
Uporabniška podpora
Vsaka skodelica te tradicionalne pijače ima svojo zgodbo in značaj – tako kot mi. Mi smo poskušali najti povezavo!
Ali ste vedeli, da so ljudje, ki radi uživajo dišeče in tople skodelice čaja, pogosto bolj ustvarjalni in domiselni? Tako vsaj nakazuje raziskava, objavljena v reviji Food Quality and Preference, ki so jo izvedli psihologi z Univerze v Pekingu.
Razlog je precej preprost – čaj vsebuje snovi (med drugim kofein in tanin), ki izboljšujejo koncentracijo, hkrati pa sproščajo možgane in spodbujajo njihovo ustvarjalnost.
Torej, če verjamemo znanosti, je najbolje pred vsakim večjim projektom skuhati skodelico čaja. In mnogi od nas to počnejo že instinktivno – ne zaradi znanosti, ampak zaradi rituala, ki pomirja in nas osredotoča na tisto, kar je res pomembno.
Vsebina:
Prve skodelice čaja so pili pred več kot pet tisoč leti v oddaljeni Kitajski, kjer čaj ni bil le napitek, ampak je pogosto simboliziral duhovnost, harmonijo in pot do zdravja. V budizmu so ga menihi pili med meditacijo, kasneje pa se je čaj užival tudi na cesarskih dvorih.
Na Zahod je čaj prišel precej kasneje, v duhu elegance in družbenega bontona. Vsem je znana angleška popoldanska čajanka, ki se je razvila v 19. stoletju. Medtem ko so premožnejši za ta ritual uporabljali srebrnino, so ga drugi podpirali na bolj preprost način – in ta ritual je kmalu osvojil ves svet!
Po legendi je kitajski cesar Shen Nong čaj odkril med svojim lovskim pohodom leta 2737 pr. n. št. Medtem ko je kuhal rečno vodo, so mu v lonec, nošeni z vetrom, padli lističi neznane rastline. Radovedni cesar je poskusil nekaj požirkov in kmalu začutil, da je utrujenost po lovu izginila!
Danes, ko živimo hitreje kot kdaj koli prej, je čaj za mnoge sinonim za odmik in sprostitev. Globalizacija in razvoj tehnologije sta prinesla raznolikost, o kateri naši predniki niso mogli niti sanjati. Mnogi med nami radi naročijo matcha latte v svoji najljubši kavarni, drugi pa zadovoljno posežejo po fermentiranem čaju, kot je kombuča, s trgovskih polic. V sodobnejših in nekaterih specializiranih barih je pitje čaja postalo svojevrsten družbeni ritual. Včasih je del tudi wellness ritualov, ki vračajo ravnovesje telesu in umu.

Seveda ni znanstvenih dokazov, da bi lahko osebnost "prebrali" iz skodelice čaja, a zabavno je razmisliti, kaj naš najljubši napitek razkriva o našem razpoloženju, stilu in načinu življenja. Vsaka vrsta čaja ima svoje značilnosti – tako kot mi. Nekatere povezave so očitne, pri drugih pa razmislek lahko pomaga odkriti nove vrste čaja. Vredno je poskusiti, kajne?
Ljubitelji zelenega čaja so ponavadi mirni, zavedni in odločni. Ta zeliščni napitek, ki izvira iz Kitajske in Japonske, ima specifičen, skoraj travnat okus, ki ga bodo najbolj cenili tisti s močnejšim značajem. Radi ga izbirajo aktivni ljudje, saj zvišuje raven energije in zmanjšuje občutek utrujenosti, mnogi pa ga pijejo tudi zaradi njegovih detoksikacijskih lastnosti.
Zeleni čaj vsebuje tein, naravni stimulator, ki spodbuja koncentracijo, zaradi česar je popolna izbira za jutranje prebujanje.
Močne in izrazite osebnosti, ki redko kaj prepuščajo naključju, najraje uživajo v skodelici črnega čaja. Radi ga pijejo poslovneži in na splošno vsi, ki so usmerjeni k dobrim in merljivim rezultatom. To je ena redkih vrst čaja, ki se ne poda najbolje k limoni ali medu. Namesto tega jo je najbolje obogatiti z nekaj kapljicami mleka in sladkorja, najbolje rjavega.
Specifičen okus in kar precejšnja vsebnost teina nakazujeta, da se ta čaj pije namerno, obenem pa je odlična alternativa kavi. Črna barva te vrste čaja izvira iz fermentacijskega procesa, kateremu so izpostavljeni sušeni listi, kar ga hkrati ločuje od zelenega čaja, ki tega procesa ne prehaja.
Čaj se tradicionalno pripravlja na štiri različne načine. Glede na stopnjo fermentacije razlikujemo beli, zeleni, črni čaj in oolong.
Esteti, mirne duše in ljubitelji minimalizma pogosto izberejo beli čaj. Prepoznali jih boste po blagi naravi, spokojnosti, ki izhaja iz čistega zadovoljstva in doseženega notranjega ravnovesja. Beli čaj ima nežen in blag okus ter se pridobiva iz najmlajših lističev rastline, iz katere nastaneta tudi zeleni in črni čaj.
Zaradi svoje preprostosti in čistosti simbolizira ravnovesje in subtilnost. Diskretna aroma belega čaja omogoča lahkotno uživanje, zato je najbolje, da ga pijemo brez mleka, limone, sladkorja ali drugih dodatkov.
Oolong je izbira za tiste z izbranim okusom, ki uživajo v ritualu in imajo potrpljenje za odkrivanje številnih plasti in odtenkov iz ene same skodelice toplega napitka. Ta vrsta čaja ne razkrije vsega na prvi pogled. Okus je lahko nežen in zračen, a glede na pripravo se lahko razvije tudi v globoko, skoraj karamelno noto. Če ni pripravljen previdno, lahko hitro postane grenak.
Izvira iz iste rastlinske družine kot črni in zeleni čaj. Z delno fermentacijo lističev, ki se sušijo v strogo nadzorovanih pogojih, se odstrani grenkoba in robusten travnat okus, kar privede do uravnotežene arome. Oolong je zato preprost čaj za tiste, ki cenijo ravnovesje, mir in počasnejši ritem.
Po skodelici tople kamilice najverjetneje posežejo ljudje, ki so pod stresom, tesnobni ali zaskrbljeni. Ta čaj blagega, poznanega okusa deluje pomirjajoče in ponuja skodelico tolažbe.
Skoraj ni gospodinjstva, kjer v kuhinji ne bi skrivali tega blagodejnega čaja, ki so ga po predajah stari Rimljani uporabljali za zdravljenje nespečnosti, pa tudi drugih težav, kot so želodčne težave in slaba prebava. Naše babice so kamilico uporabljale za boleče menstruacije, drisko, bolečine v črevesju, nespečnost in za sprostitev.
Prva vrečka čaja je nastala v Združenih državah Amerike. Mediji navajajo, da je za to zaslužen newyorški trgovec s čajem Thomas Sullivan, ki je svojim poslovnim partnerjem pošiljal čaj v svilenih vrečkah, dovolj velikih za eno skodelico.
Cvetne čaje, kot so hibiskus ali sivka, bodo izbrali optimisti, ki lahkotnost in lepoto življenja najdejo v vsakem trenutku. Verjetno gre za osebe, ki rade razvajajo sebe ali druge, ne da bi kaj pričakovale v zameno. Cvetni čaji so odlična izbira za tiste, ki negujejo prefinjen slog, individualnost in občutek za estetiko.
Ljubitelji sodobnejših različic čaja, kot sta matcha ali kombuča, so ponavadi pravi "urbani hedonisti". Prepoznali jih boste po radovednosti, igrivosti in pripravljenosti, da vedno preizkusijo kaj novega. Običajno sledijo trendom, uživajo v posebnih okusih in pogosto izbirajo tisto, kar je vizualno privlačno in hkrati prijetno za brbončice, na primer napitek iz matche.
Kombuča je popolna izbira za tiste, ki iščejo ravnovesje med užitkom in zdravjem. Rahlo penasta, osvežilna in nežno kisla, je odlična za tiste, ki cenijo pristnost in se ne bojijo sprememb.
[CATALOGPRODUCT]
Vanilija, kokos, jasmin, borovnica … sodobni čaji so danes pravi laboratorij okusov. Najpogosteje jih izbirajo ustvarjalne in radovedne osebe, ki rade eksperimentirajo in se ne bojijo odstopati od pravil. Gre običajno za raziskovalce z odprtim umom, ki komaj čakajo, da doživijo nova doživetja, prepoznali pa jih boste tudi po tem, da v vsem iščejo originalnost in se ne bojijo pustiti svojega pečata.
Ne glede na to, ali gre za zeleni, črni ali cvetni čaj, ima vsaka skodelica svojo zgodbo in svoj značaj. Kateri je vaš najljubši?
Prijavite se na naš brezplačni novičnik in bodite prvi obveščeni o vseh novostih iz sveta zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane! S prijavo na novičnik pridobite tudi 10 % popusta na prvo naročilo.
 pridobite tudi 10 % popusta na prvo naročilo.
Morda vas bo zanimalo tudi:
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila:
