Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Superhrana Sok iz zelene za vsako jutro - prednosti in slabosti, recept za pripravo v namiznem mešalniku

Sok iz zelene za vsako jutro - prednosti in slabosti, recept za pripravo v namiznem mešalniku

Pozitivni (in negativni) učinki in način pripravljanja

Sok iz zelene v zadnjem času je postal najbolj priljubljeni napitek za zdravje in vitalnost, o njegovih zdravstvenih prednostih govorijo prav vsi, od zdravstvenih strokovnjakov do fitnes influencerjev. Ali je sok iz zelene zares čarobni napitek ali le mimoidoči trend.

Vsi članki
09. marec 2023.

 Zelena velja za naravni "čistilec" telesa. Ima močen diuretičen učinke, verjame se da pomaga pri izkašljevanju, odlična izbira tudi za osebe, ki imajo težave s prebavili. 

Zelenine zdravilne lastnosti ostajajo najbolj ohranjeni v sveže stisnjenem soku presne korenine, listov in stebla. Z listi je ni treba pretiravati, ker sok postane grenki, in v primeru da vam je okus zelene preveč oster, lahko v sok dodate med ali katero koli drugo sladilo, ali ga zmešati z banano. 

V nadaljevanju preberite več o zdravstvenim prednostim uživanja zeleninega soka, možnimi pomanjkljivosti, prinašamo vam  pa odgovor na vprašanje, ali vam lahko s sokom iz zelena razstrupljate, oziroma očistiti telo pred strupi. 

Zdravstvene prednosti soka iz zelene

Sok iz zelene vsebuje hranljive snovi, ki dajejo zdravstvene prednosti, vključno z antioksidanti in protivnetnimi spojinami. Številni verjamejo, da je sveži sok iz zelene ozdravil stanja kot je rak, debelost, težave s ščitnico in akne, potrebno pa je omeniti, da je trenutnih raziskav na to temo malo. Sok iz zelene, vendar ima nekaterih koristi, ko se uživa kot del zdrave in uravnotežene prehrane. Vendar nam sok iz zelene daje nekaj prednosti, posebej ko se uživa kot del zdrave in uravnotežene prehrane. 

  • Hidratacija

Sok iz zelene je večinoma sestavljen iz vode in vam lahko pomaga da ostanete hidrirani. Vzdrževanje hidratacije je vitalno za vaše telo, številni pa ne vnesejo dovolj tekočine skozi dneva. Pravilna hidratacija je bistveno za regulacijo telesne temperature, krvnega tlaka, funkcijo možganov, dostavo hranil, prebavne procese in zdravje ledvic.

  • Protivnetne lastnosti

Zelenin sok je bogat z rastlinskimi spojinami, ki se imenujejo fitohranila. Te spojine lahko zmanjšajo vnetja v telesu, delujejo kot antioksidanti in pomagajo zmanjšati oksidativni stres. Oksidativni stres nastane, ko se v vašem telesu nakopičijo nestabilne molekule, imenovane prosti radikali. Prehrana bogata z antioksidanti je povezana z nižjo stopo kroničnih bolezni, vključno z boleznimi srca, diabetesom, debelostjo in določenimi vrstami raka. Antioksidanti, tudi, lahko izboljšajo zdravje kože. 

Študija iz leta 2017, objavljena v Journal of Asian Natural Products Research, je pokazala, da lahko nekatere spojine v zeleni spremenijo procese molekul, odgovornih za vnetje, in ga tako zmanjšajo

sok od celera

Ali lahko sok iz zelene pomaga vaši prebavi?

Zelenin sok vsebuje luteolin in pirolinin kinon, dve rastlinski spojini, ki lahko zmanjšajo vnetje v črevesju. Luteolin se tudi nahaja v veliko sadja in zelenjave, kot je brokoli, paprika in špinača. Druga hrana je bogata s temi spojinami, vključno z zelenim čajem, papajo in tofujem.

Treba je omeniti, da sam ne stisnjeni sok daje dobro količino vlaknin, zato je zaželeno razmisliti o samem načinu priprave soka zelene. Ker so vlaknine pomembne za zdravje črevesja, je najboljše da zelenin sok pripravite v namiznem mešalniku, da bi se ohranila čim večja količina vlaknin. 

Žal, nekateri ljudje z občutljivim prebavnim sistemom, kot tisti, s sindromom razdražljivega črevesa, morda ne bodo prenašali soka zelene. Razlog je v visoki vsebnosti škroba, ki se lahko fermentira ter povzročiti napenjanje in neprijetnost. 

Ali lahko zelenin sok očisti telo toksinov?

Čeprav je čiščenje telesa s sokom iz zelene priljubljen trend, ne morate slediti takšnim trendom, ker so pogosto prenapihnjeni ali neutemeljeni.

Priljubljenost soka iz zelene je zrasla. To je deloma posledica Anthonyja Williama, samooklicanega zdravstvenega strokovnjaka in avtorja knjige "Celery Juice: The Most Powerful Medicine of Our Time Healing Millions Worldwide" . William trdi, da je sok zelene zdravilo za vse kronične bolezni zaradi vsebnosti tako imenovanih "neodkritih grozdnih soli", ki ubijajo škodljive bakterije v črevesju. Vendar pa ni dokazov, ki bi podpirali obstoj teh soli. Poleg tega obstajajo le omejene raziskave o učinkih soka zelene na akne, sladkorno bolezen, bolezni jeter in hujšanje.

Končno, zelenin sok ne razstruplja vaše telo, kot pravi druga priljubljena trditev. Vaše telo ima lastni naravni sistem razstrupljanja, ki vključuje jeter, ledvice, črevesja in pljuča. Za razstrupljanje ne morate zaužiti posebne napitke, trdijo številne raziskave.

Medtem ko nekateri ljudje lahko preizkusijo zdravstvene prednosti po "čiščenju" s sokom iz zelene, je to zelo verjetno rezultat spremembe življenjskih navad, kot je omejeno uživanje predelane hrane, uživanje več tekočin skozi dneva ali redna telovadba.

Da bi sledili dieti s sokom iz zelene Anthonyja Williama, bi morali zaužiti 475 ml zeleninega soka vsako jutro na prazen želodec. Ta količina se povečuje s 710-945 če imate kronične bolezni. Nato nadaljujete z zdravo prehrano do konca dneva, čeprav ni omenjenih nobenih posebnosti. Mnogi dieto uporabljajo kot desetdnevno očiščevanje, spet drugi se je držijo dlje časa. Žal, očiščevalne in priljubljene diete, kot je ta, ponavadi spodbujajo prekomerno omejevanje kalorij, kar lahko privede do nevarne izgube teže, pomanjkanja hranil in podhranjenosti, kar kažejo tudi raziskave.

sok iz zelene

Zelenin sok za vsako jutro, ja ali ne?

Čeprav je zelenin sok lahko hranljiv, ima nekaj pomanjkanj, ki jih morate upoštevati. Namreč, zelenin sok vsebuje natrij, natančneje ena skodelica (240 ml) soka iz zelene vsebuje okoli 215 mg natrija. Večina  zdravih odraslih oseb bi morala omejiti dnevno nos natrija na največ 2300 mg. Kozarec, ali dve soka iz zelene lahko bistveno prispevajo k tem skupnem priporočenem dnevnem odmerku, to si je treba zapomniti. 

Večina zeleninega soka se iztisne, s čimer se odstranijo skoraj vse vlaknine. Čeprav cejenje lahko rezultira z več vitamia po skodelici, vlaknine so zdrave hranljive snovi, ki vam pomagajo, da ostanete siti.Brez njih, vaše telo hiitro prebavlja sok, zaradi česa lahko začutite lakoto po zaužitju soka.

Nadomestek hranljivega zajtrka, bogatega z vlakninami zeleninega soka, vas lahko pustijo lakotnim in povzročijo, da kasneje skozi dneva pojeste več kalorij. Razen tega, so vlaknine povezane s številnimi zdravstvenimi prednostmi, kot je ohranjanje telesne teže, zdravje črevesja, zmanjšanje ravni holesterola in sladkorja v krvi. Če želite povečati vnos vlaknin, uživajte sok iz zelene, pripravljen v namiznem mešalnikom vsekakor pa vključite v svojo prehrano tudi živila, bogata z vlakninami. 

Kdo bi moral piti sok iz zelene?

Zelenin sok je lahko odličen, osvežilni napitek v katerem lahko uživate v zmernih količinah, kot del zdrave in uravnotežene prehrane. Zelenin sok je najboljše zaužiti sveže pripravljen iz celotnega stebla zelene, da bi vnesli več vlaknin. Nosečnice, zlasti tiste v zgodnji nosečnosti, bi se morale posvetovati z zdravnikom, preden začnejo uživati zelenin sok. Zelenin sok ne bi moral biti nadomestek za zdrave in celotne obroke. 

Hranilne vrednosti in kalorije

Le 1 skodelica (240 ml ) soka iz zelene zagotavlja: 

  • Kalorij: 42,5
  • Beljakovin: 2 g
  • Ogljikovih hidratov: 9,5 g
  • Sladkor: 5 g
  • Kalcij: 8% PDV
  • Magnezij: 7% PDV
  • Fosfor: 5% PDV
  • Kalij: 14% PDV
  • Natrij: 9% PDV
  • Vitamin A: 7% PDV
  • Vitamin C: 16% PDV
  • Vitamin K: 74% PDV

Zelenin sok je bogat s številnimi drugimi hranili, kot so cink, baker, folat, bitin, drugi vitamini B skupine in številni antioksidanti.

sok iz zelene

Recept za zelenin sok - priprava v sokovniku in v namiznem mešalniku

Če želite dodati zelenin sok v svojo prehrano, ga lahko preprosto pripravite doma. Najlažji način je da ga naredite s pomočjo sokovnika. Preprosto splaknete 3 stebli zelene in jih dajte v sokovnik. Če nimate sokovnika, narežite 3 oprana stebla zelene in jih zmešajte v blenderju ter dodajte pol kozarca vode. Nato cedilo postavimo na vrč s širokim robom, v cedilo nalijemo tekočino in pritisnemo, da iztisnemo ves sok.

Za dodaten okus, v sok dodajte tudi zelena jabolka, sveži ingver kumarico, svežo meto, ali limonin sok. Najboljše je piti ta sok z obrokom polnim z vlakninami, zdravih maščob in beljakovin, da bi bili siti in zadovoljni.  Bolj preprosto ga je pripraviti v sokovniku, lahko ga pripravite v namiznem mešalniku, v nadaljevanju prinašamo navodila. 

Sestavine: 

2-3 stebli zelene,

Priprava v sokovniku: 

liste zelene in korenino ločite od stebla, jih dobro operite. Nato jih damo v sokovnik, v nastali sok pa po želji dodamo še par kock ledu.

Priprava v namiznem mešalniku: 

liste zelene in korenino ločite od stebla. Potem narežite korenino na drobnejše dele, dajte korenino in liste v mešalnik in dodajte malo vode. Vse dobro zmešajte, potem na namizni mešalnik položite cedilko ali gazo in sok precedite. 

sok iz zelene

Sklep

Odstranjevanje strupov iz telesa je ena pomembnejših funkcij jeter, čeprav ta proces poteka vsak dan po naravnih mehanizmih, se marsikdo sprašuje, ali je ta proces mogoče pospešiti. Zagotovo ste slišali za tako imenovano čiščenje telesa s sokom iz zelene, čigava priljubljenost se vedno bolj povečuje, čeprav v znanstveni skupini obstaja zelo malo dokaza o njegovi učinkovitosti. Poleg tega so nekatere metode razstrupljanja lahko zdravju škodljive, zato je potrebna previdnost.

Toda, z zdravim načinom življenja, z nasmehom in pozitivnim razpoloženjem, bivanjem na prostem in čistem zraku, kakovostnim spancem, pravilnih dihanjem, vsakodnevno vadbo telesa, odstranjevanjem toksinov telesa ter z zdravo in uravnoteženo prehrano, bogato s semeni, vitamini, minerali in antioksidanti, lahko prispevamo k razstrupljanju telesa ter se učinkovito zaščitimo pred boleznimi in ohranimo vitalnost in dobro zdravje. 

Preberite tudi naslednja besedila iz našega zdravega kotička:

Naročite se na naš brezplačen Novičnik, za še več nasvetov in zdravih receptov, ki jih ustvarjamo za vas vsak dan! 

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.