dan preprosto ni mogoče uporabiti za vse. Če ste žejni, pijte vodo. Ko boste čez dan prisluhnili signalom žeje in srkali vodo, boste imeli pravo mero.

6. Barva vašega urina je najboljši kazalec, ali je vaše telo dehidrirano. Ko je urin bister n barve slame, in ne temno rumen. Takšna barva je znak, da vam manjka vode v telesu. Vaše ustnice so, tudi, še eden kazalec. Če so suhe,  je verjetno vaše telo dehidrirano. 

Čeprav se ta pravila najprej lahko zdijo kot pretiravanje, jih poskušajte vključiti v vsakodnevno življenje in začutite spremembo. 

kozarec vode

Ayurveda je, tako imenovana naravna medicina in nas uči kako na naraven način ustvariti harmonično, srečno in uravnoteženo življenje, Nekaj vrednih nasvetov ayurvede spoznajte skozi naša preden objavljena besedila: 

Prijavite se na naš brezplačen NOVIČNIK in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane!  S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo!

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.