Uporabniška podpora
Kako zaužiti naravne sladkorje, vlaknine, minerale in vitamine ne glede na sezono? Rešitev je v suhem sadju, ki ga lahko uporabimo na številne ustvarjalne načine!
Suho sadje si zasluži pomembno mesto v naši vsakodnevni prehrani. Nekaterim bo prebujalo spomine na dišeče jedi, drugim bo služilo kot gorivo za pohode, spet tretjim bo pomenilo majhno pozornost za babico in dedka. Te majhne hranilne bombe – sladke, kalorične in bogate s hranili – komaj čakajo, da odkrijete vse njihove možnosti.
Morda ne bodo glavni junaki glavnih jedi, a ohranjajo vitamine, minerale, vlaknine in naravne sladkorje, zato lahko na nepričakovane načine izboljšajo vsak recept. Nudijo naraven dvig energije in so odlična alternativa nezdravim prigrizkom, polnim sladkorja in maščob. Zato jih je dobro imeti vedno pri roki – v predalu na delovnem mestu, torbi ali kuhinjskem omarici!
Vsebina:
Kdo bi si izbral suho sadje, ko je na voljo sočno, sveže sadje, polno vitaminov in osvežujočega okusa? Kljub temu, da nima več svežine, suho sadje ohranja skoraj vse mikronutriente in antioksidante, vlaknine pa je včasih celo več kot v svežem sadju. Poleg tega je odličen vir kalija ter vsebuje širok spekter bioaktivnih fenolov, vitaminov in mineralov, značilnih za posamezno vrsto sadja.
Ker sveže sadje ni na voljo vse leto, je suho sadje odličen način, da v prehrani ohranimo pomembne hranilne snovi – in to na sladek in okusen način! Naravni sladkorji v njem so bolj koncentrirani, zato je tudi energijska vrednost višja, a v uravnoteženi prehrani je to prej prednost kot slabost.
Nekaj zanimivosti:
Ko vemo, da suho sadje vsebuje toliko koristi za naše zdravje, je čas, da odkrijemo vse načine, kako lahko izkoristimo bogastvo njegovega okusa.
Prigrizki, ki jih imamo radi brez slabe vesti, so zagotovo pokovke – polne vlaknin in vedno dobrodošle! Če želite družinski filmski večer spremeniti v pravo avanturo, jih obogatite z nepričakovanimi okusi in hranilno vrednostjo. V skledo polno pokovk dodajte mandlje (sveže ali rahlo pražene), indijske oreščke, sušene brusnice in rozine (ali katero koli drugo suho sadje po želji), celotno zgodbo pa zaokrožite s koščki temne čokolade. Sestavine zmešajte v plastični vrečki ali veliki skledi, če pa ste zares razpoloženi za filmski vrhunec, zmes prelijte s 1/4 skodelice stopljenega masla in enako količino medu. Ne glede na količino, stavimo, da bo vsega hitro zmanjkalo!
Džem iz suhega sadja ni nobena novost. Njegovo izročilo sega vse do najstarejših rimskih kuharskih knjig iz časa cesarja Tiberija (1. stoletje n. št.), značilna pa je bila preprosta priprava – suho sadje se je kuhalo z dodatkom medu. Ljubitelji klasičnih in tradicionalnih okusov še danes z veseljem pripravijo takšno sladico. Pri pripravi je treba uporabiti več tekočine (vode ali limoninega soka), kar pomaga sadju, da se rehidrira in zmehča. Suho sadje je najbolje namočiti v vodo čez noč, nato pa pripravli džem na isti način kot iz svežega sadja – s kuhanjem, dodajanjem vode, sladila in začimb po želji. Najbolj primerne vrste za pripravo džema so suhe fige, marelice, datlji in sušene brusnice.
Škatle sladoleda pogosto skrivajo naše majhne skrivnosti – še posebej, ko jih pozno ponoči tiho vzamemo iz zamrzovalnika in se jih lotimo z največjo žlico. A kroglice sladoleda so lahko tudi ena najbolj prefinjenih sladic po družinskem kosilu – če jih znamo pravilno postreči. Vaš najljubši sladoled obogatite s praženimi oreščki (lešniki ali mandlji), kokosovimi lističi ali sušenimi bananami, nato pa dodajte še koščke suhega manga, papaje, kokosa, brusnice ali rozine. Seveda je vedno dobrodošla tudi bolj zdrava alternativa klasičnim sladkornim prelivom – bogat sirup iz datljev s karamelizirano aromo, ki vsako sladico spremeni v pravo gurmansko doživetje. Dober tek!
Suho oziroma dehidrirano sadje ni le privlačen okras na robu kozarca – zlahka lahko postane prava zvezda koktajla. Ko ga za nekaj tednov namočimo v alkohol ali brezalkoholne alternative, pijači podari večplastne arome in naravno sladkobo.
Suhe češnje se odlično ujemajo z viskijem, marelice z ginom, ananas z rumom, jagodičevje pa koktajlom doda svežino in barvo. Po preceditvi lahko infuzijo hranimo več mesecev, postrežen koktajl pa z dodatkom mineralne vode, citrusovega soka ali sirupa postane pravo malo umetniško delo v kozarcu.
Poseben dodatek je lahko tudi liofilizirano sadje, ki gre skozi poseben postopek sušenja z zamrzovanjem – mraz in vakuum iz sadeža odstranita vso vlago, rezultat pa je hrustljava, lahka in krhka poslastica, polna naravne arome. Nežen postopek omogoča, da izdelek ohrani skoraj vse svoje hranilne vrednosti, okus, aromo, barvo in strukturo, hkrati pa tudi dolgo obstojnost ter lahkotno in hrustljavo teksturo. Zato so liofilizirane maline, jagode, borovnice ali mango popoln način za popestritev tort, piškotov, sladic – pa tudi najljubših koktajlov!
Kdo je za pijačo?
Odkrijte svet liofiliziranega sadja
Suho sadje doda toplino in kanček nepričakovanega tako enolončnicam kot solatam. Suhe marelice v maroškem tajinu ali zimskem golažu obogatijo jed s sadno noto, ki prebudi brbončice, medtem ko narezane marelice v tortilji s piščancem poskrbijo za sočnost in popoln sladko-kisel kontrast.
Tudi solate niso izjema – nekaj rozin v kombinaciji s svežo zelenjavo in oreščki ustvari čudovito ravnovesje med slanim in sladkim ter celo najbolj preprosto jed spremeni v gurmanski užitek. Za hiter preobrat v klasičnih receptih pa preprosto dodajte suhe brusnice v kuskus ali bulgur.
Ko pomislimo na sladice s suhim sadjem, je težko ne začutiti vonja po dišeči Orehovi potici ali potici z rozinami iz babičine kuhinje. Suho sadje je vedno imelo posebno mesto v sladicah in še danes ostaja neizčrpen vir navdiha. Mafini, sladke štruce, domač kruh, obogaten z marelicami in mandlji ali smokvami in orehi, se spremenijo v prave poslastice, ki povezujejo in prinašajo toplino za mizo.
Datlji so nepogrešljivi, ko želite povezati sestavine v domačih energijskih tablicah, medtem ko kompot in omake iz suhih sliv, marelic ali brusnic, kuhane z malo sladkorja in začimb, prinesejo gurmanski pridih, ko jih postrežete z jogurtom, palačinkami, ovseno kašo ali kepicami sladoleda.
Okusi nostalgije, ki odlično delujejo v sodobnih receptih, namreč nikoli ne gredo iz mode!
Podariti kozarček poln suhega sadja je vedno dobra ideja in gesta, ki bo nekomu pričarala nasmeh na obraz. V prozoren kozarček zložite pisano kombinacijo marelic, smokev, brusnic in rozin, dodajte mandlje ali orehe in dobili boste zdrav prigrizek za vsako priložnost.
Če želite nekaj posebnega, lahko dodate datlje, polnjene z orehi, ali suhe slive, polnjene z mandlji. Ti mali grižljaji izgledajo razkošno, a so presenetljivo preprosti za pripravo.
Poseben učinek doda tudi dehidrirano sadje, kot so kolobarji pomaranče, limone, kivija ali jabolk, ki jih lahko prilepite na zunanjo stran kozarca kot dekoracijo ali jih postrežete kot užiten okrasek. Poigrajte se z mašnicami, rustikalnimi vrvicami ali etiketi z osebno sporočilom, saj takšni darovi dajejo občutek pristne pozornosti in topline.
Z naročilom na novičnik boste prvi izvedeli o posebnih ponudbah iz sveta zdravega življenja z Tovarno Zdrave Hrane!
Ob prijavi na novičnik prejmete 10 % popusta na prvi nakup.
Morda vas bo zanimalo tudi...
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila: