Uporabniška podpora
Ta pseudožitarica je s svojimi hranilnimi lastnostmi že zdavnaj presegla nekatere kulture, značilne za zahodno kuhinjo. Nič čudnega! Prinaša številne koristi za organizem, posebej pa nas navdušuje, da pozitivno vpliva na lepoto las.
Kvinoja (quinoa), pseudožitarica, ki so jo že stari Inki imenovali “sveta hrana”, je danes priljubljena v svetovnih kuhinjah in na krožnikih ljubiteljev zdrave prehrane. Znana solata s kvinojo, ki jo pripravlja Jennifer Aniston, je že leta viralna (ne skrbite, recept bomo delili!), strokovnjaki, kot je Tim Spector, pa priporočajo, da kvinojo pogosteje vključujemo v jedilnik.
Britanski profesor genetične epidemiologije na King’s Collegeu v Londonu poudarja, da kvinoja vsebuje več vlaknin in beljakovin kot običajen riž v zahodni prehrani. Obstaja kar nekaj razlogov, zakaj bi jo morali imeti vedno pri roki (in jo pogosteje kuhati!).
Kvinoja si status superhrane vsekakor zasluži – ne le zaradi številnih koristi za telo, ampak tudi zaradi svojega pozitivnega učinka na lase, kar je razlog, ki nam je še posebej všeč!
Vsebina:
Kvinoja se je začela gojiti v južnoameriških Andih že pred več tisoč leti pred našim štetjem. Zgodovinski viri poročajo, da so jo španski osvajalci zaradi verskih razlogov razglasili za »nezaželeno rastlino«, zato ni postala tako razširjena v Evropi. Danes ta pseudožitarica velja za eno najbolj hranilno bogatih živil na svetu.
Če prisegaš na rastlinske vire beljakovin, je kvinoja prava izbira za tvojo prehrano. Kvinoja vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin, zato je po vsebnosti beljakovin povsem primerljiva z mlečnimi izdelki. Ena porcija kuhane kvinoje (približno 185 g) vsebuje okoli osem gramov beljakovin, zaradi česar je idealna za vegane, vegetarijance ali vsakogar, ki želi povečati vnos beljakovin – ključnih za obnovo celic, mišic, encimov in hormonov ter za pravilno delovanje telesa.
Preverite, katera rastlinska živila vsebujejo več beljakovin kot meso.
Zrna te pseudožitarice so majhna, a polna vitaminov, mineralov in antioksidantov. Najbolj bogata je z magnezijem, železom, cinkom in folno kislino – hranili, ki podpirajo zdravje in vitalnost. Uživanje kvinoje zagotavlja ključne mikronutriente in hkrati pomaga preprečiti nihanje energije čez dan.
Za ljudi s preobčutljivostjo na gluten ali tistim, ki sledijo načelom brezglutenske prehrane, je kvinoja odlična in okusna alternativa žitaricam iz pšenice. Je naravno brez glutena, zato jo lahko brez skrbi uživajo tudi osebe z intoleranco na gluten. Odlično se obnese kot priloga glavnim jedem, prav tako pa kot hranilna sestavina v solatah. Kljub temu je vedno priporočljivo preveriti deklaracijo izdelka. S svojo zanimivo teksturo in okusom po oreščkih kvinoja obogati vsak obrok.

Kvinoja je bogata z vlakninami in odličen zaveznik zdravih prebavil. Vlaknine pomagajo ohranjati zdravo črevesno mikrofloro, spodbujajo redno prebavo in prispevajo k optimalni telesni teži. Poleg tega je lahko prebavljiva in nežna do želodca. Zaradi kakovostnih beljakovin in vlaknin, ki podaljšujejo občutek sitosti, je kvinoja idealna izbira tudi za tiste, ki želijo izgubiti odvečne kilograme.
Zaradi nizkega glikemičnega indeksa kvinoja ne povzroča nenadnih skokov sladkorja v krvi. To jo naredi odlično izbiro za diabetike, pa tudi za vse, ki želijo ohraniti stabilno raven energije čez dan.
Raziskave kažejo, da redno uživanje kvinoje lahko pomaga znižati raven holesterola in zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni. Vlaknine, magnezij, antioksidanti ter zdrave maščobe – zlasti mononenasičene in omega-3 maščobne kisline – blagodejno vplivajo na srce in ožilje.
Vsestranskost kvinoje v kuhinji nima meja. Odlično se poda k solatam, juham, zdravim zajtrkom ali sladicam. Njen blag okus, ki spominja na oreščke, se odlično poda k številnim jedem in odpira nešteto kulinaričnih možnosti. Ne glede na to, ali si zaželite osvežilne solate, tople enolončnice ali sladkega prigrizka – kvinoja vedno znova navduši.

Verjeli ali ne – skrivnost zdravih in bujnih las se skriva prav v vaši kuhinji! Kvinoja, bogata z beljakovinami, vitamini in minerali, lase neguje od korenin do konic, jih krepi, obnavlja in jim vrača naraven sijaj ter prožnost.
Resnično ni več izgovorov, da izdelke za nego s kvinojo ne bi vključili v svojo lepotno rutino. A ne pozabimo – prava lepota prihaja od znotraj. Bogata hranila kvinoje nahranijo lase, jim povrnejo sijaj in poskrbijo za zdrav in vitalen videz.
Obstaja več kot 3000 sort kvinoje, a najpogosteje omenjamo belo, rdečo in črno. Čeprav se razlikujejo po barvi in teksturi, vse vsebujejo visoke ravni dragocenih mikronutrientov, zaradi česar velja kvinojo na splošno za pravo superživilo.
Da bo vsak grižljaj hkrati okusen in hranljiv, smo pripravili recepte, katerim se ne boste mogli upreti! Eden izmed njih je viralna solata Jennifer Aniston, drugega pa, z dodatkom fermentiranih živil, kot je kislo zelje, priporoča Tim Spector. Izberite svoj način uživanja te hranljive pseudožitarice, vaše telo in lasje pa vam bodo hvaležni. Spodaj predstavljamo naše tri najljubše recepte s kvinojo.
Recept Jennifer Aniston
Količine prilagodite po svojem okusu.
Preliv:
Priprava:
Recept Tima Spectorja
Priprava:
[CATALOGPRODUCT]
Priprava:
Dober tek!
Prijavite se na naš brezplačni novičnik in prvi izvedite vse novosti iz sveta zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane! Ob prijavi na novičnik
prejmete tudi 10 % popusta na prvo naročilo.
Morda vam bo zanimivo tudi...
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila: