Uporabniška podpora
Vsi si zaslužimo uživati v sladicah brez slabe vesti – odkrijmo, kako to počnejo te šarmantne in privlačne Evropejke!
V Parizu je povsem običajno ob kavi pojesti čokoladni piškot ali okusen tart, ne da bi se obremenjevali s kalorijami. Kljub temu Francozinje redko sledijo dietam, tehtnica pa jim zagotovo ne določa življenja. Če ste se kdaj spraševali, kakšna je njihova skrivnost vitke postave in brezskrbnega življenjskega sloga, bi verjetno čarobno odgovorile z eno samo besedo – ravnotežje. Priznavamo, da nam je ta filozofija še posebej všeč, saj tudi mi menimo, da so odrekanja pri sladkih grižljajih nepotrebna, če znamo doseči pravi balans. Vsakdo si zasluži uživati v sladicah brez slabe vesti! Odkrijmo torej skupaj, kateri običaji Francozinj jih naredijo privlačne in vitke!
Vsebina:
Francozinje verjamejo, da je užitek v majhnih porcijah enako sladek kot v velikih. Raje bodo pojedle nekaj kakovostnih grižljajev kot celotno škatlo industrijskih piškotov, polnih praznih kalorij. Izbrati bolje, ne več, je prvi trik, po katerem se ravnajo te čarobne Evropejke, ki bodo druženje z najljubšimi ljudmi skoraj vedno povezale z okusnimi grižljaji…
Namesto rafiniranega sladkorja Francozinje pogosto izbirajo naravne alternative, ki ne povzročajo hitrega dviga energije. V njihovih kuhinjah se vse pogosteje znajdejo izdelki, kot so eritritol, sladkor iz kokosovega cveta ali brezov sladkor. Tako enostavno dosežejo nežnost sladic, vendar brez praznih kalorij. In to ni samo za Francozinje – ta rešitev je idealna za vse, ki pazijo na zdravje, a se ne želijo odreči užitku.
Če se v Franciji sladica sploh je, jo uživajo na koncu kosila, počasi, v družbi in z užitkom. Pravzaprav ne gre za vsakodnevno opravilo, zato se uživanje sladkega spremeni v pravi majhen ritual. Medtem ko bosta crème brûlée ali makroni vedno klasiki, vse več prostora pridobivajo tudi manj znane sladice, ki jih je enostavno prilagoditi sodobnemu načinu prehranjevanja z dodatkom naravnih sladkorjev. Skrivnost je v naravnem sladkorju, ki, prav tako kot agavin sirup, sladicam daje polnost okusa na bolj zdrav način.
S tekočimi, sladkimi in naravnimi prelivami lahko obogatite palačinke, sveže sadje ali jogurte, s čimer vsak sladki obrok približate malemu pariškemu ritualu.
Za Francozinje je sprehod del vsakdanjika. Pot na delo, obisk tržnice ali sprehod do prijateljice ne dojemajo zgolj kot obvezo. Za popolno doživetje bodo v torbici vedno imele majhen grižljaj, ki je praktičen, hranljiv in dovolj sladek, da jim dvigne energijo. Ne posegajo po hitri hrani ali industrijskih prigrizkih, temveč skrbno izbirajo sladke grižljaje, ki združujejo užitek in kakovost. Paket datljev, pest oreščkov ali tablica iz sadja ali kakava ponujajo preprosto, naravno in okusno rešitev ter energijo za lahkoten korak po najlepših ulicah Pariza, Nice ali Lyona... To definitivno posnemamo!
Kar Francozinje počnejo instinktivno in že stoletja – uživajo v majhnih porcijah in zmerno – zdaj potrjuje tudi znanost. Čeprav je sladkor stoletja prisoten v naši prehrani, sodobne raziskave vse pogosteje opozarjajo, da lahko njegova prekomerna uporaba resno ogrozi zdravje.
Kombinacija hitrega porasta glukoze v krvi in sproščanja dopamina v možganih ga naredi posebej privlačnega. Zato bi se ob treh popoldne verjetno raje odločili za sladko piškot s čokolado kot pa uživali v jabolku. A občutek zadovoljstva je kratkotrajen, zato je težko ostati pri enem kosu sladice. Možgani se navadijo in zahtevajo vedno več sladkorja, da bi doživeli enak občutek zadovoljstva, zaradi česar nastane ''preveč sladki'' začarani krog.
Kratkoročno sladkor dvigne energijo, vendar kmalu pride do ''sugar crasha'', torej utrujenosti, razdražljivosti in padca koncentracije. Raziskave kažejo tudi, da dolgotrajno pretiravanje povečuje tveganje za depresijo.
Vsi sladkorji niso enaki. Naravni sladkorji iz sadja, zelenjave, polnozrnatih žit in mlečnih izdelkov prihajajo v paketu z vlakninami, vitamini, minerali in antioksidanti. Takšni ogljikovi hidrati se počasi razgrajujejo, zagotavljajo stabilno energijo in ščitijo pred kroničnimi boleznimi. Dodani sladkorji, kot jih najdemo v gaziranih pijačah, energijskih napitkih, sladkarijah in industrijskih pecivih, nimajo hranilne vrednosti. Hitro prehajajo v krvni obtok, povzročijo hiter skok sladkorja v krvi in prav tako hiter padec.
Predstavljajte si kosmiče, ki dolgo ostanejo v tekočini. Po nekaj minutah se napihnejo in verjetno razpadejo. Tako se obnašajo tudi v prebavnem sistemu, razgradijo se skoraj takoj. Za razliko od njih kompleksni ogljikovi hidrati ostanejo trdni (na primer kos buče) in dolgo zagotavljajo energijo.
Tradicionalni recepti so izvedljivi na bolj alternativen način, komaj čakamo, da jih preizkusite! Spodaj preverite nekaj najbolj sladkih idej.
Študija, objavljena leta 2023 v reviji British Medical Journal, je pokazala, da redno uživanje sladkanih pijač povečuje tveganje za prezgodnjo smrt in srčne bolezni. Ko pa so udeleženci te pijače nadomestili s kavo, čajem ali vodo, se je tveganje znatno zmanjšalo. Več raziskav potrjuje, da pretirano uživanje dodanih sladkorjev negativno vpliva na spomin, razpoloženje in koncentracijo – kronično visok vnos sladkorja lahko celo poveča tveganje za kognitivne težave.
Novejše raziskave nakazujejo, da občasni "sladki užitek" (kot so piškoti ali čokolada) ne le da ne škodi kardiometabolnemu zdravju, ampak bi lahko bil povezan z boljšimi rezultati v primerjavi s popolno izključitvijo sladkorja iz prehrane.
Francozinje nam pokažejo, da sladkorja ni treba popolnoma izločiti iz življenja, temveč ga uživati premišljeno. Sladica po kosilu, košček temne čokolade ob kavi ali občasna sladica niso problem, dokler jih uravnotežimo z uravnoteženo prehrano in zmerno telesno dejavnostjo.
Prijavite se na naš brezplačni Novičnik in prvi izvedite vse novosti o zdravem življenju z Tovarno Zdrave Hrane! Z naročnino na newsletter prejmete 10% popust na prvo naročilo.
Vas bo zanimalo tudi...
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila: