Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Superhrana Ajda – izjemno superživilo

Ajda – izjemno superživilo

Obogatite svoj tedenski jedilnik s tem izjemnim superživilom!

Obogatite svoj tedenski jedilnik s tem izjemnim superživilom!

Vsi članki
29. december 2020.

Ajda ni le hrana. Uporablja se tudi kot polnilo za vzglavnike, ki nas spominjajo na davne romantične čase. 

Spoznajmo jo!

Ajda - drobno zrno s številnimi zdravilnimi lastnostmi

Zaradi podobnih hranilnih lastnosti jo v kulinariki uvrščamo med žita, čeprav  ni žito oz. ni trava - sorodna je z rabarbaro in kislico.

Ajdova semena so po velikosti podobna semenom pšenice, vendar imajo edinstveno trikotno obliko. Ajda pogosto služi kot nadomestek za riž ali pa jo pripravimo kot kašo, in ker ne vsebuje glutena, jo ljudje, ki so nanjo alergični, vedno vključijo v svoj jedilnik.

Vendar pa je ajda koristna za vse ...

Je bogata s prehranskimi vlakninami in vsebuje osem esencialnih aminokislin. Bogata je tudi z minerali - vsebuje fosfor, magnezij, železo, cink, baker in mangan ter znižuje raven sladkorja v krvi, zato je koristna za diabetike. Ugotovljeno je bilo, da ajda znižuje visok krvni tlak in holesterol ter ohranja zdravje srca in ožilja ter zmanjšuje tveganje za nastanek raka.

Ajdovi proteini imajo specifično aminokislinsko sestavo, zahvaljujoč kateri prispevajo k zniževanju koncentracije holesterola v krvi in ​​normalizaciji visokega krvnega tlaka. Poleg tega delujejo kot prehranske vlaknine. Pomagajo pri delovanju črevesja, preprečujejo zaprtje in sodelujejo pri zmanjševanju odvečne količine ali vzdrževanju ustrezne telesne teže.

Danes so na voljo različni izdelki iz ajde. Za začetek lahko začnete pripravljati ajdove testenine, da se navadite na okus. Načeloma, temnejše kot so testenine, večji je delež ajde, ki jo vsebujejo.

Če pripravljate domač kruh ali pecivo, lahko za začetek dodate nekaj žlic ajdove moke, kar bo testu dalo edinstven okus in barvo. In ja, obvezno pripravite ajdove palačinke. Na seznamu ajdovih izdelkov je tudi zdrob. Fantastično živilo s pomočjo vročega mleka hitro postane super sladica in zdrav zajtrk.

Seveda pa je najbolj znan proizvod iz ajde olupljena ajdov oz. ajdova kaša. Kuha se enako kot riž in se na podoben način tudi uporablja.

Ajda danes doživlja svojo renesanso - iz nje se pripravi tudi čaj, na japonskem znan kot "soba-cha"

Pije se tako vroč kot hladen. Ajdo najprej skuhamo, nato posušimo in popražimo v ponvi, brez olja. Izbrano količino ajde prelijemo z desetkratno količino vode pri 90 ° C. Pokrijemo in pustimo stati dve do štiri minute ter na koncu precedimo.

Najpogosteje ajdo pripravimo kot kašo, ki je odlična za zajtrk, ali kot prilogo zelenjavnim jedem – dobro se prileže zeleni listnati zelenjavi in korenovkam. Dodajajo jo tudi juham, miškam, veganskim klobasam, lahko pa jo uporabimo tudi kod v sarmi, namesto riža.

Tukaj je nekaj odličnih receptov, pripravljenih z ajdo: 

Imamo veliko receptov s tem odličnim nepravim žitom ... skrivajo se za klikom in prijavo na NOVIČNIK. S prijavo na novičnik, pridobi 10% popusta na prvo naročilo. 

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.