Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček 5 najboljših rastlinskih čajev za prebavo

5 najboljših rastlinskih čajev za prebavo

Pomoč iz narave

Imate težave z napenjanjem in bolečinam v trebuhu, čutite neprijetnost v želodcu? Tukaj so nekateri najboljših rastlinskih čajev, ki jih lahko preizkusite.

 

Vsi članki
13. november 2023.


Številnih zdravstvenih (in prebavnih) motenj se lahko znebimo na naraven način. Verjamemo da nekaj ekoloških rastlinskih čajev učinkovito pomagajo pri slabosti, zaprtju, prebavnih motnjah in drugih zdravstvenih težav. Na srečo, večina jih je na voljo in jih je lahko pripraviti, Spoznajmo jih skupaj v nadaljevanju. 

Ali lahko čaji pomagajo prebavi?

Najpogostejši vzroki za neprijetno zaprtje in prebavne težave so sedeč način življenja, malo gibanja, prehrana z nizko vsebnostjo vlaknin in dehidracija zaradi nezadostnega vnosa tekočine. Če imate težave s prebavo, poskušajte razmisliti o kakovosti prehrane in dnevnem vnosu tekočine. Vključite v prehrano čim več hrane, bogate z vlakninami (sadje, zelenjavo) in rastlinske čaje, ki spodbujajo prebavni sistem in pomagajo pri lajšanju zaprtja. 

Čeprav čaj resnejših obolenj ne bo mogel ozdraviti, lahko pri težavah s prebavili poskrbi za prepotrebno olajšanje. Bodisi trpite od kroničnih želodčnih obolenj, ali le iščete olajšanje po obilnem obroku, je čaj lahko sijajen način da pomagate vaši prebavi in pomirjate želodec - na popolnoma naraven način. Topli rastlinski čaji blagodejno vplivajo na prebavo, pomagajo telesu pri presnovi "težke" hrane in odpravljajo napenjanje. 

Obstaja nekaj vrst čajev, ki so posebej koristni ko gre za prebavo. Vedno prisluhnite svojem telesu in hitro boste ugotovili, kateri vam čaj največ ustreza. 

Najboljši čaji za prebavo, napenjanje in zaprtje

1. Čaj iz poprove mete

Poprova meta, zelena rastlina Mentha piperita je dobro znana po svojem osvežilnem okusu, vendar tudi sposobnosti da učinkovito pomiri želodčne težave. Študije na živalih in ljudeh kažejo da mentol, spojina pridobljena iz poprove mete, izboljšuje prebavne motnje. Olje in čaj poprove mete se včasih uporabljata za izboljšanje sindroma razdražljivega črevesja (IBS), vnetnega stanja, ki prizadene debelo črevo in lahko povzroči bolečine v trebuhu, napenjanje, pline in druge neprijetne simptome. Za pripravo čaja iz poprove mete potopite 7-10 svežih listov poprove mete ali 1 vrečko čaja iz mete v 1 skodelico (250ml) prekuhane vode, naj tako stoji 10 minut preden ste ga odcedili in zaužili. 

Čaj od lista paprene metvice za probavu

 

2. Čaj iz ingverja

Ingver, ali Zingiber officinale poteka iz Azije. Njegov podzemni del stebla se uporablja kot začimba v kuhinjah po vsem svetu. Ingverjev čaj se že stoletja uporablja v ljudski in ajurvedski medicini, ima močan protivnetni učinek in lahko pomaga pri pomirjanju želodčnih obolenj ter učinkovito prispeva k izboljšanju zdravja prebavnega sistema.

Spojine v ingverju znane kot gingeroli in shaogoli, lahko pomagata v spodbujanju kontrakcij in praznjenju želodca. Ingver lahko pomaga pri slabosti, krčih, napenjanju, plinih ali prebavnih motenj. Za pripravo čaja iz ingverja kuhajte 2 žlici (28 g) sesekljane korenine ingverja v 2 skodelici (500 ml) vode v 10-20 minut preden ste ga precedili in zaužil. Lahko tudi daste vrečko ingverjeva čaja v 1 skodelico (250 ml) prekuhane vode na nekaj minut. Dokazano je da ingver lajša slabost in bruhanje ter lahko pomaga pri številnih težavah s prebavili. 

 

Čaj od đumbira nutrigold za probavu

 

3. Čaj iz navadnega sleza

Slez je zdravilna rastlina, ki raste na območju srednje Evrope in zahodne Azije. Čeprav se lahko uporabljajo vsi deli rastline od listih do cvetov, je v ljudski medicini najbolj znana korenina te rastline. Zdravilne lastnosti sleza je sluz, ki jo je največ v korenini. Polisaharidi iz korenine navadnega sleza lahko spodbudijo nastajanje sluzi, ki obloži sluznico prebavnega trakta, kar olajša številne prebavne težave.

Razen povečanja proizvodnje sluzi, korenina belega sleza lahko ima antioksidativne lasnostni ki pomagajo k zmanjšanju ravni histamina, spojine , ki se sprošča pri vnetju telesa. Kot rezultat tega, lahko zaščiti pred razjedami želodca. Za pripravo čaja iz korenine navadnega sleza premešajte 1 žlico (14 g) sušenega belega sleza z 1 skodelico (250 ml) prekuhane vode. Pustite da stoji 5-10 minut, preden ga precedite in zaužijete. Čaj je najboljše zaužiti enkrat do dvakrat na dan.

 

Čaj od korijena bijelog sljeza

4. Čaj iz kamilice

Kamilica ima številna pozitivna delovanja na zdravje uma, telesa in duše, in deluje kot prebavni stimulans Lajša simptome slabe prebave: krče, napenjanje, drisko, zaprtje. Kamilica je pomirjajoč, naravno sladek rastlinski čaj, ki je okusen sam ali premešan z drugimi rastlinami in začimbami. Dokazano je, da kamilica zmanjša simptome refluksa kisline, preprečuje napenjanje in pline ter prispeva k splošnemu zdravju prebave.Ta nežna rastlina pomirja in krepi telo in lahko pomaga pri doseganju telesnega in duševnega dobrega počutja. V ljudski medicini se uporablja že več 100 let in je znan njen močen terapevtski učinek.

Nutrigold čaj od kamilice 

5. Koprivin čaj

Kopriva je ena divjih rastlin, znana kot "močna plevel", znana pa je po svojih blagodejnih učinkih na zdravje celotnega telesa. Kopriva vsebuje kalcij, kalij, železo, fosfor ter vitamine A in C ter organske kisline. Poleg tega, je bogata s flavanoidi, ki odlično vplivajo na delovanje celotnega organizma. Koprivin čaj je odličen za čiščenje organizma, odlična je izbira tudi za prebavne težave. Kopriva, namreč, izboljšuje proces razstrupljanja telesa in pomaga izločiti odvečno vodo brez izgube vitalnosti in energije. Za pripravo koprivinega čaja, 1 čajno žličko prelijte z 2 dl vode (100°C), pustite da stoji 5-10 minut ter precedite.

Nutrigold čaj od koprive za probavu

Kaj še pomaga pri težavah s prebavo?

V nadaljevanju preberite na katere vse načine lahko olajšate prebavne motnje, oziroma prebudite prebavo.

  • Pijte dovolj tekočine
  • Jejte več sadja, zelenjave in polnozrnatega žita
  • Dodajte prebiotike v prehrano
  • Pitje rastlinske čaje
  • Povečajte vnos vlaknin, uporabljajte oljčno olje, jogurt, oreščke.
  • Uživajte fermentirana živila.
  • Redno vadite.
  • Žvečite hrano počasno. 
  • Uravnovesite vnos omega-3  in omega-6 maščobnih kislin
  • Izogibajte se alkoholu, cigaretam in drugim škodljivim substancam
  • Izogibajte se dolgotrajnemu sedenju pred računalnikom ali televizijo, občasno vstanite in se sprehodite
  • Sprostite se in se izogibajte stresnim situacijam.

Sklep

Težav s prebavili, kot je napenjanje, krči v želodcu in zaprtje se lahko znebite  s pomočjo rastlinskih čajev. Ekološki rastlinski čaji so odličen vir antioksidantov, spojin, ki lahko zmanjšajo tveganje za določene kronične bolezni, po Academy of Nutrition and Dietetics. Dve skodelici dveno so zadostne in bodite potrpežljivi, včasih je treba nekaj časa da čaj začne z delovanjem. 

Čeprav občasno prebavno nelagodje ni nujno razlog za skrb, če zaprtje traja predolgo (več kot dva tedna), če imate črno ali krvavo blato, povišano telesno temperaturo in pogosto, dolgotrajno zaprtje, obiščite svojega zdravnika. Prav tako se pred zdravljenjem določenih bolezni ali stanj z zeliščnimi pripravki vsekakor posvetujte z zdravnikom, še posebej, če ste kronični bolnik.

Vse omejene, ekološke in visoko kakovostne čaje za boljo prebavo lahko kupite v naši spletni trgovini ali v naših poslovalnicah, seznam poslovalnic pa najdite tukaj

Čaji za preobavo

Prijavite se na naš brezplačni NOVIČNIK in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane! S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Izvedite tudi o...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.