Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Solate, ki bodo s pomočjo dobrih olj postale prave poslastice - vodnik in triki

Solate, ki bodo, s pomočjo dobrih olj, postale prave poslastice - vodnik in triki

Solata ne mora "plavati" v olju, da bi bila okusna.

Solata ne mora plavati v olju in kisu, da bi bila okusna. Prinašamo vam vodnik za najboljša olja in majhne trike za pripravo in začinjanje solat. 

Vsi članki
17. november 2023.

Solate sodijo med najbolj priljubljene obroke, saj so zdrave, hranljive in jih je lahko pripraviti. Vendar, ali ste prepričani, da veste kako se natančno solate pripravijo?

Za število ljudi so solate odlična rešitev za hiter in zdrav obrok. Dovolj je dodati sesekljano zelenjavo in začiniti. Lahko rečemo, da je skoraj nemogoče narediti napako, ali je res tako?

Mala šola začinjanja solate in vodnik skozi nenavadna olja, ki spremenijo svet zelenjave.

Če ste se odločili korenček dati v solato, ingver, ghee maslo, med, koriander in limona so najboljša izbira za začinjanje. Rdečo peso pa je treba vedno obogatiti s česnom, spomladansko čebulo, žajbljem in sezamovim oljem. Rukula pa obožuje klasiko - oljčno olje, limono in papriko, zelje pa klinček, maslo in materino dušico. 

nutrigold ulje sezama

Olje konoplje je odličen vir omega-3 in omega-6 maščobnih kislin ter je znano, da samo ena žlica konoplje lahko zadostuje našim dnevnim potrebam po nenasičenih maščobnih kislinah.  Ker vsebuje skoraj vse esencialne aminokisline, je odličen vir beljakovin za vegetarijance in vegane. Višje temperature niso dobre za njega, tako olje konoplje rajši uporabljajte kot začimbo, za izboljšanje okusov že pripravljenih omak za slane in sladke jedi. S svojim rahlo oreščkastim okusom obogatite svojo zelenjavo, zlasti motovilec in sveže kumarice, tako kot tudi solate iz stročnic, kot sta leča in čičerika. 

nutrigold ulje konoplje

Laneno olje je bogato z vitamini in minerali ter nenasičenimi maščobnimi kislinami. Vsebuje celo dvakrat več omega-3 maščobnih kislin, kot ga ima ribje olje. Laneno olje ni primerno za kuhanje, saj visoka temperatura njegove zdrave maščobe lahko spremeni v škodljive spojine.

Laneno olje zato rajši dodajte hrani po kuhanju ali med serviranjem. Dajte v omake ali prelive za solate, tako da ga premešate z nekaterim drugim oljem ali uživajte v njegovi zdravilnosti – na žlico, zmešano z jogurtom ali v smoothieju iz  zelenjave. Če pa ste se odločili za izdelavo solat, ga prelijte po blanširanem ohrovtu, papriki in paradižniku.

nutrigold laneno ulje

 

Bučno olje, razen tega, da vsebuje omega-3 in omega-6 maščobne kisline, je bogato z oleinsko kislino, kot tudi z vitamini A,E,C in K ter s številnimi minerali (mangan,selen, železo..)

To temno zeleno, skoraj črno olje bogatega, specifičnega in rahlo oreščkastega okusa je najbolj zdravo uporabiti skozi začimbo za vse vrste solat in za izboljšanje okusov z različnimi že pripravljenimi omakami, saj se s kuhanjem izgubijo vse njegove zdravilne lastnosti (razen oleinske kisline).

Uporabite ga namesto oljčnega ali sončničnega olja, saj vsebuje bolj pestre maščobne kisline, oboževale ga bodo tudi stročnice, kot sta fižol in bob in solate v katerih so glavne klasična zelena solata, radič, paradižniki, tudi celo žita kot sta kvinoja in proso. 

bučino ulje nutrigold

Malo eksotike dodajte v solate in nikoli ne bodo "dolgočasne".

Sezamovo olje je odličen vir omega-6 maščobnih kislin. Čeprav se najpogosteje uporablja za začinjanje azijskih jedi, zlasti v korejski in kitajski kuhinji, to ne pomeni, da ne bo začinila in obogatila domače jedi. Svetlo olje, ki je pridobljeno iz presnih, nepraženih semen, je bolj blagega okusa in se uporablja za cvrtje, medtem ko je temno olje bolj aromatičnega  in intenzivno oreščkastega okusa, ter se doda jedem proti koncu kuhanja, zlasti solatam.

A veste s katero se zelnjavo odlično ujema? Z vsako! Vendar vas bo sezamovo olje presenetilo v solatah, zmešani zelenjavi in sadju kot  sta granatno jabolko ali pomaranča.

Olje oreha vsebuje več kot 80% omega- 3 in omega-6 nenasičenih maščobnih kislin ter pester spekter mineralov in vitaminov. Ne uporabljajte ga pri višjih temperaturah in ga rajši uporabite za kratko cvrtje ribe ali zelenjave. Vključite ga v pripravo hladnih solat, carpaccia, juh in praženih orehov, ali z njimi izboljšajte že končane, kuhane ali pečene jedi. S svojo  dominantno aromo sveže praženih orehov ter s trpkim, grenkim okusom bo obarvala vsako jed. Odlično se ujema z vsemi vrstami sira, lahko pa se dobro kombinira tudi s solato iz buče, rukole ali feta sirom in s vodnim krešom.

Na kak način pa vi uporabljate Nutrigold olja? Sporočite nam v komentarjih. 

V Tedno olja  ki traja do 04. 02.2024. pridobite celo do 30% popusta na številna ekološka olja iz Tovarne Zdrave Hrane. 

Prijavite se na naš brezplačni NOVIČNIK in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane! S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Izvedite tudi o...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.