Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Zgaga - težava,ki jo bosta zlahka rešila kokosovo olje in mandlji

Zgaga - težava,ki jo bosta zlahka rešila kokosovo olje in mandlji

Nelagodje v želodcu, slabost, napenjanje, kisli okus v ustih, pekoč občutek žrela?

Živila, ki lahko spodbudijo zgago so alkohol, kava in maščobna hrana, čokolada, kečap, gorčica, pomarančni sok, gazirana pijača, kis in podobni izdelki. 

Zgaga je občutek bolečine ki se javlja v prsih, neprijeten občutek pa se dodatno poslabša v ležečem položaju. Včasih zgago sledijo tudi naslednji simptomi: 

  • Zgaga je pojavi pogosteje od dvakrat na teden
  • Simptomi ne izginejo po jemanju preparatov. 
  • Težave z goltanjem. 

Občasna in blaga zgaga ni zaskrbljujoča in jo je mogoče odpraviti s spremembo škodljivih življenjskih navad, z nekaterimi zdravili (antacidi, zaviralci H2), pa tudi z naravnimi pripravki. Zgaga nastane ko želodčna kislina pride v požiralnik. V normalnih okoliščinah, ko pogoltnete, se ustje požiralnika (spodnji ezofagealni sfinkter) sprosti, da omogoči prehod hrane v želodec, nato pa se stisne, da prepreči, da bi kar koli iz želodca prišlo nazaj v požiralnik.

Prehrana - vzroki zgage

Pri nastajanju in intenzivosti zgage, največ pomeni prehrana. Zaradi tega je tukaj seznam živil, katerih se morate izogniti: 

  • Alkoholu in kavi
  • Gazirani pijači
  • Popru
  • Čokoladi
  • Kisu
  • Msni hrani
  • Crvti hrani
  • Kečapu in gorčice
  • Meti
  • Paradižnikovi omaki
  • Agrumom
  • Čebuli in česnu

Mandlji in mandljevo mleko - naravna pomoč pri zgagi

Mandelj je najbolj učinkoviti pri lajšanju simptomov zgage, v ljudski medicini se verjame da mandljevo mleko lahko olajša neprijetne simptome, mandljevo mleko lahko dodate v sadni smoothie. Ko smo že pri mleku, moramo omeniti da kravje mleko tudi pomaga v boju proti zgagi. Vendar se je treba zavedati, da visoka vsebnost kallcijev in beljakovin pravzaprav izboljšuje izločanje kisline v želodcu, kar lahko dolgoročno poslabša simptome. 

nutrigold mandlji

Naravno zdravilo za zgago - kokosovo olje

Če imate pogoste težave z zgago, se je boste znebili s kokosovim oljem. V tem primeru ekstra deviško. Prednosti kokosovega olja so številne, posebej zaradi prisotnosti lavrinske, kapronske in kaprilne kisline ter proti mikrobnih. antioksidativnih, protiglivičnih in antibakterijskih lastnosti.  Raziskave kažejo, da inaktivira bakterije, glivice in viruse.

Prednosti uporabe kokosovega olja so mnoge, med drugim to olje neguje lase in kožo, lajša stres, pomaga pri hujšanju, povečuje odpornost, skrbi za pravilno prebavo in presnovo.

Ko gre za zdravljenje zgage, vsaki dan  si vzemite 3 žlic ekstra deviškega kokosovega olja. To olje spodbuja delovanje prebavnega sistema in uravnava raven želodčnih kislin. Verjame se tudi da lajša slabosti. 

Številni trpijo za prebavnimi težavami, zato dodajanje kokosovega olja v prehrano morda ne bi bila slaba ideja. Kokosovo olje pomaga pri težavah s prebavo, Masne kisline vsebujejo proti mikrobne lastnosti, ki pomirjajo bakterije, kandido, tudi celo parazite ki povzročijo slabo prebavo. Žlico kokosovega olja lahko preprosto raztopite v ustih ali jo dodate v smoothie ali jutranje ovsene kosmiče. 

Za dodatne zdrave recepte in nasvete, se prijavite na naš Novičnik!

Zanima vas lahkot tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.