DomovZdrav kotičekSuperhranaAzijsko kuhinjo zaznavajo trije trendi – predstavljamo recepte, ki vedno uspejo!

Azijsko kuhinjo zaznavajo trije trendi – predstavljamo recepte, ki vedno uspejo!

Globalizacija in družbena omrežja so prispevali k popularizaciji vse bolj prisotnih azijskih jedi.
Azijsko kuhinjo zaznavajo trije trendi – predstavljamo recepte, ki vedno uspejo!

Morda obožujete jedi iz woka ali uživate ob pitju matcha lattea – eno je gotovo, nihče ni imun na zapeljive okuse iz azijske kuhinje.

Približno veste, kaj se skriva za specialitetami, kot so teriyaki, tikka masala, miso juha ali matcha latte...? Brez dvoma je azijska kuhinja našla pot do zahodnega sveta preko svojih najbolj znanih jedi, izdelkov in receptov. Tudi kadar ne poznamo vseh sestavin posamezne jedi ali izdelka, z veseljem sprejmemo eksotične okuse in toplino, ki jo prinašajo našim telesom!

Seveda smo odprti tudi za trende, ki, tako kot v svetu mode ali notranjega oblikovanja, obstajajo tudi v kulinariki. Ne glede na to, ali želite navdušiti ljubljeno osebo, presenetiti družino ali razširiti svoje ustvarjalne sposobnosti, se navdihnite z azijskimi trendi, ki jih lahko na preprost način vključite v svojo kuhinjo (seveda z našo pomočjo!) ali pa preprosto preizkusite gotove kulinarične kreacije profesionalcev.

Vsebina:

 

Raznolikost azijske kuhinje

Preden se potopimo v bogat svet azijskih jedi, je vredno poudariti, da ta pojem zajema različne kulture, sestavine in tehnike priprave. Na primer, jedi jugovzhodne Azije so prepoznavne po drznih okusih, ki jih prinašajo aromatične sestavine, kot so čili papričice, limonska trava, limeta in ribja omaka, medtem ko se ljubitelji indijske kuhinje prepustijo kompleksni mešanici začimb in zelišč, kot so kumina, koriander, kurkuma in kardamom. Tajska kuhinja se močno opira na uporabo kokosovega mleka, ki ga uporabljajo tako v kremastih curryjih kot v okusnih sladicah.

Aroy - D kokosovo mleko v pakiranju 1000ml

Kupi izdelek

Prav zahvaljujoč družbenim omrežjem ter rastoči globalizaciji in dostopnosti je povpraševanje po sestavinah te kuhinje vse večje tudi v zahodnih državah, kjer so ljudje vedno bolj odprti za preizkušanje novih okusov in jedi. Specialitete azijske kuhinje so se uveljavile kot ena izmed najbolj priljubljenih možnosti, takoj za lokalno kuhinjo.

 

Naj bo azijsko pekoče

Azijski trend prepričljivo vodi pri pekočih, začinjenih in dimljenih okusih. Po nekaterih raziskavah več kot 80 % potrošnikov daje prednost pekočim in začinjenim okusom, ki jih običajno povezujejo z ugodnimi in optimističnimi doživetji – eno izmed teh je gotovo tudi žar. Po uglednih lestvicah, ki temeljijo na globalnih vpogledih, analitiki in delu strokovnjakov, so bili nekateri izmed najbolj priljubljenih okusov lani dimljeni čili, korejska začinjena piščančja jed, tom yum, Sriracha, Gochujang, Yuzu in kitajska mešanica petih začimb ("Five Spice" prašek). Hkrati se kaže, da postajajo kupci vse zahtevnejši glede arom.

Da bi zadovoljili trg, azijski izdelki ne zaostajajo z inovacijami, pri čemer so največji premiki vidni na področjih prigrizkov, omak, začimb, pripravljenih jedi in azijskih juh.

Nutrigold čili v prahu steklenička 50g

Kupi izdelek

Trend dolgoživosti prisega na azijsko kuhinjo

Na primer, japonska in korejska hrana je že dolgo veljala za zdravo izbiro. Obe kuhinji dajeta velik poudarek na svežino, preprostost, bolj zdrave metode kuhanja. V veliki meri se uporablja fermentirana hrana, kot je npr. miso pasta in Kimchi. Taka hrana dobro vpliva na zdravje črevesja.

Trenutno smo priča vse večjemu naraščanju azijskih restavracij in vse pogostejši prisotnosti azijskih jedi v vseh oblikah kulinarične ponudbe. Japonske jedi, kot so suši, ramen in udon, postajajo del jedilnikov, hkrati pa se povečuje tudi zanimanje za uporabo sestavin iz azijske kuhinje, kot so rižev kis, miso pasta, fermentiran tofu in Matcha.

Nori alge so nepogrešljiv del azijske kuhinje, še posebej pri pripravi sushija.

Zanimivo je, da je ena izmed prvih sestavin azijske kuhinje, ki je dosegla svetovno priljubljenost in se uveljavila v kuhinjah po celem svetu, miso pasta. Zahvaljujoč svoji globoki in prijetni umami teksturi se uporablja v številnih jedeh. Prav tako je priljubljena sojina omaka, za njo pa ne zaostaja niti tamari omaka.

Nutrigold tamari omaka eko v pakiranju 500ml

Kupi izdelek

Gašenje žeje na azijski način

Med najbolj priljubljenimi pijačami, ki jih je popularizirala azijska kultura, so zagotovo sladki in sadni okusi brezalkoholnih pijač. Uporablja se sadje, značilno za azijske kraje, kot so citrusi yuzu, kumkvat, marakuja, jabolka Fuji in podobno. Prav tako postajajo vse bolj priljubljeni okusi mete. Še vedno so prisotni tudi viralni trendi, kot je Bubble tea oziroma boba tea ali milk tea, osvežilna pijača, pripravljena iz črnega ali zelenega čaja, sadnega sirupa ter značilnih tapiokinih kroglic, ki jih običajno postrežejo na dnu kozarca.

[CATALOGPRODUCT]

Kljub temu pa zaradi vedno bolj inovativnih kombinacij, kot je pivo z yuzu, postajajo alkoholne pijače vse bolj priljubljene.

Najbolj priljubljene jedi azijske kuhinje

Azijska kuhinja je zelo raznolika, različne države pa imajo svoje tradicionalne jedi.

  • Japonska kuhinja: suši, miso juha, Yakitori
  • Kitajska kuhinja: zeleni čaj, juha iz kitajskega zelja, zelene čebule in piščanca, zelenjava v tempuri
  • Korejska kuhinja: Bibimbap, Kimchi, spomladanske zvitke
  • Tajska kuhinja: Pad Thai, Som Tam, Tom Yum juha

Vse te jedi so bogate z zelenjavo in rastlinskimi beljakovinami ter vsebujejo zelo malo maščob.

Recepti za azijske jedi, ki vas bodo navdušile

Ali obstaja boljši trenutek kot zdaj?
Prav zdaj se lahko odločite pripraviti okusno azijsko jed. Da bi skrajšali čas iskanja, vam spodaj ponujamo navdih za jedi, ki vam bodo vedno uspele.

Azijske jedi s piščancem so na primer vedno dobra izbira, a kdo pravi, da ne morete razširiti svojega kulinaričnega repertoarja? Brez težav se oddaljite od najbolj znanih azijskih jedi, kot so jedi iz woka, in uporabite našo mini azijsko kuharico za navdih.

 

Miso juha, ki jo Japonci jedo vsak dan, je na jedilniku

Recept za miso juho, ki jo Japonci jedo vsak dan

Miso juha je preprosto neustavljiva – z vsako žlico vas objame s toplino in udobjem. S pravo jušno osnovo jo pripravite v le nekaj minutah, priprava pa je tako enostavna, da bo uspela vsakomur – tudi začetnikom ali tistim, ki se še nikoli niso lotili eksotičnih jedi.

Če si želite hitrega “dviga energije” in toplega objema v skledi, je ta recept kot nalašč za vas! Edino, kar potrebujete, je kakovostna miso pasta, pa ste pripravljeni na pravo kulinarično razvajanje.

Preizkusi recept

Pikantni rezanci z arašidi: popolna kombinacija okusov in začimb!

Pikantni rezanci z arašidi – popolna harmonija okusov in začimb

Ta recept prinaša popolno ravnotežje pikantnosti, sladkosti in bogatih oreščkovih tonov. Kombinacija udon rezancev in svežih paprik s hrustljavim kikirikijem ustvarja izvrstno teksturalno igro, ki bo zadovoljila vsa vaša čutila. Z intenzivnimi notami harisse, umamija in nežnim pridihom javorjevega sirupa bo vsaka žlica prava eksplozija okusov.

Ne glede na to, ali gre za hiter obrok v napornih delovnikih ali uživanje v krogu družine, je ta recept idealen za vse, ki obožujejo začinjeno kuhinjo z daškom originalnosti.

Pozabite na dolgočasne obroke, prepustite se tej kulinarični avanturi in uživajte v vsakem grižljaju!

Preizkusi recept

Vzemi grižljaj vegi sušija in za nekaj minut odpotuj v Japonsko

Zagrizite v vege suši in za nekaj minut odpotujte na Japonsko

Sushi je odlična jed za posebne priložnosti. Ne samo, da odlično izgleda, ampak ima tudi izvrsten okus – še posebej, ker obstaja toliko različic te kulinarične umetnosti, da ustrezajo skoraj vsakemu okusu. Tako priljubljen in vsesplošno razširjen v najrazličnejših oblikah, hkrati pa tako tipično japonski, da boste z enim grižljajem zlahka odpotovali v Japonsko. Pripnite pasove, vzletamo!

Pred vzletom pa preverite, ali imate vse zdrave sestavine. Nori alge namreč vsebujejo pomembne in nenadomestljive minerale ter jod. List “Nori” je danes znan skoraj vsem ljubiteljem azijske kuhinje, še posebej oboževalcem sušija.

Preveri recept

Vsak poizkusite in uživajte v teh jedeh:

 

Podajte se v svet azijskih jedi preko začimb

Začimbe niso le skrivnost kulinarične umetnosti – to potrjujejo številni navdušenci in strokovnjaki, med njimi dr. Stuart Farrimond, prehranski znanstvenik in uspešen avtor, ki je mešanje začimb povzdignil v pravo umetnost (ali znanost, izbira je vaša). Prav začimbe imajo moč, da iste skupine sestavin prilagodijo različnim jezikom, čutnicam za okus, osebnostim, kulturam in narodnostim.

Če ste pripravljeni potopiti se v skrivnosti azijske kuhinje, je to morda ravno tisti odločilni znak in odličen trenutek, da začnete!

 

Prijavite se na naš brezplačni novičnik in prvi izvejte vse novosti o zdravem življenju s Tovarno Zdrave Hrane!
Ob prijavi na novičnik prejmete 10 % popusta na prvo naročilo.

Morda vas bo zanimalo tudi..