Uporabniška podpora:
+385 1 5573 568
Uporabniška podpora
Vsebuj lentinan, ki krepi odpornost
Shiitake je ena najbolj raziskanih vrst zdravilnih gob.
Gre za gobo, ki raste na posekanih in odmrlih oblikah breze, hrasta, bukve, bresta in kostanja. Goba je zelo okusna, služi kot prvovrstna začimba, enostavna za sušenje in konzerviranje.
Najstarejših zapis o izkušnji tradicionalne japonske medicine z uporabo zdravilnih gob sega daleč v preteklost. Več tisočletne izkušnje so vezane za zdravilnost teh gob.
Shiitake vsebuje aminokisline, beljakovine in najbolj pomembno, vitamin D. Primarna vloga vitamina D je ohranjanje homeostaze in konstantne koncentracije kalcija in fosfata v plazmi, kar pomeni, da shiiitake pomagajo pri izgradnji kosti, uravnavajo krvni tlak, upočasnjujejo proces staranja, ščitijo imunski sistem ter zmanjšujejo napetost in stres.
Pri uživanju shiitake gob, imunski sistem ima celo skupino celic, ki se bojujejo proti okužbam.
Na Japonskem in Kitajskem se goba že od davnin uživa za zaščito pred prehladom in gripo. Potrjeno je, da nekatere sestavine spodbujajo odpornost, oziroma splošno obrambo organizma. V gobi shiitake so odkrite tudi substance, ki delujejo protibakterijski.
Zato se v orientalski medicini ta alergijski učinek že stoletja uporablja. Poleg omenjenih učinkovitosti, z uživanjem te gobe se odstranjuje odvečna voda v telesu, znižuje krvni tlak, zmanjšuje napetost in stresna stanja. Shiitake vsebuje skoraj dvakrat več beljakovin, ogljikovih hidratov in vlaknin, kot večina drugih jedilnih gob.
Te okusne in zdrave gobe so zelo priljubljene v kuhinjah po vsem svetu, zaradi svojega bogatega, masnega okusa in kremaste teksture. Shiitake je najbolj preprosto pripraviti z rižem, lahko se dodajajo tudi številnih zelenjavnih jedem, katerim bodo dale dodaten, odličen, intenziven okus.
Tudi se lahko uporabljajo za pripravo enolončnic, juh ali golažev, pri čemer se kuhajo na enak način kot kakršne koli druge gobe. Pri uživanju suhih shiitake gob jih je treba najprej dobro namočiti v topli vodi, da bi se omehčale, potem lahko začnete kuhati!
Praškasta oblika gob se lahko pripravlja, lahko jih postrežemo v različnih jedeh da ojačamo hranilni profil jedi, ter zakrožimo okus. Shiitake so rahlo prijetnega vonja, s kuhanjem pa bo dobila dimljen, zemeljski okus.
Shiitake v prahu bodo se odlično ujele s hladnimi in toplimi jedmi. Obogatite svoje shakeove, smoothieje ali jutranje kosmiče. pripravite okusne presne ploščice ali jih dodajte v kuhane jedi.
Priporočeni dnevni odmerek shiitake gob je 1-2 čajni žlički. Prah se dobro meša s sokom, riževim ali sojinim mlekom, jogurtom. Lahko ga dodate vašem najljubšem smoothieju, ali celo domačim energijskim ploščicam.
Shiitake gobe suhe, v prahu ali v obliki tablet lahko kupite v naši spletni trgovini. Če pa bi raje obiskali eno naših poslovalnic, je tukaj seznam fizičnih trgovin na Hrvaškem.
Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane! S prijavo na novičnik pridobite 10% na prvo naročilo.
Zanimajo vas lahko tudi..
Si želiš 10% popusta?
Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane.
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.
Podprti načini plačila
V naši spletni trgovini lahko plačaš: