Uporabniška podpora:
+385 1 5573 568
Uporabniška podpora
Da lahko odločite katero vam kokosovo olje najbolj ustreza, moramo ugotoviti kaj se vse na trgu ponuja in kakšna je razlika med različnimi izdelki, oziroma med deviškim in rafiniranim kokosovim oljem.
Danes je izbira kokosovih olj zares bogata in raznovrstna. Prav zaradi tega je treba videti kakšna je ponudba kokosovega olja na sedanjem trgu. Vsa kokosova olja niso proizvedena in obdelana na enak način, in vaša izbira je odvisna od tega, v kateri namen ste kupili določeno olje.
Vendar prvo, da bi se pravilno odločili, morate vedeti kakšna je ponudba kokosovega olja na sedanjem trgu in kakšna je razlika med izdelki.
Obstajata dve široki kategoriji kokosovega olja: tista, ki so del množične industrijske proizvodnje in jih je treba rafinirati, in tista, ki začnejo proces predelave s svežim kokosom - deviška kokosova olja, ki se veliko manj rafinirajo.
Kokosovo olje je naravno rafinirani izdelek ker, kot dobro vemo, olje ne raste na drevesu. Vendar, kokos raste. Vsa kokosova olja moramo izcediti iz celotnega kokosa. Če to razumemo, se zavedamo, da je zares popolnoma nerafinirano olje, ki se nahaja v mesu samega kokosa. Ime, ki se uporablja za najmanj rafinirana kokosova olja je "deviško kokosovo olje". Uporaba terminologije, ki se uporablja v drugih užitnih oljih, "deviško", se je začela povezovati s kokosovim oljem leta 2000, da bi opredelila najmanj rafinirano olje na trgu.
Opredelitev "deviškega" kokosovega olja je bila ustvarjena predvsem s spletno razpravo. Opredelitev je bila uporabljena za "deviško" olja, oziroma, za olje, ki je bilo proizvedeno brez sušenja "kopre" na samem začetku obdelave.
"Kopra" je industrijski opredeljen pojem, uporabljen na Filipinih in se nanaša na suhi kokos, odstranjen iz kokosove lupine, vendar je neužiten in se mora rafinirati, da dobimo olje iz njega. Kopre so lahko proizvedene na različne načine: z dimljenjem, sušenjem na soncu, v pečici za sušenje, z različnimi derivati ali s kombinacijo nekatere tistih postopkov.
Izdelek ta hip ni gotov za uživanje in se mora še obdelati. Je dimljen, umazan in v obliki kopre je popolnoma neužiten. Kopra je vrsta presnega živila, ki je edinstvene cene in ga ločimo od samega kokosa ali kokosovega olja (končnega izdelka). Na trgu kokosovih olj obstajajo prodajalci in preprodajalci koper in tisti prodajajo izdelek v industrije, ki se ukvarjajo z izdelavo kokosovega olja.
V zemljah, ki proizvajajo kokos, kokosova olja rafinirana na osnovi kopra veljajo kod RBD kokosova olja, kje okrajšava RBD velja kot Refined (rafinirano), Bleached (beljeno), Deodorizes (odpravljenega vonja). Postopek beljenja ni kemični postopek, v katerem se izdelek filtrira, da se odprave umazanije. Vrsta "belilne gline" se uporablja v tem filtriranju, para se uporablja za odstranjevanje vonja v olju. Tako končni izdelek ima zelo rahli okus in skoraj noben vonj.
Ena napačnih informacij, ki se širi preko spleta je ta, da je samo deviško kokosovo olje zdravo, ter da so rafinirana olja pravzaprav škodljiva za naše zdravje. To večinoma ne drži, razen nekaj izjem, ki jih bomo razložili spodaj.
Tisto kar je res, je da postopek rafiniranja (čiščenja) zmanjšuje delež nekaj hranil. Deviško kokosovo olje vsebuje več antioksidantov. Vendar to ne pomeni da so RBD prečiščena ali rafinirana kokosova olja, nezdrava!
In ne pozabite, vsaka vrsta kokosovega olja ima svoj namen. Kokosovo olje brez vonja se najpogosteje uporablja za pečenje in cvrtje, in deviško je, razen v pripravi številnih sladic, najboljše uporabiti v "homemade" naravni kozmetiki ali kot prehransko dopolnilo.
Vrste rafiniranih kokosovih olj, ki so trenutno na trgu, vključujejo:
Pogosto slišimo ime "ekstra deviško kokosovo olje". Katera pa je razlika med ta dva: ekstra deviškim in deviškim kokosovim oljem?
Nobena! Ni dogovorjenih opredelitev pri kategorizaciji kokosovega olja ki bi bilo lahko ekstra deviško, kot je to v primeru oljčnega olja. Lahko rečemo, da je to samo marketinški naziv, nič več.
Pri analizi deviškega kokosovega olja, ki je trenutno na trgu, ki vključuje tudi tista, označena kot "ekstra deviško", ugotavljamo, da vse deviško kokosovo olje spada v dve široki metodi proizvodnje:
Seveda so vsa olja, ki izpolnjujejo kriterije za pridobitev ekološke oznake, dodatno dobra olja. Toda ali je to nujno potrebno?
Verjetno ne. Ne obstajajo GSO različice kokosa, ter se zelo malo pesticidov uporablja pri pridelavi kokosa, vendar so nekateri možni. Sam sadež kokosa se nahaja na samem vrhu drevesa, zato ni in ne more biti pršen. Katerikoli pesticidi so možni na tleh, kje se nahaja drevo kokosa, ali ga lahko vbrizgamo v les.
Dobivanje certifikata ekološke hrane je drag postopek, in če se osredotočite samo na certificirana kokosova olja, boste morda zamudili nekaj najboljših olj, ki so na voljo, vendar še niste opravili postopka certificiranja. Raziskovanja so pokazala, da je tisto olje, ki ga naredite sami v vaši kuhinji večvrednostno, in vendar gre za nekoliko bolj zapleteni postopek, verjemite kokosovem olju, ki vam ustreza v kuhinji in kozmetiki!
Za še več zdravih nasvetov in receptov, se prijavite na naš novičnik!
Si želiš 10% popusta?
Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane.
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.
Podprti načini plačila
V naši spletni trgovini lahko plačaš: