Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Superhrana Origano (dobra misel) kot zdravilo in začimba - zdravilne lasnosti in vsakodnevna uporaba

Origano (dobra misel) kot zdravilo in začimba - zdravilne lasnosti in vsakodnevna uporaba

Origano je zdravilna rastlina ,ki ne vsebuje nobeno škodljivo sestavino.

Origano je vsestranski, lahko se doda v prehrano in se lahko vključi v recepte v sveži, osušeni obliki ali v obliki olja.

Vsi članki
08. marec 2023.

Origano je sredozemska, večletna rastlina, znana po aromatičnem vonju in okusu. Lahko se uporablja kot svež, osušen ali kot olje, vse 3 oblikov imajo zdravstvene koristi. Čeprav se ponavadi uporablja v majhnih količinah, origano vsebuje nekatere hranljive snovi. Samo ena čajna žlička suhega origana lahko zadosti 8% vaših dnevnih potreb po vitaminu K.

Od pomoči  v boju proti bakterij do zmanjšanja vnetja, so študije odkrile nekatere impresivnih potencialnih prednosti. Več o zdravilnih lastnostih in pozitivnem učinku na zdravje preberite v nadaljevanju. 

Zdravstvene prednosti origana se temeljijo na znanosti

Origano je bogat z antioksidanti, spojinami ki pomagajo v boju proti poškodovanih celic, povzročenih s škodljivimi prostimi radikali. Kopičenje prostih radikalov je povezano s kroničnimi boleznimi, kot sta rak in srčne bolezni.

Nekaj študij v epruvetah je pokazalo, da origano in origanovo olje imata visoko vsebnost antioksidantov. Eterično olje origana je posebej bogato s karvakrolom in timolom, dvema antioksidantoma, ki lahko preprečita poškodbe celic zaradi prostih radikalov.

V kombinaciji z drugimi živili z visoko vsebnostjo antioksidantov kot sta sadje in zelenjava, bi origano lahko dal odmerek antioksidantov, ki bi mogli pomagati v izboljšanju vašega zdravja. 

origano kot zdravilo

Pomaga v boju proti bakterijam

Origano vsebuje določene spojine,ki imajo močne antioksidativne lastnosti. Ena študija v epruveti je pokazala da eterično olje origana lahko pomaga v zaviranju rasta Escherichie coli in Pseudomonas aeruginosa, dva je seva bakterij, ki lahko povzročajo okužbo.

Nadalje, raziskovanje v epruveti je primerilo protimikrobno delovanje eteričnih olja origana, žajblja in timijana. Origano je en najbolj učinkovitih eteričnih olj proti bakterijam, takoj za timijanom. Trenutne študije so omejene na študije v epruvetah, ki so uporabljale koncentrirane količine te rastline. Zato so potrebna nadaljnja raziskovanja, da se potrdi, ali lahko ti rezultati vplivajo na ljudi.

Lahko zmanjša vnetje, posebej pa je koristno olje origana

Vnetje je normalen imunski odgovor, ki je posledica bolezni ali poškodbe. Verjame se, vendar, da kronično vnetje prispeva k bolezni srca, diabetesa in avtoimunskih stanj. Origano je bogat z antioksidanti, ki lahko pomagajo nevtralizirati proste radikale in zmanjšati vnetje.

Olje origana velja za eno najbolj močnih naravnih antibiotikov, zaradi njegove jakosti je treba biti previden pri zunanji ali notranji uporabi, vedno ga je treba mešati z drugimi jedilnimi olji. Agresivne proti glivične lastnosti olja origana preprečujejo trdovratne okužbe, kot so kandidiaza, glivice na nohtih in lasišču ter atletsko stopalo. Pri kandidiazi se olje pije, pri glivicah na nohtih se lahko uporabi lokalno. V primeru glivic na lasišču , ki povzročajo prhljaj, se priporoča dodati nekaj kapljic olja pri pomivanju.

Origanovo olje vsebuje rožmarinsko kislino, ki je močan antihistaminik in močnejši antioksidant kot vitamin E.Brez dobre prebave ni dobrega zdravja. Olje divjega origana spodbuja žolč in prebavni sistem ter izboljšuje postopek prebave. Zmanjšuje ustvarjanje plinov in pomaga uravnati želodčno kislino.

Olje origana je dober zaveznik telesno aktivnih oseb, saj lajša krče in bolečino v mišicah, pospešuje celjenje poškodb, zvinov, vnetij sklepov ipd. Več o uporabi origanovega olja preberite v naši prejšnji objavi.

nutrigold olje origana

Ali origano ima protirakave lastnosti?

Origano je bogat z antioksidanti. Te spojine ne le da lahko nevtralizirajo poškodbo, ki jo povzročajo prosti radikali, temveč lahko pomagajo preprečiti rak. Nekatere študije so pokazale, da origano in njegove komponente lahko pomagajo uničiti rakave celice. Ena študija v epruveti je obravnavala  človeške celice raka debelega črevesja z izvlečkom origana in odkrila, da je ustavil rast rakavih celic.

Druga študija v epruveti je pokazala da karvakol, ena komponent origana, tudi pomaga zavirati rast in širiti celice raka debelega črevesja. Toda, morate se zavedati, da so to bile študije v epruveti z velikimi količinami rastlin in njenih spojin. Za potrditev teh spodbudnih učinkov so potrebne študije na ljudeh.

prigano kao lijek

Čaj iz origana - priprava

Čaj iz origana se v ljudskem zdravilstvu uporablja že stoletja, verjame pa se da je poseben koristen pri vnetjih in okužbah. Origano je bogat z antioksidanti in eteričnimi olji, ki dajejo specifičen okus in vonj. Antioksidanti odstranjujejo proste radikale v telesu, preprečujejo oksidativni strees in izboljšujejo celotno zdravje. 

Origano čaj je aromatičnega, toplega vonja in rahlo grenkega okusa. Se zelo preprosto pripravi iz svežih ali suhih listov rastlin. Suhi listki origana so bolj izraženega okusa n vonja, v primerjavi na svežo rastlino, kar se takoj začuti v okusu čaja.

  1. Dajte eno skodelico vode v lonček in pustite da zavre.
  2. Dodajte eno čajno žličko suhega listja (ali eno zdrobljeno svežo vejico origana)
  3. Pustite pokrito 5-10 minut za lažji čaj. Če želite močnejši čaj, pustite da stoji 30 minut. 
  4. Precedite v skodelico in postrezite toplo. 

Kako dodati origano v prehrano?

Origano je eden najbolj priljubljenih zelišč v kuhinjah po vsem svetu. Vnosi topel, aromatični in rahlo oseti okus v številne jedi, številni pa se strinjajo, da je z aromo podoben majaronu in materini dušici. 

Čeprav morda menite, da je origano izključno za pice in jedi s testeninami, ta se vsestranska rastlina lahko uporablja na številne načine. Poskušajte premešati cele liste origana z drugo zelenjavo za solato polno hranljivih snovi ali potresite mleti origano v priljubljene goste juhe in enolončnice. 

Tudi lahko z njim naredite pesto ali preliv za solate, začinite mesne jedi ali izboljšate okus domačih omak. Origano je na voljo svež, sušen ali kot olje, zaradi česa je zelo lahki za dodajanje vaši prehrani, Da bi vam olajšali načrtovanje in kuhanje obrokov z origanom, v nadaljevanju smo izdvojili zdrave in okusne recepte iz našega zdravega kotička, ki jih vsekakor morate poskusiti. 

origano sušeni in sveži

Sklep

Origano je rastlina, ki se lahko pohvali z določenimi močnimi prednostmi, ko gre za vaše zdravje. Ima visoki vsebnost antioksidantov in lahko pomaga v boji proti bakterijam in virusom, lahko možno zmanjša rast rakavih celic in pomaga omiliti vnetja. Vendar se je velja zavedati,d a so vsa raziskovanja omejena na študije v epruveti in na živalih. Potrebna so nadaljnja raziskovanja da bi se določili potencialni učinki na ljudi. 

Prijavite se na brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane!  S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi: 

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.