DomovZdrav kotičekSuperhranaKvinoja na jedilniku? 8 prepričljivih razlogov – eden te bo navdušil!

Kvinoja na jedilniku? 8 prepričljivih razlogov – eden te bo navdušil!

Razkrivamo, kako to izjemno hranljivo živilo vpliva na zdravje, in prinašamo recepte za kosilo.
Kvinoja na jedilniku? 8 prepričljivih razlogov – eden te bo navdušil!

Ta pseudožitarica je s svojimi hranilnimi lastnostmi že zdavnaj presegla nekatere kulture, značilne za zahodno kuhinjo. Nič čudnega! Prinaša številne koristi za organizem, posebej pa nas navdušuje, da pozitivno vpliva na lepoto las.

Kvinoja (quinoa), pseudožitarica, ki so jo že stari Inki imenovali “sveta hrana”, je danes priljubljena v svetovnih kuhinjah in na krožnikih ljubiteljev zdrave prehrane. Znana solata s kvinojo, ki jo pripravlja Jennifer Aniston, je že leta viralna (ne skrbite, recept bomo delili!), strokovnjaki, kot je Tim Spector, pa priporočajo, da kvinojo pogosteje vključujemo v jedilnik.

Britanski profesor genetične epidemiologije na King’s Collegeu v Londonu poudarja, da kvinoja vsebuje več vlaknin in beljakovin kot običajen riž v zahodni prehrani. Obstaja kar nekaj razlogov, zakaj bi jo morali imeti vedno pri roki (in jo pogosteje kuhati!).

Kvinoja si status superhrane vsekakor zasluži – ne le zaradi številnih koristi za telo, ampak tudi zaradi svojega pozitivnega učinka na lase, kar je razlog, ki nam je še posebej všeč!

Vsebina:

Kvinoja se je začela gojiti v južnoameriških Andih že pred več tisoč leti pred našim štetjem. Zgodovinski viri poročajo, da so jo španski osvajalci zaradi verskih razlogov razglasili za »nezaželeno rastlino«, zato ni postala tako razširjena v Evropi. Danes ta pseudožitarica velja za eno najbolj hranilno bogatih živil na svetu.

1. Kvinoja – odličen vir beljakovin

Če prisegaš na rastlinske vire beljakovin, je kvinoja prava izbira za tvojo prehrano. Kvinoja vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin, zato je po vsebnosti beljakovin povsem primerljiva z mlečnimi izdelki. Ena porcija kuhane kvinoje (približno 185 g) vsebuje okoli osem gramov beljakovin, zaradi česar je idealna za vegane, vegetarijance ali vsakogar, ki želi povečati vnos beljakovin – ključnih za obnovo celic, mišic, encimov in hormonov ter za pravilno delovanje telesa.

Preverite, katera rastlinska živila vsebujejo več beljakovin kot meso.

2. Kvinoja – prava zakladnica hranil

Zrna te pseudožitarice so majhna, a polna vitaminov, mineralov in antioksidantov. Najbolj bogata je z magnezijem, železom, cinkom in folno kislino – hranili, ki podpirajo zdravje in vitalnost. Uživanje kvinoje zagotavlja ključne mikronutriente in hkrati pomaga preprečiti nihanje energije čez dan.

 

3. Kvinoja naravno ne vsebuje glutena

Za ljudi s preobčutljivostjo na gluten ali tistim, ki sledijo načelom brezglutenske prehrane, je kvinoja odlična in okusna alternativa žitaricam iz pšenice. Je naravno brez glutena, zato jo lahko brez skrbi uživajo tudi osebe z intoleranco na gluten. Odlično se obnese kot priloga glavnim jedem, prav tako pa kot hranilna sestavina v solatah. Kljub temu je vedno priporočljivo preveriti deklaracijo izdelka. S svojo zanimivo teksturo in okusom po oreščkih kvinoja obogati vsak obrok.

Kvinoja je zdrava opcija za kosilo

 

4. Kvinoja podpira delovanje prebavnega sistema

Kvinoja je bogata z vlakninami in odličen zaveznik zdravih prebavil. Vlaknine pomagajo ohranjati zdravo črevesno mikrofloro, spodbujajo redno prebavo in prispevajo k optimalni telesni teži. Poleg tega je lahko prebavljiva in nežna do želodca. Zaradi kakovostnih beljakovin in vlaknin, ki podaljšujejo občutek sitosti, je kvinoja idealna izbira tudi za tiste, ki želijo izgubiti odvečne kilograme.

 

5. Kvinoja uravnava raven sladkorja v krvi

Zaradi nizkega glikemičnega indeksa kvinoja ne povzroča nenadnih skokov sladkorja v krvi. To jo naredi odlično izbiro za diabetike, pa tudi za vse, ki želijo ohraniti stabilno raven energije čez dan.

 

6. Kvinoja pozitivno vpliva na delovanje srca

Raziskave kažejo, da redno uživanje kvinoje lahko pomaga znižati raven holesterola in zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni. Vlaknine, magnezij, antioksidanti ter zdrave maščobe – zlasti mononenasičene in omega-3 maščobne kisline – blagodejno vplivajo na srce in ožilje.

 

7. Kvinoja je vsestransko živilo

Vsestranskost kvinoje v kuhinji nima meja. Odlično se poda k solatam, juham, zdravim zajtrkom ali sladicam. Njen blag okus, ki spominja na oreščke, se odlično poda k številnim jedem in odpira nešteto kulinaričnih možnosti. Ne glede na to, ali si zaželite osvežilne solate, tople enolončnice ali sladkega prigrizka – kvinoja vedno znova navduši.

Kvinoja je vsestranska psevdozitarica

 

8. Kvinoja za sijoče in vitalne lase

Verjeli ali ne – skrivnost zdravih in bujnih las se skriva prav v vaši kuhinji! Kvinoja, bogata z beljakovinami, vitamini in minerali, lase neguje od korenin do konic, jih krepi, obnavlja in jim vrača naraven sijaj ter prožnost.

  • Krepi lase 
    Kvinoja, bogata z beljakovinami, neguje in krepi vsak las posebej. Ker so proteini osnovni gradniki las, redno uživanje kvinoje pomaga okrepiti šibke in poškodovane lase, zmanjša lomljenje ter spodbuja rast.
  • Obnavlja poškodbe
    Pretirano izpostavljanje vročini, kemičnim tretmajem ali zunanjim vplivom lahko močno poškoduje lase. Aminokisline v kvinoji prispevajo k obnovi lasnih vlaken in vzpostavljajo ravnovesje vlage, zato lasje postanejo gladki, svilnati in odporni.
  • Daje sijaj lasem
    Kombinacija vitaminov, mineralov in antioksidantov v kvinoji spodbuja lesk in vitalnost las. Pusta pričeska naj postane preteklost, komplimenti pa del vsakdana.
  • Pomirja lasišče
    Zdravo lasišče je ključ do rasti močnih las. Protivnetne lastnosti kvinoje pomagajo pri suhem lasišču, srbečici in prhljaju ter vračajo občutek ravnovesja in udobja.
  • Ščiti barvo
    Antioksidanti v kvinoji ščitijo lase pred oksidativnim stresom in zunanjimi vplivi, s čimer ohranjajo obstojnost barve in njen sijoč videz.
  • Ukroti kodre
    Zaradi antistatičnih lastnosti kvinoja pomaga zgladiti in ukrotiti lase. Ne glede na to, ali imate ravne, valovite ali kodraste lase, izdelki s kvinojo jim podarijo mehkobo, gladkost in voljnost.
  • Primerna za vse tipe las
    Kvinoja je nežna in primerna za vse tipe las, tudi za občutljivo lasišče in barvane lase. Njene hipoalergene in neiritativne lastnosti jo uvrščajo med varne in učinkovite naravne sestavine za nego las.

Resnično ni več izgovorov, da izdelke za nego s kvinojo ne bi vključili v svojo lepotno rutino. A ne pozabimo – prava lepota prihaja od znotraj. Bogata hranila kvinoje nahranijo lase, jim povrnejo sijaj in poskrbijo za zdrav in vitalen videz.

 

Obstaja več kot 3000 sort kvinoje, a najpogosteje omenjamo belo, rdečo in črno. Čeprav se razlikujejo po barvi in teksturi, vse vsebujejo visoke ravni dragocenih mikronutrientov, zaradi česar velja kvinojo na splošno za pravo superživilo.

Kvinoja - Ekoloska 500g Nutrigold

Kupi izdelek

Da bo vsak grižljaj hkrati okusen in hranljiv, smo pripravili recepte, katerim se ne boste mogli upreti! Eden izmed njih je viralna solata Jennifer Aniston, drugega pa, z dodatkom fermentiranih živil, kot je kislo zelje, priporoča Tim Spector. Izberite svoj način uživanja te hranljive pseudožitarice, vaše telo in lasje pa vam bodo hvaležni. Spodaj predstavljamo naše tri najljubše recepte s kvinojo.

 

Solata s kvinojo

Recept Jennifer Aniston

  • kuhana kvinoja
  • čičerika (iz konzerve ali kuhana)
  • feta sir
  • pistacije
  • kumara (brez semen, narezana na kocke)
  • rdeča čebula (na drobno)
  • sveža zelišča po želji (peteršilj, meta, …)

Količine prilagodite po svojem okusu.

Preliv:

  • olivno olje
  • limonin sok
  • javorjev sirup
  • Dijon gorčica
  • sol

Priprava:

  1. Vse sestavine za preliv dobro premešajte.
  2. Sestavine za solato enakomerno premešajte in prelijte s prelivom.

 

Solata iz kvinoje s papriko

Recept Tima Spectorja

  • 120 g kuhane kvinoje
  • 160 g graha
  • 70 g oliv (prepolovljenih)
  • 2 pečeni rdeči papriki (iz kozarca, narezani na trakove)
  • 60 g lešnikov (grobo sesekljanih)
  • 2 žlici kislega zelja
  • sol in črni poper

Priprava:

  1. Vse sestavine za solato dobro premešajte v skledi.
  2. Za preliv zmešajte olivno olje, limonin sok, Dijon gorčico, sol, poper in po želji med ali javorjev sirup. Lahko pa solato začinite le z oljem in kisom ali uporabite svoj najljubši preliv.
  3. Prelijte solato s prelivom in uživajte v vsakem grižljaju!

[CATALOGPRODUCT]

 

Kvinoja s sezonsko zelenjavo

  • 1 skodelica oprane kvinoje
  • 2 skodelici vode ali zelenjavne jušne osnove
  • 2 skodelici mešane zelenjave (paprika, bučke, jajčevci, paradižnik, rdeča čebula)
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol in poper po okusu
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • 1 žlica medu ali javorjevega sirupa
  • sveža zelišča (peteršilj ali bazilika)

Priprava:

  1. Pečico segrejte na 200 °C.
  2. V loncu zmešajte kvinojo in vodo (ali jušno osnovo), zavrite, nato zmanjšajte temperaturo in kuhajte pokrito približno 15 minut, dokler kvinoja ne vpije tekočine. Pokrito pustite še 5 minut, nato rahlo premešajte z vilico.
  3. Zelenjavo razporedite na pekač, prelijte z olivnim oljem, posolite in popoprajte ter pecite 20–25 minut, občasno premešajte.
  4. V manjši skledi zmešajte balzamični kis z medom ali sirupom.
  5. Pečeno zelenjavo zmešajte s kuhano kvinojo, prelijte s pripravljenim prelivom in potresite s svežimi zelišči.

Dober tek!

Prijavite se na naš brezplačni novičnik in prvi izvedite vse novosti iz sveta zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane! Ob prijavi na novičnik  prejmete tudi 10 % popusta na prvo naročilo.

Morda vam bo zanimivo tudi...